Да популяризираш българския театър в чужбина – интервю с Катя Костова

06.04.2018

Катя Костова е директор на „Арт театър“ в Берлин и от три години се занимава с организирането на български театрални представления в Германия. В момента тече усилена подготовка на нов проект – концерт-спектакъла „Магическите гласове на България“, който ще се проведе на 24.05.2018г. от 19 часа в Руския културен институт в Берлин. В програмата са включени едни от най-обичаните български песни, изпълнени на живо на фона на кадри от любими български филми. Билети могат да се купят на касата на Института или на телефона на “Арт театър”.

В навечерието на светлия празник Великден с Катя Костова говорим за българската култура и изкуство, които хора като нея се опитват да пренесат и в чужбина.

 

Карина Николова: Бихте ли се представили на нашите читатели?

Катя Костова: Казвам се Катя Костова и съм директор на Арт театър, организация, която се занимава с популяризиране на българската култура и изкуство.

К.Н.: Как решихте да основете такава организация?

К.К.: Идеята дойде преди три години на една изложба  на Светослав Светославов, мъжа на Татяна Лолова. Там се срещнах с приятели, актьори и художници и заедно устоновихме, че всъщност се правят много малко мероприятия за популяризирането на българската култура. Така реших, че това е нещо интересно, с което мога да се занимавам.

К.Н.: С какво започна дейността на „Арт театър“?

К.К.: Тъй като идеята дойде на въпросната изложба и беше индиректно свързана с Татяна Лолова, дебютът на Арт театър беше с нейния спектакъл Дуенде, който организирахме в няколко града. По този начин Татяна Лолова беше представена в Германия.

К.Н.: Как избирате германските градове, в които да организирате български постановки?

К.К.: Градовете избираме според това къде има най-голяма българска диаспора – Мюнхен, Франкфурт, Кьолн, Хамбург, Берлин и донякъде Нюрнберг.

Броят на българите в Германия в момента наброява над 270 хиляди човека. Само за сравнение ще спомена, че през 1995 г., когато за първи път дойдох в Германия, бяхме само 35 хиляди човека. Естествено е всички тези хора да имат необходимост от  българска култура, колкото и да са се интегрирали в местната. Имаме толкова много талантливи артисти, които радват българската публика както в България, така и в чужбина.

К.Н.: А как избирате постановките, които представяте в Германия?

К.К.: Доверявам се само и единствено на Георги Тошев, който според мен е най-добрият познавач на всичко, което е на българската театрална сцена.

К.Н.: Имате ли колеги от други страни, които се занимават с дейност, подобна на Вашата?

К.К.: Да! Доколкото знам, в Австрия, Холандия, Белгия. Обикновено като тръгне един спектакъл, той обикаля през всички държави.

К.Н.: Досега сте организирали само театрални постановки, но в момента се занимавате с един малко по-различен проект. Бихте ли разказали малко повече за него?

К.К.: Проектът е мултимедиен спектакъл на Нина Николина и се нарича Магическите гласове на България, като акцентът е върху българската песенна традиция и нейната история от древността до наши дни. Представят се песни от различни части на България, за да се покаже спецификата на всеки регион, както и богатството и дълбочината на песенното ни творчество. Докато звучат песните, се прожектира и българска история. Едни от най-изявените ни певици – Соня Йончева и Силви Вартан, също се включват в мултимедията с поздрави към публиката.

Казвам публиката, защото концерт-спектакълът е конструиран така, че да достигне зрителите, независимо от тяхната народност. Именно това е и нашата цел с този проект – да се съберем с българите в чужбина, но и да достигнем до чуждестранна публика, за да й покажем как празнуваме 24-ти май. Съвсем символично сме избрали и датата – Денят на славянската писменост и култура.

К.Н.: Смятате ли да разширите своята дейност и освен театри вече да организирате и концерти?

К.К.: Не, понеже вече имам колеги, които се занимават с организиране на български концерти в Германия. Въпреки това подпомагам тяхната дейност, като певци и хора на изкуството са гости в моя хотел при гостуванията си в Берлин, за да може това да не тежи финансово на гърба на зрителите.

К.Н.: Какво Ви мотивира да се занимавате с популяризирането на българската култура в чужбина?

К.К.: Това има предистория. След като завърших, първата работа, която започнах, беше като секретар на читалище Развитие в Пещера. Там се запознах с госпожа Мария Златкова, която беше председател на читалището, както и човекът, който ме зарази с тази любов към културни мероприятия, хубави книги и изкуство като цяло. Още веднъж – едно голямо „благодаря“ на нея!

След като дойдох в Германия, първоначално животът беше много по-различен от този, който живеех, докато бях в малкия град и работех в читалището. Сега, години по-късно, тъй като вече имам възможност да финансирам подобни проекти, реших, че е време да се заема малко по-сериозно с моето хоби.

Продължава на следващата страница

1|2Next page sign

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon

Стажанти на "Под Моста"Театър по време на война12.05.2015

Още от Под Моста

Мирослав Петров, главен директор Продажби VIVACOM
Боян СимеоновVivacom представи Viva Smart – нова платформа за цялостни IoT услуги и решенияОбразование