Фотография

#favorite: Instagram фотографи

03.02.2019

И преди 100 години ,,Лайка” е интересувал хората. През 1924 компанията ,,Лайка” (orig. “Leica”) създава едноименния малкоформатен фотоапарат, един от първите по рода си. Качеството на оптиката му е била ненадмината за времето си, което почти превръща наименованието му в нарицателно за фотоапарат.

Е, през 2019 гледаме колко ,,лайка” имаме на снимките си в Instagram. И колкото и нещата да са се променили, то фотографията е останала във фокуса на обектива.

От самото си създаване Instagram е предназначен за споделяне на снимки. Това го прави перфектната социална мрежа за фотографи. Днес ще ви представим пет от нашите #favorite Instagram профили на фотографи.

@henry_do

@henry_do ни представя света от една по-различна гледна точка, снимайки отвисоко. Много от неговите градски пейзажи станаха viral из социалните мрежи.

Хенри е роден във Виетнам, а на 12 години заминава с леля си за САЩ. Шест години по-късно си купува фотоапарат, за да може да снима своята първа кола. Фотографията се оказва негово признание, той започва да пътува и да споделя снимките си от различни краища на света.

@hobopeeba 2

,,Кристина Макеева в страната на чудесата” – така бихме нарекли Instagram профила на @hobopeeba, чието истинско име е Кристина Макеева. Тя е фотограф, който самоопределя себе си и като “магьосник”, а всяка една нейна снимка изглежда като от приказка. Това се дължи на факта, че тя обработва фотографиите си, добавяйки допълнителни образи. Вълшебен трик, който ни кара да искаме да се пускаме в заешката дупка всеки ден.

„Започнах да обработвам с Photoshop на 14 години. Photoshop беше моето бягство от реалността. (…)Исках да променя света. Исках да имам магическа пръчка, да тичам към перон 9 ¾ , да гоня зайци през черешови градини и още, и още. Знаете ли, мисля, че всички магьосници произлизат от хора, които живеят красиво на грозни места и по грозно време,” споделя Кристина.

@wat.ki

Представете си снимки от райски кътчета на Земята. Сега си ги представете с две кучета най-добри приятели – Уотсън и Кико! Уотсън и Кико са главните герои в този Instagram профил. Стоплящо е да погледнеш телефона си в някой мрачен делник, да видиш публикация от @wat.ki и да си припомниш, че най-добрият ти приятел ти е достатъчен, за да бъдеш щастлив.

@because.people.matter

@because.people.matter, както подсказва името, е Instagram профил със снимки на хора от различни краища на света. Под всяка снимка има кратка история, която винаги си струва прочитането.

Задължително се „отбийте” и през профила на @pie_aerts, човекът зад снимките в @because.people.matter. Из неговите фотографии преобладават тези на диви животни в естествената им среда.

@calop_

Подобно на @hopoeeba, този фотограф също добавя допълнителни изображения и графики в снимките си. Негов отличителен белег е светлината. Профилът на @calop_ буквално сияе, често използва led спрейове, бои, както и осветяването от екран на мобилен телефон, за да постигне желания ефект. Снимките обикновено вървят в Instagram Carousel: След и Преди обработката. Темите на неговото изкуство са най-често свързани с интернет пространството: комуникацията в социалните мрежи, пресъздаване на мемета и онлайн игри.

Е, избрахте ли вече на кого да дадете ,,лайка”?

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Боян СимеоновНовото поколение фотографи, които се противопоставят на традиционните жанрове19.09.2020

Още от Под Моста

Под МостаМирослав Стойчев: С "RockSchool на колела" сбъднахме мечтите на десетки децаОбразование