‘Game of Thrones’ теории: I am Daenerys Stormborn, Mother of Dragon(s)

23.06.2015

Макар да предизвика бурни пререкания заради отклоняването си от книгите, петият сезон на „Игра на тронове“ завърши изключително ударно. И с подобаващо количество смърт. Но, за радост на всички фенове, все още има любими наши главни герои, които не са затрити от безпощадното и подозрително садистично перо на Джордж Мартин. Като среброкосата кралица на Мийрийн. Която в момента се намира неудобно далеч от собствения си град. Сред почитателите на поредицата от край време се спекулира каква ще е нейната съдба и ролята й на фона на цялата интрига, властваща във Вестерос. За да не останем по-назад, от „Под моста“ решихме да хвърлим малко светлина върху най-популярните от тези теории.

2Там, където започна всичко

Макар да успя да полети с него, Дани все още е далеч от пълното опитомяване на свирепия Дрогон. Който, по всичко личи, не възнамерява да напусне в скоро време удобната си скала. В последната й сцена видяхме Родената в буря, заобиколена от 40 000 дотракски ездачи, предвождани от хал Джако (уточнение за тези от вас, които не са чели книгите). А всички ние прекрасно знаем точно колко „гостоприемни“ могат да са дотраките.

Виж още: Най-популярните теории за това какво става с Джон Сноу след 5 сезон и книга

По-смелите фенове веднага изказаха увереността си, че Дани ще съумее да прибави халазара към войската си. Но нека не се самозабравяме. Няма дотрак, който да не е чул за чуждоземната невеста на някога могъщия кал Дрого. Чийто кръвен ездач е бил и самият Джако, успял да заграби най-голяма част от разпадлания се след смъртта му халазар. И който никак, ама никак не обича Дани. Все пак малцината доткари, които хранят някаква вярност към нея, я последваха още в края на първи сезон. Така че единственото, което очаква младата кралица сред компанията на конните господари, е беда.

Немалко въпроси предизвика и пръстенът, който Денерис свали от ръката си. Логичните обяснениея за това действие са две. От една страна, ако някой дръгне по следите й и попадне на бижуто, ще знае, че е жива, и може би дори ще успее да я проследи. От друга имаме и дотраките – въпрос на време е Джако да я разпознае като съпругата на Дрого. А пръстенът е сватбен подарък от Хиздар. Както може би някои от вас помнят, на дотракските вдовици им е забранено да се омъжват повторно и от тях се очаква да се оттеглят във Вес Дотрак, където да се присъединят към дош хален. Съдба, която Дани презираше още преди да почука на вратата й. Бъде ли открит на ръката й, пръстенът би я вкарал в сериозна беда.

3

Денерис е истинският Азор Ахаи?

Истинския какво? За забравилите – това е името, с което Мелисандра назовава избраника на Р’хлор, Червения бог, комуто е отредено да срази чедата на неговия вечен враг, Великия Друг. Да, за Бродниците става въпрос. Не напразно поредицата романи се казва „Песен за огън и лед“. Макар първоначално жрицата да бе твърдо убедена, че Станис Баратеон е избраният, ненавременната му загуба срещу силите на Болтън не само й донесе покруса, но и я накара да преосмисли лоялността си. А в основата на всичко може би стои едно неправилно разчетено пророчество. Да видим какво гласи то.

Първо – Азор Ахаи ще се въздигне сред камък и сол. Нека припомним, че макар Станис да държи Драконов камък, именно Денерис е родена там. Напълно разбираемо объркване. Второ – Азор Ахаи е пратеник на Червения бог, неуязвим за огъня и неговите пламъци. Паметната сцена на стоящата насред изпепелената клада Денерис, окичена с три новоизлюпени дракона, срещу вечно намръщения Станис, на когото се наложи да използва подплатена ръкавица, за да измъкне пламтящия Светлоносец (мечът, който Мелисандра благослови през втори сезон). Хм… Нужно ли е да казваме повече? Трето – точно както Бродниците са чеда на Великия Друг, така и драконите са рожби на Р’хлор. И именно неговия „шампион“ трябва да ги поведе в последната битка срещу зимата. Денерис. Дракони. Ехо?

