Старият мръсник Буковски и неговото Огледало

03.08.2013

Между изкуството, комерсиализма и нуждата от огледало

Ако някой някога ме попита как бих разграничил четящите хора, спокойно бих му отвърнал: „на харесващи Буковски и непонасящи Буковски.” В общи линии всеки е чувал за стария пияница и почти всеки има някакво мнение за творчеството му. Вероятно се чудите защо ви хвърлям Буковски. Просто е – това е една от най-противоречивите фигури в литературата и един от тези автори, за които рядко може да се чуе средно мнение.

Вижте още: ПО ПЪТЯ НА ДЖАК КЕРУАК – СМИСЪЛЪТ ДА ЖИВЕЕШ СЪС СЧУПЕН КОМПАС

Гений или простак? Изкуство или цинизъм? Изящно или гнусно? Романтик или мръсник? Всичко това. Противоречието в това какъв е по-точно Буковски и вкусът, който оставят творбите му е голям. Нека да започнем да го разгадаваме. Отбелязваме, че Буковски е признат за американски класик най-вече заради своята поезия, която е твърде непозната за българската аудитория. Убеден съм, че и повечето от вас са чели  „Жени”, „Записки на стария мръсник”, „Поща”, „Factotum”, „Любовта е куче от ада” и т.н. Е, какво мислите?
14296-Bukovsky censorshi[_960_539
Нека да си го признаем – скучно е. Слабо е като произведение на изкуството. Няма изкусност в думите му. Толкова далеч от Оскар Уайлд. Хм, малко прилича на Хенри Милър, но е май по-яко. Сюжетите му малко омръзват…ебане, хиподрум и прекалено много пиене. Горкият Jesus. Но. Четейки това въртящо се колело, ти попадаш на онова изречение, което е на приблизителен интервал от 15 страници спрямо предходното. Това изречение, което те кара да затвориш книгата и да стоиш легнал в леглото, оцветявайки белия таван със своите мисли. Да, сюжетът на книгата е тъп, но ти намираш себе си в него. Намираш бившата, намираш настоящата. Намираш всички шибаняци, които правят битието ти да изглежда по-битово. Днешните маркетолози биха убили за този ефект.  Или. Кефиш му се, защото Буковски е готино име за любим автор. Да не говорим, че цитатите му носят минимум 15 лайка във Фейсбук. Без значение, че още не си чел нищо негово.

Изкуство. Комерсиализъм.

Продължава на следващата страница

1|2Next page sign

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon

Емилия ИлиеваХелоуин. Роден от легенди, превърнал се в попкултурен феномен29.10.2021

Още от Под Моста

Под МостаТеатрално, визуално и културноКино