From Zero to Hero – подгряващите групи, станали по-велики от хедлайнерите си

11.05.2015

Всички меломани, които обичат живата музика и обикалят концерти и фестивали, ще разберат дилемата „подгряващи групи“. Няма средно положение. Едните те оставят без сили още преди появата на хедлайнерите, другите пък дори с освирквания не можеш да ги изгониш. Съществуват обаче и единиците, които бързичко се отърсват от статута „подгряващи“.

На колко от вас имената Roy Orbison, Them, Mott the Hoople, Drue Hill и SWV ви говорят нещо? (Ако ги знаете, значи имате изключителна музикална култура, поздравления.) Именно. Истината е обаче, че на някои от тези имена са подгрявали истински музикални величия.

От 2003 до официалния си разпад през 2009 Pussycat Dolls превземаха поп и r’n’b сцените из цял свят, оставяйки след себе си обаче само два албума. Някои от техните най-големи отличия включват осемдесетото място в Билборд класацията за „Най-добри музикални изпълнения за началото на 21 век“; 54 милиона продажби от албуми в цял свят, което ги оставя на номер 10 в класациите на на VH1 за „Най-добре продавани момичешки групи за всички времена“ и стотното място в „Най-великите жени в музиката“. Всичко това никак не е зле, но е една малка песъчинка до отличията на подгряващата ги Lady Gaga. На турнето „Doll Domination” през 2009 г. гърл бандата се спряла на иновативната нюйоркчанка да подготвя публиката за тяхното шоу. Как са могли да предположат, че скоро след техния разпад като група, Lady Gaga ще се превърне в едно от най-разпознаваемите лица на съвременната музика и поп култура. От 2009г. до този момент само част от наградите и отличията на Гага включват 28 милиона продадени албума и 140 милиона продадени сингли в световен мащаб; 300 милиона долара от продажбите на над 3 милиона билета за трите й световни турнета; 6 награди „Грами“; 13 награди „МТV Video Music Awards”; 13 рекорда „Гинес“ и вярвайте ми, оооооще много.

Dru Hill, SWV и Immature (IMx) са някогашни величия от r’n’b сцената на 90-те години, чиито песни са попадали в челните класации от време на време, звучали са от радиа и нощни клубове, но не са били запомнени от историята. За разлика от някогашните им подгряващи Destiny’s Child”. Формацията Destiny’s Child е трамплин за кариерите на Кели Роуланд, Мишел Уилиамс и най-вече на Бийонсе, като преди това ги прави една от най-успешните гърл банди в музикалната история. Оставят след себе си 5 албума с 60 милиона продажби до днес в световен мащаб. В класациите на Билборд попадат на 9 място като най-успешните групи за всички времена.

Mott the Hoople са британска рок група със здрави R’n’B корени, процъфтяла през ерата на глем рока на 70-те години. За цялото си съществуване едва успели да се издигнах на 28 място в класациите на Билборд. Не можем да кажем какво точно не им е стигнало, за да останат в историята като подгряващата им група през 1974 г. Queen. Е, в крайна сметка, не всеки може да си позволи в групата си хегемони на Фреди Меркюри и Брайън Мей, нали?! Тук дори коментар не е нужен. Queen завладяват световната рок сцена с хитове, които знаят и възможно най-немузиканите типове. Техните куплети, рифове и сола са любими на вече 4 поколения, а са започнали като всички останали подгряващи групи.

През далечната 1964г. в Белфаст, Ирландия се ражда рок групата Them, запомнена от фенове и меломани с двата си големи хита „Baby, please don’t go”, достигнала 10-то място във Великобритания, и „Here comes the night”, 2-ро място в класациите на Англия и Ирландия. Them дават старта на сравнително по-успешната кариера на Ван Морисън. Но остават мъничка част от музикалната история в сравнение с подгрявалите им през юни, 1966г. в Whiskey Go Go, Холивуд The Doors. В сравнително краткото си съществуване в оригинален състав от 1965 г. до 1973 г. The Doors успяха да обособят цяла ера и субкултура в музикалната история. Седем от деветте им албума получават 20 златни, 14 платинени и 5 мулти-платинени награди само в САЩ. Дори след разпада им през ‘73г. тяхната популярност не спада и засича 33 милиона продажби в САЩ и 100 милиона в цял свят, което ги прави една от най-добре продаваните групи на всички времена.

Roy Orbison, познат още като The Big O, е американски певец с доста успешна кариера през 60-те и 70-те години. Стилът му се върти най-вече в орбитите на рокабили, кънтри и уестърн. През 1987 г. се приет в „Рок‘н‘Рол залата на славата“ от дългогодишния си фен Брус Спрингстийн, една година преди да почине. Списание „Ролинг Стоунс“ по поставя на 37 място в класацията за „Най-великите артисти на всички времена“ и на номер 13 в друга тяхна класация „Най-добрите певци на всички времена“. Това наистина са постижения, които в никакъв случай не могат да бъдат пренебрегнати, но отново отстъпват пред подгряващата му група от лятото на ’63 г., а именно The Beatles. Едва пуснали първият си албум “Please Please me” ливърпулските момчета крадат безпардонно светлината на прожекторите и не я оставят вече половин век.

Цяло предизвикателство си е да изредиш наградите, отличията, милионите продажби и крещящи фенове, челните места в класациите и платинените албуми и хитове на Боговете на съвременната музика. The Beatles са фундаментът на съвременната както рок, така и поп музика. Титани, които разбиват представите за музика и сценично поведение, приети до началото на 60-те години на 20-ти век. Здраво яхнали вълната на Атлантика между два континента те скоро завладяват и целия свят, като оставят след себе си талпи от бесни фенове, зашеметени девойки и изумени консерватори. Павират пътят на едно ново течение и създават вечна история.

От краткия плейлист до няколкочасово шоу, всяка група минава по-този път, за да си извоюва място на световната музикална сцена, която и без това е пренаселена. Това са само малка част от късметлиите, успели не само да си спечелят челна концертна позиция, но и да останат дълго време на нея, да бъдат запомнени и да създадат история, която не може да бъде повторена.

Автор: Владимира Живкова

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Илияна МаринковаЛили Гелева за вдъхновението на живота01.10.2019

Още от Под Моста

Калоян ГуглевИзкуството в дигиталната епоха. Как артистът живее от него?LIFE