LIFE

Fjällräven представя ново попълнение към линията Kånken

15.10.2021

Шведската компания за аутдор екипировка Fjällräven лансира на българския пазар нова колекция, част от емблематичната за марката серия Kånken. Новаторското попълнение носи името Tree-Kånken и е направено от ексклузивно разработената от Fjällräven материя наречена Pine Weave. С представянето на тази колекция шведският бранд прави крачка в посока разработването на алтернативни материи, за чиято направа не се използват фосилни горива.

От целулоза до влакна, от прежда до плат

Tree-Kånken е част от неспирното търсене на Fjällräven за по-устойчиви начини за създаване на трайна, функционална и неподвластна на времето екипировка. Основната материя и подплатата на модела са направени от иновативната материя Pine Weave. Тя е на дървесна основа и е разработена е ексклузивно от Fjällräven. Влакнестите нишки са оптимизирани, за да предложат допълнителна здравина и оптимална функционалност.

Йохана Молберг, разработчик на продуктите на Fjällräven споделя, че намирането на начини за използване на материали, които не използват изчерпаеми изкопаеми ресурси, е жизненоважна задача. Поради тази причина екипът на компанията решава да изследва нови пътища за създаване на материи. Pine Weave е първата крачка в тази посока. 

Fjällräven цялостно подобри и модифицира производствения процес, за да осигури стабилност, устойчивост и водонепропускливост на Pine Weave. Дървените стърготини се варят до целулозна маса. След това масата преминава в процес на създаване на лиоселна материя, представляващ техника за предене и разтваряне на първичния материал. Разтворената целулозната пулпа се прецежда през спинерети. Накрая се измива, изсушава и преде на кълба от прежда. След това преждата се тъче в обикновена тъкан и се покрива със смес от PU и восък, за да удължи живота на тъканта и да го направи по-траен от съществуващите лиоселни тъкани на пазара.

Суровината, използвана за направата на Pine Weave, идва от култивирани и сертифицирани гори точно до родния град на Fjällräven, Йорншьолдсвик, в Северна Швеция. 

Вдъхновени от миналото за поглед към бъдещето

Tree-Kånken не изглежда точно като днешните модели на раницата. Видът му прави реверанс към първия дизайн на Kånken от 1978 г. Тогавашният облик на раницата е с дръжки, пришити по дължина на лицето й, а предният джоб не е видим. Но духът на високия стандарт на Fjällräven по отношение на качество на своята екипировка се носи в модела на Kånken, независимо от външния му вид.

Суровините на биологична основа са възобновяеми и имат много ползи за околната среда в сравнение с невъзобновяемите суровини, но е важно да се знае източника. Като аутдор компания Fjällräven ясно осъзнава своята роля в производствената верига. Шведската марка знае, че за да може да изпълни своите цели в осигуряването на безпроблемно преживяване сред природата за всички хора, тя трябва да им предостави екипировка, която е направена от сертифицирани и високо качествени материали. Разработването на Pine Weave е начин за Fjällräven да продължава да се развива, да изследва нови и по-добри начини за производство и снабдяване с материали. 

Fjällräven винаги се стреми да усъвършенства своите процеси, като полага усилия подобренията в една област на производство да не предизвикват затруднения в друга. Компанията има ясна представа що се отнася до използването на определени материи в производството. Един от начините за осъществяване на стриктен контрол е чрез щателно проследяване на източниците на суровина. Този процес се прилага и при суровините за Tree-Kånken. Компанията е в диалог с всички доставчици по веригата, за да гарантира, че можем да управлява рисковете и да има пълна информация за източника на суровината. 

Йоханна Молберр го определя по следния начин: „Това е пътешествие, в което постоянно се опитваме да подобрим отпечатъка си върху околната среда. Pine Weave е част от това пътешествие. Научихме много по пътя си, не на последно място важността на това да бъдем смирени спрямо предизвикателствата в природата.“ 

Със създаването на Tree-Kånken шведската компания Fjällräven открива нова глава в своята история и дава начало на изследванията за създаването на нови материи, които не използват фосилни горива.

Раниците Tree-Kånken са налични в официалния магазин на марката в The Mall, етаж 0 или на www.fjallraven-shop.bg

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Под МостаNasimo, “Вечерята” и изкушенията на човека16.09.2022

Още от Под Моста

Под МостаГеорги Енчев – Goosh: 20 години с модерна култура в обувкитеLIFE