‘Game of Thrones’ теории: The Lannisters send their regards

18.06.2015

HearMeRoarЗавърши пети сезон на ‘Game of Thrones’ и нещата отиват от зле към по-зле за повечето големи домове във Вестерос. Фамилията Баратеон, която управляваше Седемте кралства преди 5 сезона, прекрати съществуването си, наследниците на семейство Старк са в изгнание или са се превърнали в дървета, нещата не изглеждат добре и за древния род Таргариен, чиято последна наследничка се оказа насред зелената пустош в Есос, заобиколена от дотраки. Но няма дом, който да е преживял по-големи възходи и по-големи падения в рамките на екранното действие от Ланистър.

В сянката на гигант
lord-tywin-lannisterВсичко изглежда свързано с вече покойния патриарх на семейството – лордът на Кастърли Рок, Щитът на Ланиспорт, Гарантът на Запада, Ръката на Краля, Спасителят на Кралски чертог и вероятно най-силният и влиятелен човек във Вестерос Тивин Ланистър. Вездесъщият политик успя да стабилизира на трона внука си Томен, да привлече на своя страна дома Тирел, да смаже всичките си отявлени врагове с минимални загуби и дори да се помири с фамилията Мартел.

Виж още: Най-популярните теории за това какво става с Джон Сноу след 5 сезон и книга

Всичко това отиде по дяволите, когато беше убит с арбалет от сина си Тирион и то в тоалетната. Сред наследниците му настана истинска анархия и в момента съдбите на Джайм, Церсей и Тирион са безкрайно неясни. Но първо, негови наследници ли са Джайм и Церсей?

Джайм и Церсей Таргариен?
Има теория, която се позовава на отявления афинитет, който Лудия крал Ерис Таргариен е имал към съпругата на лорд Тивин – Джоана Ланистър. Според нея има вероятност кралят да е осъществил сексуален контакт с Джоана в брачната ѝ нощ и всъщност близнаците Джайм и Церсей да са негови деца. За подобно нещо намекват разказите на сър Баристан Селми, когато най-малката дъщеря на Ерис (Денерис) го пита дали е имало друга жена освен майка ѝ, която баща ѝ е обичал. Това би обяснило склонноста на Джайм и Церсей към инцестуални взаимоотношения и безразсъдните им характери. Физическите им белези са много повече на Ланистър, отколкото на Таргариен, но това в никакъв случай не намалява шансовете въпросната теория да се окаже вярна.

След като уточнихме това, да караме подред.

Къде оставихме Церсей в края на 5-ти сезон?
CerseiPodMosta
Унижена, омърсена, остригана и изправена пред процес за определяне на вината ѝ по много, много престъпления.

Къде оставихме Джайм в края на 5-ти сезон?
JaimePodMosta
Прегърнал трупа на отровената си дъщеря Мирцела, секунди след като ѝ е разкрил, че всъщност именно той ѝ е баща, а не чичо, и тя му е отвърнала единствено с обич.

Къде оставихме Тирион в края на 5-ти сезон?
TyrionPodMosta
Насред Мирийн, натоварен със задачата да управлява град от името на кралица, която половината население ненавижда, и подпомаган от стария си приятел Варис, приятелката на кралицата Мисандей и Неопетнения командир Сив червей.

Какво ще се случи с Церсей сега?

Очевидно доскорошната действаща кралица ще избере процес чрез битка, след като довереният ѝ майстер Кибърн ѝ представи нейния личен страж сър Робърт Стронг, който очевидно е зомбирана версия на „Яздещата планина“ Грегър Клегейн. Дали той ще успее да я защити, е съвсем отделен въпрос. Ако срещу него излезе Лансел Ланистър като защитник на вярата, Церсей е в безопасност – Планината би скършил Лансел на две без никакви проблеми.

Виж още: Какво става с Денерис след края на 5 сезон/книга?

Ако обаче домът Тирел реши да си го върне на Церсей за нанесените щети в последно време и изправи срещу Планината сър Лорас Тирел или брат му Гарлан, съдбата на дъщерята на лорд Тивин става доста неясна. Още в първи сезон видяхме Лорас Тирел да побеждава Грегър Клегейн в рицарски турнир, макар и с помощта на хитра измама, а що се отнася до брат му Гарлан, когото дори не сме виждали още, в книгите от „Песен за огън и лед“ изрично се казва, че е по-добър с меча и от брат си. И в двата случая би се получила интересна схватка.
GregorCleganePodMostaКакво ще се случи с Церсей в крайна сметка?

