Надежда и „Урок” за българското кино

13.05.2015

Урок

На 15 май по кината стартират прожекциите на пълнометражния дебют на Кристина Грозева и Петър Вълчанов „Урок”, който беше направен без държавно финансиране, за да докаже, че хубавата идея може да компенсира напълно липсата на сериозен бюджет.

„Урок” е историята зад кратката дописка във вестника, зад декламацията по радиото на кръгъл час, зад собствения ни инстинкт да осъждаме, да я наречем безразсъдна, да не задълбаем повече от комфортното. Да не се замислим колко е наша.

„Учителка обра банка с воден пистолет” не е началото на историята, а нейният край. Началото е желанието да се съхраниш физически и духовно, въпреки цялата нечестност на ежедневието и крехките зависимости, заради които се губим като Хора.

Историята за учителката Надежда (и няма как да подминеш това име) е толкова близка, че няма как да не се вмъкнеш под кожата й, точно както го е направила Маргита Гошева. А там има много повече от тази предвидимост, която виждаме на пръв поглед.

Събитията в „Урок” съчетават естествено първичния инстинкт за съхранение и в същото време сложната многопластовост на човека, неговите търсения, принципи и в крайна сметка иронията на живота, сатиричното дори в най-голямата житейска драма, безизходицата и в крайна сметка сякаш неизбежното престъпване на границата, която сам чертаеш пред другите. Урокът, който искаш да дадеш, всъщност е урокът, който животът ти дава.

урок1

И всичко това „побрано” в минималистичен стил, в онзи „ефективен и напрегнат трилър”, като какъвто го определи „Ню Йорк Таймс”. В разказа на Кристина Грозева и Петър Вълчанов, камерата на Крум Родригес и играта на Маргита Гошева, Иван Бърнев и Стефан Денолюбов, на която този път вярваме безусловно.  Без нищо излишно и без нищо повече от необходимото, каквото би се оказало наличието на завършен финал.

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Под МостаКинематограф и техният месец на българското кино18.04.2020

Още от Под Моста

Под МостаНад 200 деца в 7 града получиха безплатен урок по музика по време на „Rockschool на колела"Образование