Между два големи финала – разговор върху шести сезон на ‘Game of Thrones’

01.07.2016

Автори: Алексия Петрова и Георги Петров

Снимки: HBO (Home Box Office)

Али: Преди няколко седмици написах обзор върху първата половина на шести сезон на „Игра на тронове“. Събитията до петия епизод на сезона покачиха напрежението и положиха основите на изненадващите обрати, на които станахме свидетели до края на сезона. Във всеки от първите пет епизода имаше по едно шокиращо събитие – разкриването на истинската Мелисандра, съживяването на Джон Сноу, битката със сър Артър Дейн, изгарянето на халовете на дотраките от Денерис и героичната саможертва на Ходор.
Тогава развитието на сезона беше още неизвестно, пред феновете имаше още много въпроси, а най-интересно беше дали „Игра на тронове“ ще надскочи сам себе си до края на сезона. Е, повечето от тези въпроси получиха отговор. Шести сезон надхвърли очакванивята, представи ни най-запомнящите се моменти и завърши подобаващо с най-добрия финал в историята на сериала.

Game-of-Thrones-Faces-Hall-PodMosta

Жоро: Смятам дори, че високопарно определение „като историята на телевизията“ няма да е излишно в случая. Сериалът бе обвинен от редица критикари за това, че намали темпото в шести, седми и осми епизод и целенасочено се въздържа от представянето на нови сензационни събития. В тях се изгради затишието преди финалната буря и напрежението преди грандиозния завършек. А с битката за Зимен хребет и експлозивните (pun totally intended) събития от десети епизод сериалът достигна стадий на сюжетно развитие, който очаквахме открай време и към който сценаристите видимо се бяха устремили от самото начало.

Някои сюжетни линии бяха завършени, други се оплетоха още повече и застанахме на прага на големия финал – този път не на някой сезон, а на целия сериал. За това почвите положи най-вече последният епизод, който изобилстваше с шокиращи събития с титанични последствия. Кое от всички тях ти беше най-любимо, Али?

tower-of-joy-young-ned-stark-PodMosta-Game-Thrones

Али: Мисля, че няма няма някой, който да не е бил разтърсен от момента, в който Лиана Старк прошепна думите „Обещай ми, Нед!“, след които лицето на бебето ѝ преля в изражението на Джон Сноу минути преди да бъде обявен за крал на Севера. Това едновременно потвърди най-очакваната фентеория в сериала и добави решаващия нюанс в образа на Джон Сноу. Забележително е какъв път измина Джон от началото на сезона, когато беше труп, до края, когато се превърна във владетел на Зимен хребет, събра се със сестра си (или братовчедка си) и ликвидира един от най-мразените злодеи в целия сериал. Невероятно, а?

Jon_Sno_Battle_PodMosta

Жоро: Точно така. Но Джон не беше единственият централен персонаж, който се утвърди като оформен след пет сезона развитие и предприе решителни стъпки към разрешаване на персоналната си сюжетна арка. Същото стори и потенциалната му леля Денерис Таргариен. След като в началото на сезона тя беше пленница на орда дотраки и отведена да прекара остатъка от живота си в компанията на редица възрастни дами, в края най-после, ей Богу, най-после се озова на плаващ кораб към Вестерос. При това с трите си дракона, армия от същите тези дотраки, осемте си хиляди Неопетнени, подкрепа от рода Грейджой и двама безценни съветници в лицето на Варис и Тирион Ланистър зад гърба си. Денерис дори прояви доза управленска зрялост, каквато рядко бяхме виждали досега в пределно момичешкото й поведение, когато отказа да вземе Даарио Наарис със себе си във Вестерос по политически съображения. С Церсей Ланистър на трона и наближаваща армия от мъртъвци, ще е интересно да видим дали Кралски чертог или Валът ще изпитат нужда от присъствието на Денерис първо.

Daenerys_PodMosta

Али: Една друга млада героиня също израсна неимоверно с напредването на сезона – Аря. Тя, също като като Майката на драконите, напусна Есос и се отправи на пътешествие към родния Вестерос. Мисията и на двете е една – отмъщение срещу хората, които са избили семействата им. Разликата между тях в това отношение обаче е съществена. Денерис разчита на своите опитни и верни съюзници в борбата срещу враговете си, докато Аря е напълно сама по пътя на своите вендета и разчита буквално само на двете си ръце и инстинкта си за оцеляване. Вече спокойно можем да заявим, че малката дъщеря на Нед Старк се превърна в хладнокръвен и безкомпромисен убиец. Тя извървя дълъг път към самата себе си и завърши своето обучение в Дома на бялото и черното, за да ни каже накрая незабравимата реплика ‘A girl is Arya Stark from Winterfell’.

Arya_Stark_Blind_PodMosta

Жоро: Именно през обучението си в Браавос Аря измина безкрайно важното пътуване към себе си и думите, подчертани от Али в горния параграф, ознаменуваха финалната реализация на нейната завършена личност. Тя бе сред несправедливо критикуваните за това, че е останала вярна на ценностите си, и дори обвинена в регрес на персонажа. Нищо не би могло да е по-далеч от истината за малкото момиче Старк, което най-после пристъпва към извършване на мисията на своя живот.