Ако защитникът ѝ спечели в процеса чрез бой, Церсей отново ще заеме почетната си позиция в кралския двор. Въпросът е до каква степен ще продължи предишния си курс на действие, тъй като и в книгите, и в сериала героинята определено изглежда съкрушена и смазана психически от преминалите премеждия. Ако ли пък процесът чрез бой е изгубен, Церсей ще бъде екзекутирана или затворена.

Всички знаят за пророчеството, което видяхме в откриващите кадри от пети сезон на сериала и което присъства и в книгите – според него Церсей ще бъде убита от по-малкия си брат. Очевидното развитие в случая би било Тирион да отмъсти на сестра си за отвратителното отношение и да я ликвидира лично, но Шекспирова развръзка между Церсей и Джайм звучи много по-интригуващо, изненадващо и типично за Джордж Р.Р. Мартин. Предстои да видим какво точно ще се случи.

Какво ще се случи с Джайм сега?

Какво ли? Ами ако има капка достойнство и мъжество, останала в себе си, Джайм ще нареди да обърнат кораба, ще се върне в Дорн и ще потърси сметка от Елария Пясък и дъщерите ѝ за отровената си племенница (дъщеря). Принц Доран Мартел също ще бъде принуден да вземе мерки по случая, тъй като е пределно ясно кой е виновникът в случая. Ако Кралеубиецът все още имаше две ръце, по всяка вероятност щеше да изтреби собственоръчно Пясъчните змии до крак и щеше да направи голяма услуга на всички зрители на сериала, на които им е писнало от ужасната игра на актрисите в ролите. Сега обаче е доста по-вероятно да потърси справедливост от ръцете на Доран Мартел.
DoranMartellPodMostaКакво ще се случи с Джайм в крайна сметка?

Джайм Ланистър е най-еволюиралият и променен персонаж в целия фикционален свят на действието в „Песен за огън и лед“ и сериала ‘Game of Thrones’. Аз лично се надявам да бъде пощаден от безмилостния автор Джордж Мартин и още по-безмилостните сценаристи Бениоф и Уайз, но логичният завършек на такава комплексна арка като неговата би бил значима смърт. Ако по-горното ми предположение за Шекспирова развръзка с Церсей стане факт, то е много вероятно именно тя да го убие по някакъв начин или дори той да се самоубие, раздиран от вина за това, че я е убил.

Разбира се, най-романтичните фенове на Джайм му пожелават щастлив семеен живот с Бриен от Тарт и продължаване на благородния род Ланистър. Аз също съм огромен фен на Кралеубиеца, но не смятам, че ще получи толкова щастлив завършек на подвизите си. Това, на което се надявам, е епичен сблъсък с негово участие, в който да напомни за старите си умения и да ликвидира способен враг с една ръка.

Какво ще се случи с Тирион сега?

На всеобщия любимец очевидно отново му предстои да управлява във враждебна обстановка. С помощта на лорд Варис, Мисандей и Неопетнените, както и със собствената си находчивост и интелигентност, очевидно наследени от великия му баща, Тирион има доста добри шансове да закрепи положението в Мирийн, стига външни заплахи да не дестабилизират допълнително и без това крехкото статукво, както се случва в „Песен за огън и лед“. Евентуалното завръщане на Денерис също ще промени из основи всичко и ще даде нова посока на нещата. Но тук не говорим за драконовата кралица, а за Тирион Ланистър.
GerganaTargaryenPodMostaКакво ще се случи с Тирион в крайна сметка?

Ясно е какво искат феновете – Денерис или Джон Сноу на Железния трон или пък двамата заедно като женена двойка и Тирион като Ръка на краля или кралицата, сив кардинал, който да дърпа конците на всичко и всички. Трудно е да се каже дали това ще се реализира, но по мое лично мнение завършекът на историята на Тирион Ланистър няма да е щастлив. Колкото и обичан от феновете да е, колкото и да му симпатизира автора, който е въплътил много от собствените си черти в него, Тирион има прекалено много грехове, които да изкупи, и пълен щастлив край за него би бил противоестествен. Смърт саможертва в името на общото благо би го превърнала в безсмъртна икона за всички фенове. Смърт от ръцете на брат му Джайм, който вече обеща, че би разцепил главата му на две заради убийството на баща им, би направила мен много щастлив. Феновете ли ще са щастливи, аз ли ще съм щастлив, какво ще стане? Предстои да видим!

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Алексия ПетроваШести сезон на ‘Game of Thrones’ – играта продължава, по-завладяваща отвсякога26.05.2016

Още от Под Моста

Калоян ГуглевИзкуството в дигиталната епоха. Как артистът живее от него?LIFE