Какво да очакваме от пети сезон на ‘Game of Thrones’?

09.04.2015

Датата наближава, светът е притаил дъх и тръпне в очакване. Премиерата на пети сезон на сериала ‘Game of Thrones’ ще стане факт тази неделя и очакванията вероятно никога не са били по-високи. Сериалът счупи всеки комерсиален рекорд, за който можете да се сетите, надмина стандартните положителни определения за финансов успех и се превърна в телевизионния еквивалент на комиксовите блокбъстъри в киното. Бюджетът на всеки сезон надвишава 100 милиона долара, критиците се надпреварват да хвалят художествените достойнства на екранното действие, участващите актьори се превърнаха в суперзвезди, различните известни реплики се цитират навсякъде и сериалът остави неизличим отпечатък върху попкултурата по цял свят. Но пет години след началото на феномена ‘Game of Thrones’, можем ли да конкретизираме очакванията си към поредния сезон от сериала? Нека поне опитаме.
game-of-thrones-PodMostaНови герои

След като принц Оберин Мартел (Педро Паскал), по-известен като Червената пепелянка, се превърна в абсолютен фаворит на публиката през миналия четвърти сезон и срещна гротесковата си смърт в битка с „Планината“ Грегор Клегейн, този сезон многобройните му фенове ще имат възможност да се запознаят с голямото му семейство. Домът Мартел ще бъде представен в лицето на патриарха на фамилията Доран; незаконните дъщери на Оберин – Обара, Нимерия и Тиен; племенникът на Оберин и син на Доран – Тристейн. В действието ще влезе и обичаният от феновете на книгите капитан Арео Хота, лидер на стражата на семейство Мартел.
house-martell-PodMostaВ столицата Кралски чертог основното ново действащо лице ще е „Върховният врабец“, новият лидер на Вярата на Седемте, който ще се играе от Джонатан Прайс, известен с главната си роля в култовата класика на Тери Гилиъм „Бразилия“ и с участието си в поредицата „Карибски пирати“ като губернатор Суон, баща на героинята на Кийра Найтли. За нас, българите, пък ще е най-важна появата на Лобода, един от лидерите на диваците отвъд Вала, в чиято роля ще се превъплъти нашенецът Захари Бахаров.
jonathan-pryce-PodMostaНови локации

Домът Мартел ще бъде представен в собствените му земи, които се намират в най-южните и топли части на Вестерос, формиращи кралството Дорн. Въпросните сцени са били заснети в Испания. Дворецът в Севиля ще служи за прочутите Водни градини на Дорн, а Кордоба ще се превърне в свободния град Волантис.

В Дубровник, Хърватия, между Дубровнишката катедрала и дворецът Спонца пък е била заснета позорната разходка на Церсей Ланистър, която феновете на книгите от поредицата „Песен за огън и лед“ очакват с нетърпение. В комбинация с познатите местоположения в Исландия, където се развиват сцените на север, и Мароко, където пък върши глупости главната героиня Денерис Таргариен, петият сезон на ‘Game of Thrones’ отново ще ни представи фантастично разнообразие от екзотични локации по целия свят.

Познати лица

Но хей, да не забравяме какво направи сериала толкова успешен и известен от самото начало, нали така? Всичките любими и омразни герои на публиката, които са оцелели дотук (тоест, малко хора), се завръщат в пети сезон. Ще продължи ли Денерис Таргариен (Емилия Кларк) да си губи времето в Свободните градове, претендирайки да бъде ту мила кралица, ту безпощаден тиранин, и да отблъсква хората, които я обичат най-много и биха могли да й бъдат най-полезни? Каква ще е съдбата на лорда на Friend Зоната Джора Мормон (Йън Глен), след като любимата му Денерис го отлъчи в края на миналия сезон? Всички мъже в неговото незавидно положение тръпнат да видят какво ще се случи с тяхната репрезентация на малкия екран!
Daenerys-Jorah-PodMostaПредполагаемите главни герои Джон Сноу (Кит Харингтън, недолюбван от главния редактор на този сайт) и Тирион Ланистър (Питър Динклидж) бяха оставени пред сериозни неприятности в края на четвъртия сезон. Тирион ще бяга към Свободните градове, след като вероломно уби баща си и най-влиятелния човек във Вестерос лорд Тивин Ланистър (Чарлс Данс). Това остави управляващата фамилия Ланистър без патриарха й, който практически дърпаше конците на цял Вестерос досега, и в ръцете на крайно негодните да управляват близнаци Джайм (Николай Костер-Уалдау) и Церсей (Лена Хийди). Как те ще се опитат да задържат малкия крал Томен на власт в турбулентните времена за короната и каква роля в ситуацията ще изиграе амбициозната млада кралица Марджери Тирел (Натали Дормър), предстои да разберем.
lord-tywin-lannisterСестрите Аря (Мейси Уилямс) и Санса (Софи Търнър) Старк ще продължат премеждията си, разделени една от друга. Аря ще се озове в Браавос, където ще попадне под множество чужди влияния, а Санса ще продължи да се подвизава в Орлово гнездо под крилото на лорд Петир Бейлиш (Ейдън Гилън). Техният полубрат Джон Сноу пък ще трябва да се справя с дивашките нашествия на север и с претенциите на самозвания крал Станис Баратеон (Стивън Дилейн) и неговата жрица Мелисандра (Карис Ван Хутен). Всички пък потръпват при мисълта за по-нататъшните мъчения, през които вероятно ще премине кастрирания клетник Теон Грейджой (Алфи Алън), и се усмихват при евентуалната перспектива да се освободи от опеката на Рууз и Рамзи Болтън.
theon-greyjoy-PodMostaРазлики с книгите

Още през изминалия сезон сценаристите Дейвид Бениоф и Д.Б. Уайз, както и авторът на поредицата „Песен за огън и лед“ Джордж Р.Р. Мартин, изясниха на всички фенове, че сериалът неминуемо ще изпревари събитията в книгите. Това вече започна да се случва в някои от сцените отвъд Вала, а през този сезон със сигурност ще стане факт и в Орлово гнездо, където по-нататъшните преживявания на Санса Старк и лорд Петир Бейлиш са напълно неясни. Вероятно е и съдбата на Тирион Ланистър да бъде изменена или поне ускорена в сравнение с книгите.
tyrion-lannister-PodMostaРаздалечаването на сюжетния курс между сериала и книгите прави действието хиляда пъти по-непредвидимо и по-интригуващо. Може би и затова пети сезон на ‘Game of Thrones’ е по-очакван от всички предходни. Пригответе се, драги фенове – зимата иде. Този път наистина.

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Деница Димитрова„Мер от Ийсттаун“ или да оцеляваш в сенките от миналото10.05.2021

Още от Под Моста

Боян СимеоновИзкуството да се храниш добре: Био вафлиLIFE