Шести сезон на ‘Game of Thrones’ – играта продължава, по-завладяваща отвсякога

26.05.2016

Автор: Алексия Петрова

И ето, че съвсем неусетно дойде средата на новия сезон на „Игра на тронове”. Сценарият на Дейвид Бениоф и Д. Б. Уайс вече изпревари действието в книгите от поредицата „Песен за огън и лед” и на този етап никой не може да очаква какво ще се случи, независимо дали е чел книгите или не. Сериалът, както винаги, ни поднесе порция шок и напрежение и не се провали в това да ни накара да затаим дъх пред зрелищата, случващи се на екрана. Наред със зрелищата, станахме свидетели и на някои събития, които, точно като пробуждащ се вулкан, заплашват да избухнат в следващите епизоди. С какво ни изненада шести сезон на „Игра на тронове” досега и какво най-вероятно ще се случи до края на сезона, предстои да прочетете по-нататък в текста.

game-of-thrones-PodMosta

Кралски чертог – „If someone is planning on making our losses their gains, I want to hear it.”

Game-Of-Thrones-Cersei-Jaime-PodMosta

Кралски чертог е от онези сюжетни линии, в които се натрупват конфликти и напрежение, за да ни подготвят за нещо голямо. В сравнение със забързания ход на събитията в останалите чести на Вестерос, в Кралски чертог нещата се случват изключително бавно. Церсей Ланистър вероятно никога до този момент не е била толкова пречупена. Малко след своя поход на изкуплението, тя трябваше да посрещне лодката с тялото на мъртвата Мирцела.

Въпреки абсолютния психически крах, през който преминава героинята, личи нейната сила и решителност да помете както Върховния врабец, така и всеки, който й е сторил зло. Ланистър винаги са се изправяли срещу силни врагове и сега това за тях е Върховният врабец и неговият отбор от религиозни фанатици. Интересно е каква е истинската мотивация зад делата на Върховния врабец. Да очисти хората от греховете им или да завземе властта, като направи короната подвластна на религията? Какъвто и да е отговорът, той несъмнено ще се сблъска с гнева на Церсей и Джайм Ланистър, подкрепени от чичо им и от дома Тирел. Обстоятелствата накараха Тирел и Ланистър да се съюзят в предстоящия сблъсък според старото правило, което гласи, че общият враг създава приятели. Малкият Томен от своя страна показа, че не е в състояние да поеме бремето на управлението. Да бъде крал е роля, която съдбата му е възложила не по негово желание, и той очевидно не е готов да я приеме. Тук единствена опора за него може да бъде майка му, за която най-голяма движеща сила е именно любовта към децата й. Сега, когато Томен остана единственото й живо дете, тя несъмнено ще стигне до крайности, за да го предпази.

Tommen-Thrones-PodMosta

Както ни обещава промото за шести епизод на сезона, предстои най-накрая да видим войските на Ланистър и Тирел, изправени срещу тази на Върховния врабец. Позорният поход на Марджъри със сигурност няма да се случи, тъй като едва ли сценаристите и режисьорите ще направят нещо, което вече сме виждали. Въпреки че Джайм обеща на чичо си Кеван Ланистър, че няма да се наложи да се намесва в боя, вероятно не всичко ще протече по план. Интересното в случая е дали Върховният врабец ще заплати с живота си за стореното на кралската фамилия, а още по-интересно би било да видим самия него като пленник в тъмниците. Любопитна е и съдбата на Пясъчните змии, които последно видяхме, докато извършваха един доста кървав преврат в Дорн. Малките птички на Варис, които вече са малки птички на Церсей, по всяка вероятност ще достигнат Дорн и ще послужат за отмъщението, което майката на краля рано или късно ще стовари върху главите на самонадеяните убийци.

Валът – „My watch is ended.”

jon-snow-alive-thrones-PodMosta

На Валa се случи най-чаканото събитие от края на миналия сезон – Джон Сноу пое глътка въздух и се завърна от отвъдното с помощта на Мелисандра. И докато сюжетната линия в Кралски чертог се развива сравнително бавно, то на Валa събитията се случват едно след друго. В рамките на няколко епизода Джон беше съживен, Санса успя да достигне Вала и сега те двамата планират нападение срещу Рамзи Болтън. Този сезон сюжетната линия на Вала се съсредоточава върху израстването на героите след преодоляването на някакъв душевен катаклизъм.