Виж още: Най-популярните теории за това какво става със семейство Ланистър след 5 сезон и книга!

Това навярно е теорията, която ще се окаже най-близко до запланувания от Мартин сюжет. И макар да е предвидима – поне за всеки, прочел петата книга – се съмняваме да има фен на сериала, който не би искал да види Дрогон, Регал и Визерион, опожаряващи армията на немъртвите в земите отвъд Вала. Екшън ли? Говорим си за чиста доза епичност.

Като заговорихме за дракони…

1

Трите дракона – препратка към Егон Завоевателя?

Всеизвестно е, че родоначалникът на династията Таргариен е покорил Седемте кралства от гърба на чудовищния си катраненочерен звяр Беларион, подпомаган от сестрите си Висения и Ренис (яздещи съответно Вхагар и Мераксес). Очевидна е и аналогията им с Дрогон, Регал и Визерион. Дори цветовете при два от тях съвпадат. В девети епизод видяхме как Денерис смело възседна буйния Дрогон и отлетя с него към Дотракското море. Но тъй като кралицата е само една, остава логичният въпрос – кой ще обязди другите два дракона?

Ако не бе скорошното изявление на режисьорите, че Джон няма да бъде върнат към живот (и ако прегърнем теорията, че е дете на Регар Таргариен и Лиана Старк), спокойно можехме да му препишем единия от зверовете. В книгите разполагаме дори и с втори чистокръвен Таргариен (или поне така се предполага) – малкият Егон, спасен от клането в Кралски чертог по време на Бунта на Робърт, като вместо него е подхвърлено друго дете, чиято глава Планината да размаже безмилостно в стената. И ето, че триединството е пълно. Уви, в сериала сме лишени от тези два героя. И тепърва трябва да се разправяме с два подивели и побеснели дракона, заключени под Великата пирамида. Без майка, която да ги надзирава, тези два звяра спокойно биха могли да изравнят Мийрийн със земята, бъдат ли пуснати на свобода. Тирион може да е превъзходен стратег, но надали ще успее да се справи с такова предизвикателство.

Във всеки случай би било крайно разочароващо и нелогично да оставим Регал и Визерион без ездачи. Единият вариант е включването на мнимия Егон в историята. Другият е намесата на Юрон Грейджой Вранското око и магическия му валириански рог за контролиране на дракони – още една сюжетна линия, напълно пренебрегната от сценаристите. Най-отчаяните фенове дори продължават да се държат за крехката сламка, че Мелисандра ще запали огъня на живота в Джон и ще му помогне да заеме „полагащото“ му се място до Денерис. Но Червената жрица може да направи и още нещо.

4

Когато слънцето изгрее от запад и залезе на изток…

Да приемем, че Денерис постигне своето. Че се възкачи на Железния трон и възроди династията си. Че с царуването й настъпят времена па просперитет и мир. Но дори Трошачката на окови не е безсмъртна. Не, тя е ранима, уязвима, с растяща бройка от врагове… и ялова.

Изсъхналата й утроба, последен подарък от Мирри Маз Дуур, би могла да стане причината за твърде краткото евентуално възраждане на Таргариените. Но и тук феновете имат решение. Както установихме по-рано, огънят и Дани са тясно свързани. Пламъците му могат да са извор както на разруха, така и на живот. Ако в даден момент от историята пътищата на Денерис и Мелисандра се пресекат, Червената жрица може да изиграе жизненоважна роля във вдигането на това проклятие. Успее ли тя да „запали отново огъня“ в утробата й, Майката на дракони може и да успее са се сдобие с други, този път среброкоси деца.

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Димитър ПанайотовКак „Игра на тронове“ се сгромоляса под собствената си тежест20.05.2019

Още от Под Моста

Деница Димитрова„Любовникът от Zanziбар“ или когато щастието е по-близо, отколкото си мислимТеатър