Подобни необоснавани критики бяха отправени и към Джайм Ланистър, и то по повод поведението му в същия епизод, в който Аря окончателно заяви името и бъдещите си намерения. В него най-големият син на великия лорд Тивин Ланистър за първи път показа, че е усвоил някои от уроците на именития си баща, в преговорите с Едмур Тъли. След като се опита да проведе мирен и цивилизован разговор с владетеля на Речен пад, да му предложи удовлетворяващо примирие и срещна отказ, „Кралеубиецът“ с пословична ланистърска жестокост заплаши слабохарактерния си пленник и постигна целта си – безкръвно превземане на крепостта на дома Тъли и победа за короната. Моментът е ключов и безкрайно показателен за израстването на Джайм като личност, военачалник и политик, наред със справедливо отправените му нападки към Уолдър Фрей и редица личности в Кралски чертог. И като стана дума за Кралски чертог…

Jaime_Lannister_PodMosta

Али: SHIT HAPPENED in King’s Landing! Според мен на Церсей Ланистър и брат ѝ им предстои да си поговорят сериозно и със сигурност ще имат конфронтация в предстоящия седми сезон. Церсей също се изкачи по политическата стълбичка, но по какъв начин… В началото на сезона тя беше съкрушена и пречупена, а в края елиминира с един замах всичките си врагове, превърна се в истински тиранин и всичко това ѝ донесе видима наслада. Бих казала, че смъртта на Марджъри в Септата на Бейлор беше наистина разочароваща. Може би, защото съвсем отскоро започнах да я харесвам, Джордж Р. Р. Мартин просто ме е усетил.

Tyrells_Thrones_Margaery_PodMosta

Имаше още какво да видим от умната внучка на Олена Тирел, която дори и в последните си мигове доказа своята прозорливост, но, уви, това не можа да я спаси. Марджъри беше най-голямата съперница на Церсей, защото и двете играеха по едни и същи правила. Церсей обаче използва вродената си жестокост като ключово предимство, което ѝ помогна да изравни със земята Септата заедно с всички хора вътре. Сега госпожа Ланистър е по-силна отвсякога, но е празна отвътре, защото изгуби всичко, което истински обича. Именно тази вътрешна празнота я прави още по-опасна.

Cersei-Lannister-PodMosta

Жоро: Дейвид Бениоф и Дан Уайс вече подчертаха важността на факта, че пророчеството за Церсей е почти изпълнено и поведението ѝ оттук насетне става по-непредсказуемо отвсякога. За мое огромно съжаление (аз съм върл фен на рода Ланистър), кралицата постави постави себе си и семейството си в най-суровата политическа изолация, в която се намира някой от участниците в играта на тронове към момента. На север домовете Старк и Арин действат заедно. На юг враговете Мартел и Тирел се обединиха именно от желанието си да отмъстят на Церсей. От изток прииждат Грейджой и Таргариен, съюзени в радикалния феминизъм на двете си предводителки. Ланистър единствени са без съюзници и Джайм не помогна особено на нещата с пренебрежителното си поведение към Едмур Тъли и Уолдър Фрей, последният от които така или иначе вече намери кървавата си смърт. Златни или не, лъвовете на Вестерос изглеждат обречени. С едно изключение.

tyrion-lannister-game-of-thrones-season-6-PodMosta

Тирион Ланистър беше определен от Денерис Таргариен за Ръка на кралицата в безспорно най-слабия сезон, в който Питър Динклидж е играл колоритния си персонаж. Тирион не претърпя почти никаква личностна еволюция, върху политическата му игра в Мийрийн имаше твърде слаб акцент, а и в крайна сметка беше лишена от всякакво значение, след като Денерис я разреши от гърба на драконите си. Към момента именно тя притежава най-сериозна военна сила, но ще се нуждае от цялата подкрепа, която може да получи, и най-вече от безценните си дракони в борбата срещу армията от мъртъвци на Нощния крал, която вече чука на вратата. Пардон, на Вала.

Али: Именно в тази борба ще трябва да се покаже и факторът „Бран Старк“, който дотук сценаристите използват основно с цел да ни показват сцени от миналото и да не оказва почти никакво влияние върху настоящето. От диалозите му с покойния Триок гарван и възкресения му чичо Бенджен все пак се възцари внушението, че му предстои да изиграе доста по-сериозна роля в предстоящите драматични събития.

Bran_Stark_PodMosta

Жоро: Всички фигури са на масата, тежестите са подредени по везните и е време финалната игра да започне. Или поне това време ще дойде догодина.

Али и Жоро: И НИЕ ДВАМАТА СМЕ ЗА ДЖОН СНОУ!!!

Любимата сцена на Али от шести сезон на ‘Game of Thrones’

Любимата сцена на Жоро от шести сезон на ‘Game of Thrones’

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Боян СимеоновКак Game of Thrones превърна композитора си в рок звезда?29.03.2019

Още от Под Моста

Под МостаМирослав Стойчев: С "RockSchool на колела" сбъднахме мечтите на десетки децаОбразование