Джон беше убит от братята си и върнат обратно към живота с помощта на магия. Неговото възкръсване няма как да не е оставило следа. Сега той е далеч по-безкомпромисен и решителен. Направи решение, което преди един сезон изглеждаше невъзможно – напусна Нощния страж. И логиката му е наистина добра. Той обрече живота си на Нощния страж и даде живота си, тъй че вече не дължи нищо. Сцената с разкриването на истинския образ на Мелисандра засвидетелства нейната огромна сила, но и ни показа един белязан човек, вероятно преживял безброй неща през дългия си живот. Тя претърпя истинско разклащане в собствената си вяра, но пое по нов път, след като успя да съживи Джон. Най-голямата промяна претърпя Санса. След ужасите, които преживя в Зимен хребет, малкото, плахо и объркано момиче, подхвърляно от едни ръце в други, вече го няма. Решителността, с която заяви пред Джон, че трябва да си върнат Зимен хребет на всяка цена, я представя в светлината на боец, а не на жертва.

Причината, поради която сюжетната линия на Вала се развива толкова бързо, вероятно се крие в това, че след края на шести сезон ще бъдат излъчени още 13 епизода. За това време действието трябва да се придвижи до така решителната Битка за Севера, когато Джон Сноу ще се сблъска с Рамзи Болтън. Битката гарантира да бъде истински внушителна и не е изключено да се случи в осми или девети епизод, които пазят традицията да ни представят именно такива сражения.

Зимен хребет – „I am Lord Bolton.”

ramsay-thrones-PodMosta

Този сезон в Зимен хребет видяхме някои от най-бруталните сцени и нищо чудно, след като Рамзи е вече негов законен владетел. Само за няколко епизода новият лорд Болтън успя да забие кама в баща си, да нахрани хрътките с доведената си майка и новороденото си братче и да убие дивачката Оша. Той затвърди своята репутация на човек с крайно размита представа за добро и лошо, след като на драго сърце нареди тялото на другарката му Миранда да бъде дадено на кучетата.

Очакваше се съдбата на Рууз Болтън, предвид опитите му да сложи граници на психопатските наклонности на сина си и да го измести като свой законен наследник. Рамзи добре осъзнаваше, че макар вече носещ името Болтън, той никога няма да има истинско право над Севера и винаги ще бъде подценяван. Сега, когато Рууз Болтън вече го няма, можем само да се страхуваме от това, което ще видим от наследника му.

Рамзи безспорно всява страх, но дали е способен да прави стратегически ходове като баща си или страхът е единственото му оръжие? Видяхме, че Карстарк и Ъмбър се присъединяват към него, но самият Рамзи не е направил нищо, за да спечели подкрепата им. Карстарките просто искат да отмъстят на Старк, а Ъмбър искат да се предпазят от заплахата отвъд Вала. Големият недостатък на младия лорд Болтън е и неговото най-голямо предимство – неговата жестокост и праволинейност. Дали ще ги използва в свой интерес, остава да разберем. А междувременно съдбата на малкия Рикон не изглежда никак благоприятна. Момчето в момента е нещо като гаранция на Рамзи, защото чрез него може да изнудва и заплашва Джон по всякакъв начин, както и видяхме от писмото, което му изпрати.

Мийрийн и Вес Дотрак – „You’re not going to serve. You’re going to die.”

GameOfThrones

В Мийрийн, в отсъствието на Денерис Таргариен, Тирион Ланистър се е заел със сложната и опасна задача да събере счупените парчета от нейното управление. Неговите дипломатични таланти проличаха за пореден път след преговорите с господарите от Юнкай, Ащапор и Волантис. Безспорното качество на Тирион, което му помага да излезе благополучно от всякакви ситуации, е стремежът му да мисли като човека срещу него и винаги да задава един много важен въпрос – „Кажете ми какво искате”. В лицето на Тирион Денерис има възможно най-полезния съюзник, на когото може да се надява, защото той е всичко това, което липсва у нея – разум, лишен от комплекс за величие (Да, наистина се изморихме от изреждането на титлите й).

