Кино

Филмът ,,Бащата’’ с награда ,,Кристален Глобус’’

07.07.2019

Филмът ,,Бащата’’ с награда ,,Кристален Глобус’’

Режисьорите  Петър Вълчанов и Кристина Грозева– партньори както в киното и живота,  предават магията си на публиката с всеки следващ филм, който създават заедно. Познати са ни още от 2012г., когато представят късометражния си филм ,,Скок’’. Две години по-късно идва ред и на филма ,,Урок’’, донесъл им редица международни отличия, последван от ,,Слава’’ (2016г.), с който триумфират на над 50 международни фестивала по света.

Последната продукция, с която зарадваха и най-малките зрители е детският телевизионен сериал ,,Островът на сините птици’’, който в 8 епизода ни разказва за лятото на група малчугани, изпълнено с приключения.  Препоръчвам го на всички вече пораснали деца, които обичат синия цвят, необятното море и безгрижните дни.

Но фокусът този път е друг. Отправяме поглед към заснетия през 2017г. филм ,,Бащата’’, който спечели голямата награда ,,Кристален глобус’’ на 54-ото издание на международния филмов фестивал Карлови Вари в Чехия, провеждащ се ежегодно през месец юли.

През последните 10 години сред номинираните в селекцията не попадаше български филм, но с ,,Бащата’’ това се промени и ни дава повод за гордост. Още след представянето си на фестивала творбата предизвиква интереса не само на чешките, но и на международните филмови медии.


Крайни характери, живот в безвремие, средства за комуникации, които само ни отдалечават едни от други. Това са накратко някои от отправните точки във филма ,,Бащата’’, като всяка една цели да предизвика размисъл в зрителя.

Сюжетът е вдъхновен от истинската история на режисьора Петър Вълчанов, когато след погребението на майка му и по съвети на роднини и съседи с баща му посещават индийски гуру, което се превръща в едно нестандартно преживяване. Главните роли са поверени на актьорите Иван Бърнев, Иван Савов, Таня Шахова и Маргита Гошева. 

В центъра на случващото се стои плавното, далеч нелеко и изпълнено с много емоции сближаване на баща и син, временно заключили емоциите си един към друг. Бащата Васил, изигран от Иван Савов, е художник, а синът му Павел, изпълняван от Иван Бърнев,е отдаден на фотографията. Сами се досещате какво става, когато емоциите заемат ключова роля при хора, отдадени на изкуството.

Внезапната загуба на Виолета, съпруга на единия и майка на другия, събира двамата в момент, когато болката и шокът от загубата на любим  човек са в най-кулминационния си момент.

Чрез свежо и иронично звучене, придадено ни от режисьорите  виждаме  смешно-тъжни картини от ежедневието, в които баща и син постепенно намират изгубената си връзка.  Битовите им проблеми са изпитание, от което всеки се спасява, както може, а малките недостатъци, които всеки от тях има допринасят за естествения вид на историята, която лесно стига до всеки от нас.

Популярният цитат ‘Art never comes from happiness’ (,,Изкуството никога не се ражда от щастие’’) намира своето място в този случай, тъй като историята във филма е вдъхновена от реални събития. Така се показва различната страна на трудностите, които ни сполетяват в живота и начините да се справим с тях. Показва силата на надеждата и човешкия дух, които, обединени заедно, постигат много. С това, филмът ,,Бащата’’ може да  бъде определен и като социален, тъй като зрителят може да открие себе си в даден момент от историята, да се замисли, а защо не и да се преоткрие.

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Под МостаКинематограф и техният месец на българското кино18.04.2020

Още от Под Моста

Момчил РусевМузиката като отдушник: Twenty One Pilots и пътят им към успехаМузика