Да популяризираш българския театър в чужбина – интервю с Катя Костова

06.04.2018

К.Н.: Имате ли любима случка покрай дейността на „Арт театър“?

К.К.: О, случките са страшно много, така че няма някоя, която да ми е любима. Мога да разкажа една смешна случка, за която се сещам сега.

Градът е Хамбург. Това за мен е градът с най-емоционална българска публика. Спектакълът е Хората от Оз на Яна Борисова, а в главните роли са Цветана Манева, Радена Вълканова, Вежен Велчовски, Стефан Вълдобрев и професор Атанас Атанасов. Отиваме по-рано в залата, понеже мислехме, че ще ни е необходимо време, за да декорираме. Влизаме и се оказва, че на сцената вече има декор от някакъв спектакъл по Агата Кристи, който ние нямаме право да разваляме. Цветана Манева е най-педантичният човек на планетата, когото познавам, и тя съответно изпадна първоначално в шок. Имаше много интересни случки, докато залата се пригоди за нашия спектакъл.

Та така играхме Хората от Оз с декор от Агата Кристи. /смее се/

К.Н.: Коя е Вашата любима театрална постановка?

К.К.: Хората от Оз! След като напуснеш залата, седмици след това си припомняш фрази, припознаваш се в различни случки. Незабравима е.

К.Н.: Ако можехте да си изберете българска постановка, в която да се превъплътите за малко, коя щеше да е тя?

К.К.: Пак Хората от Оз. Тази постановка не може да се сравни с нищо. Не мога да се уморя да гледам този спектакъл.

К.Н.: Някога мечтали ли сте да станете актриса?

К.К.: Не, защото съм израснала на сцената. На шест години станах солист на ансамбъл Здравец, с който обиколих голяма част от Европа. Той беше за възрастни и имаше само две деца, едно от които бях аз. Много ми харесваше да бъда на сцена, но никога не съм искала да стана артист. До ден днешен народните песни и танци си остават моята тръпка.

К.Н.: С какви трудности сте се сблъсквали през годините, в които се занимавате с „Арт театър“?

К.К.: Най-много с избора на театрална постановка. Много е лесно да се доведе някой спектакъл в Германия, да се подготвят покани и да се запази зала. Работата е там, че публиката вече е много претенциозна. Хората не отиват на една постановка само защото там играят звезди, а търсят нещо, което да ги докосне.

Имало е случай със спектакъл в Берлин, който не е добре подбран, и затова публиката е недоволна и много трудно след това пак се връща в залата. Арт театър е една сигурност за своята публика, защото до момента не сме водили подобни спектакли. Държим изключително на постановките и на актьорите, защото не можем да си позволим да изгоним публиката. След като хората си плащат за билет, трябва да им покажем, че си е заслужавало. Трябва да ги докоснем истински.

К.Н.: Като споменахме публика – как зрителите приемат постановките на Арт театър?

К.К.: Мисля, че зрителите са доволни от това, което правим, оценяват постановките и си дават сметка с какви трудности е свързана нашата дейност. Никой не иска да спрем, защото рискуваме да отидем пак в онзи вакуум, в който нищо не се случва.

За нас най-важното е тази публика да се множи, както и да става и чуждестранна. В момента работим по няколко проекта със субтитри, за да може един по-широк кръг от хора да види какво изкуство се прави в България и какви невероятни актьори имаме. Сами станахме свидетели как българска продуцентска фирма получи Златна мечка на престижния филмов фестивал Берлинале. Това е едно от многото доказателства, че в България се правят много качествени неща.

К.Н.: В навечерието сме на светъл празник – Великден. Как бихте поздравили публиката в България и в чужбина?

К.К.: Първо искам да благодаря на публиката в Германия, че ни се довери и че уважава актьорите. А на всички българи като цяло пожелавам да не забравят българското, защото където и да сме, колкото и да сме се интегригали, ние сме една общност и трябва да сме сплотени. А какъв по-добър повод за това от една театрална постановка или хубав концерт?! Мисля, че на всеки българин се е случвало да чуе песен с типични фолклорни мотиви и нещо да го жегне, да го трогне. В такива моменти няма как да не се обърнеш и да не послушаш.

Трябва само да сме по-сплотени! Това пък аз си пожелавам искрено.

1|2Next page sign

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Стажанти на "Под Моста"Театър по време на война12.05.2015

Още от Под Моста

Мирослав Петров, главен директор Продажби VIVACOM
Боян СимеоновVivacom представи Viva Smart – нова платформа за цялостни IoT услуги и решенияОбразование