Не се знае обаче дали планът на Тирион, подпомогнат от Варис и жрицата Кинвара, ще се осъществи успешно, или думите на Мисандей и Сив червей ще се окажат верни и господарите ще го използват така, че хитрите да се окажат надхитрени. Сигурното в случая е, че Денерис събира доста мощна подкрепа на своя страна – Кинвара, която е по-могъща жрица на Червения бог дори от Мелисандра, дотраките, които я последваха след случилото се във Вес Дотрак и които ще се причислят към Неопетнените, и не на последно място – стратегическата помощ на Тирион и Варис. Тази смесица от религиозна, военна и дипломатическа сила ще й помогне не само да се справи с проблемите в Мийрийн, но и може би да изпълни първоначалната си цел, която сякаш забрави някъде по пътя – да превземе Кралски чертог.

Браавос – „A girl was given a second chance. There will not be a third.”

arya-stark-thrones-PodMosta

Сюжетната линия на Аря също не е от най-бързо развиващите се. В продължение на пет епизода я гледахме как се бие с дървени пръти, докато Джакен най-накрая върна зрението й. Всичко това беше колкото наказание, толкова и част от подготовката й да стане една от безликите. Действието около нея се раздвижи едва в пети епизод, когато й беше възложена мисията да убие лейди Крейн. Ще бъде интересно да видим как Аря се сблъсква с принципите си и изпълнява мисията, след като изрази известна благосклонност към набелязаната жертва. Това стои и в основата на нейната самоличност като Никой т.е. човек, който се е отърсил от миналото си, от вярванията си и служи само на Многоликия бог. Ако преодолее това изпитание, вероятно ще успее да убеди Джакен, че е една стъпка по-близо да това да бъде Никой. Но истински трудното изпитание би било да убие някого, когото познава. Може би това ще бъде и краят на нейното обучение в Браавос.

Пайк – „What is dead may never die.”

theon-greyjoy-thrones-PodMosta

Пайк ни срещна с нов герой в лицето на Юрон Грейджой, който заплашва да бъде един нов Рамзи Болтън. Юрон хладнокръвно уби брат си и погна племенниците си Яра и Теон, след като беше провъзгласен за владетел на Железните острови. Теон имаше малко време да се порадва на родния Пайк след завръщането си, тъй като той и сестра му Яра избягаха с целия наличен флот. Железнородените никога не са имали съюзници извън Железните острови и в такъв случай дестинацията на младите Грейджой засега е неясна. Дали Теон ще успее да изкупи вината си към Старките и да убеди сестра си да помогнат в предстоящата война ще видим единствено с развитието на действието.

Дървото на Триокия гарван – „Hold the door!”

medal-of-hodor-funny-thrones-PodMosta

В Дървото на Триокия гарван станахме свидетели на най-интересните сцени от сезона – виденията с младата Лиана в Зимен хребет, битката между Нед Старк и сър Артър Дейн и възможно най-сърцераздирателната сцена не само в сезона, но и в историята на целия сериал – смъртта на Ходор. Ако сте успели да се възстановите от гледката на гърчещия се на земята Ходор от видението на Бран, то вероятно сте си дали сметка, че Белите бродници вече са ужасно близо и е само въпрос на време да всеят ужас отвъд Вала. Въпреки че донесоха възможно най-голямата заплаха за Седемте кралства, виденията на Бран ни дадоха възможност да направим връзка между настоящето и миналото. Освен това, стана ясно, че Бран има способността да влияе на миналото, когато пожелае. Представете си какво би могъл да постигне, когато овладее тази способност. Това, разбира се, би се случило само ако той и Мийра успеят да се спасят от преследвачите си.

Шести сезон на „Игра на тронове” засега поддържа изключително равнище и обещава да завърши още по-силно. Много актьори от екипа на сериала заявиха още преди неговия старт, че предстоят незабравими и разтърсващи моменти. Такива вече видяхме. Във всеки епизод досега има по едно събитие, което ни кара да замръзнем – свалянето на огърлицата на Мелисандра, съживяването на Джон Сноу, битката със сър Артър Дейн във видението на Бран, изпепеляването на халовете от Денерис и нападението на Белите бродници. С такъв силен старт на „Игра на тронове” можем само да си представяме какво предстои да видим до края на сезона.

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Георги ПетровКакво да очакваме от пети сезон на 'Game of Thrones'?09.04.2015

Още от Под Моста

Под МостаМирослав Стойчев: С "RockSchool на колела" сбъднахме мечтите на десетки децаОбразование