Надежда и „Урок” за българското кино

13.05.2015
Заедно в час

Урок

На 15 май по кината стартират прожекциите на пълнометражния дебют на Кристина Грозева и Петър Вълчанов „Урок”, който беше направен без държавно финансиране, за да докаже, че хубавата идея може да компенсира напълно липсата на сериозен бюджет.

„Урок” е историята зад кратката дописка във вестника, зад декламацията по радиото на кръгъл час, зад собствения ни инстинкт да осъждаме, да я наречем безразсъдна, да не задълбаем повече от комфортното. Да не се замислим колко е наша.

„Учителка обра банка с воден пистолет” не е началото на историята, а нейният край. Началото е желанието да се съхраниш физически и духовно, въпреки цялата нечестност на ежедневието и крехките зависимости, заради които се губим като Хора.

Историята за учителката Надежда (и няма как да подминеш това име) е толкова близка, че няма как да не се вмъкнеш под кожата й, точно както го е направила Маргита Гошева. А там има много повече от тази предвидимост, която виждаме на пръв поглед.

Събитията в „Урок” съчетават естествено първичния инстинкт за съхранение и в същото време сложната многопластовост на човека, неговите търсения, принципи и в крайна сметка иронията на живота, сатиричното дори в най-голямата житейска драма, безизходицата и в крайна сметка сякаш неизбежното престъпване на границата, която сам чертаеш пред другите. Урокът, който искаш да дадеш, всъщност е урокът, който животът ти дава.

урок1

И всичко това „побрано” в минималистичен стил, в онзи „ефективен и напрегнат трилър”, като какъвто го определи „Ню Йорк Таймс”. В разказа на Кристина Грозева и Петър Вълчанов, камерата на Крум Родригес и играта на Маргита Гошева, Иван Бърнев и Стефан Денолюбов, на която този път вярваме безусловно.  Без нищо излишно и без нищо повече от необходимото, каквото би се оказало наличието на завършен финал.

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Наталия ИвановаБезбожно модерният „Съвсем нов завет“ на Дормел07.12.2015

Още от Под Моста

Емилия НайденоваИнтервю с Ейлиш ни Гуивна, автор на „Литературен обяд и други разкази“Литература