Codex Seraphinianus – мистериозна енциклопедия на въображаем свят

17.03.2014

Драги читателю, предстои ти да прочетеш един дълго отлаган материал, посветен на може би най-невероятната, отвратителна, очарователна и откровено странна книга, която е попадала в недостойните ми ръчички. Книга, която не съм убеден, че можете да намерите в България, а онлайн цените започват от 160 щатски долара. Книга, която много спрягат за една от големите загадки на XX век, и слагат наравно с Войничкия ръкопис, докато самият ѝ автор ту отрича тя да крие някакви специални послания, ту загатва за криптографски елементи. Книга, вдъхновила множество артисти – музиканти, художници, дизайнери и дори писатели и за която много от вас дори не подозират, че съществува изобщо. Заинтригувах ли ви? Е, в такъв случай представям на вашето внимание Codex Seraphinianus, „написан“ от италианския художник, архитект и индустриален дизайнер Луиджи Серафини и издаден за пръв път през 1981 година.

Codex-1

За какво иде реч? Една меко казано, странна „енциклопедия“ на един несъществуващ (освен във въображението на Серафини, може би) свят, илюстрирана с подробни диаграми и шарени рисунки. Написана на език, който до ден днешен смайва феновете на криптографията и лингвистите. Но за това – по-нататък. Да видим какво представлява Codex Seraphinianus.

Codex-3

Под думата „енциклопедия“ имах предвид точно това – книгата е разделена на секции и описва различни растителни и животински видове, раси, технологии, транспорт и стига до откровено научни теми като анатомия, химия и аеродинамика. Картинката над този абзац е между най-популярните от всички. Дори е използвана за корица на едно от изданията. В книгата обаче можете да видите много по-интересни неща – от растение с форма на стол и бягащи от дървосекачи дървета, през риби-очи и петел, снасящ цветни бонбонки, та чак до чадърчета с крака и аеромобил, който изпуска зад себе си не дим, а дъга. Codex Seraphinianus обаче е едно от тези неща, които подобно на „Матрицата“ не могат да се обяснят, а е най-добре да се видят. Заради което ви предоставям ето този линк, за да ви спестя търсенето в Google.

Codex-2

Но да поговорим малко за замисъла зад книгата. Самият Серафини неколкократно я определя като „арт-експеримент“. В своя лекция през 2009 година той заявява, че „езикът“ на който „Кодексът“ е написан, няма абсолютно никакъв смисъл и единственото му предназначение е да остави у читателя онова усещане, което имат все още ненаучилите се да четат малки деца, когато разгърнат книга. Само година по-късно обаче, български криптолог открива шифър, по който разгадава номерацията на страниците. Много фенове на книгата виждат в това надежда, че все пак странният език значи нещо и подновяват опитите да намерят „розетски камък“. Любопитното е, че такъв в действителност има, създаден е от Серафини и е придружавал второто издание на „Кодекса“. Както всичко останало, свързано с книгата обаче, артистът отрича в него да има някакъв смисъл и казва, че го е направил само за да види как ще реагират вманиачените и неуморими криптолози и лингвисти. В интервю от 2012, Серафини открито заявява, че съжалява че е създал книгата и изпитва „неизмерима болка и обида“ за това, че името му се свързва най-често с „Кодекса“.

Seraphini

Каквато и да е истината, Codex Seraphinianus е намерил своя път до поп-културата. Между вдъхновените от него артисти се нареждат Лейди Гага, Red Hot Chili Peppers, System of a Down, гейм дизайнерът Американ Макгий, създателите на поредицата Myst – Cyan, и много други, на които просто не им личи толкова. Хвърлете и вие едно око на най-странната и най-красива книга, както я определя вестник „Ню Йорк Таймс“. Обещавам ви, че няма да съжалявате!

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Под МостаОткъс от Дискотека „Гогол“ на Пааво Мацин29.05.2019

Още от Под Моста

Под МостаГлавните герои и тематики в "Светът на Диска"Литература