Codex Seraphinianus – мистериозна енциклопедия на въображаем свят

17.03.2014

Драги читателю, предстои ти да прочетеш един дълго отлаган материал, посветен на може би най-невероятната, отвратителна, очарователна и откровено странна книга, която е попадала в недостойните ми ръчички. Книга, която не съм убеден, че можете да намерите в България, а онлайн цените започват от 160 щатски долара. Книга, която много спрягат за една от големите загадки на XX век, и слагат наравно с Войничкия ръкопис, докато самият ѝ автор ту отрича тя да крие някакви специални послания, ту загатва за криптографски елементи. Книга, вдъхновила множество артисти – музиканти, художници, дизайнери и дори писатели и за която много от вас дори не подозират, че съществува изобщо. Заинтригувах ли ви? Е, в такъв случай представям на вашето внимание Codex Seraphinianus, „написан“ от италианския художник, архитект и индустриален дизайнер Луиджи Серафини и издаден за пръв път през 1981 година.

Codex-1

За какво иде реч? Една меко казано, странна „енциклопедия“ на един несъществуващ (освен във въображението на Серафини, може би) свят, илюстрирана с подробни диаграми и шарени рисунки. Написана на език, който до ден днешен смайва феновете на криптографията и лингвистите. Но за това – по-нататък. Да видим какво представлява Codex Seraphinianus.

Codex-3

Под думата „енциклопедия“ имах предвид точно това – книгата е разделена на секции и описва различни растителни и животински видове, раси, технологии, транспорт и стига до откровено научни теми като анатомия, химия и аеродинамика. Картинката над този абзац е между най-популярните от всички. Дори е използвана за корица на едно от изданията. В книгата обаче можете да видите много по-интересни неща – от растение с форма на стол и бягащи от дървосекачи дървета, през риби-очи и петел, снасящ цветни бонбонки, та чак до чадърчета с крака и аеромобил, който изпуска зад себе си не дим, а дъга. Codex Seraphinianus обаче е едно от тези неща, които подобно на „Матрицата“ не могат да се обяснят, а е най-добре да се видят. Заради което ви предоставям ето този линк, за да ви спестя търсенето в Google.

Codex-2

Но да поговорим малко за замисъла зад книгата. Самият Серафини неколкократно я определя като „арт-експеримент“. В своя лекция през 2009 година той заявява, че „езикът“ на който „Кодексът“ е написан, няма абсолютно никакъв смисъл и единственото му предназначение е да остави у читателя онова усещане, което имат все още ненаучилите се да четат малки деца, когато разгърнат книга. Само година по-късно обаче, български криптолог открива шифър, по който разгадава номерацията на страниците. Много фенове на книгата виждат в това надежда, че все пак странният език значи нещо и подновяват опитите да намерят „розетски камък“. Любопитното е, че такъв в действителност има, създаден е от Серафини и е придружавал второто издание на „Кодекса“. Както всичко останало, свързано с книгата обаче, артистът отрича в него да има някакъв смисъл и казва, че го е направил само за да види как ще реагират вманиачените и неуморими криптолози и лингвисти. В интервю от 2012, Серафини открито заявява, че съжалява че е създал книгата и изпитва „неизмерима болка и обида“ за това, че името му се свързва най-често с „Кодекса“.

Seraphini

Каквато и да е истината, Codex Seraphinianus е намерил своя път до поп-културата. Между вдъхновените от него артисти се нареждат Лейди Гага, Red Hot Chili Peppers, System of a Down, гейм дизайнерът Американ Макгий, създателите на поредицата Myst – Cyan, и много други, на които просто не им личи толкова. Хвърлете и вие едно око на най-странната и най-красива книга, както я определя вестник „Ню Йорк Таймс“. Обещавам ви, че няма да съжалявате!

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Анна-Мария ПоповаПътуване във времето с големите Азимов и Силвърбърг13.04.2020

Още от Под Моста

Момчил Русев17 години и 38 издания: Как Seattle Night промени СофияМузика