Гайд – как да четем фенфикшъни

17.02.2014

1235996_24005539Светът на фенфикшъните е необятен и веднъж попаднал в него, човек бързо намира своето нещо – това, което го кара да седи пред компютъра и да чете с часове, а навярно и да получи вдъхновение за свой собствен фик, в който да осъществи всичките идеи, които могат да му хрумнат, за любимите си персонажи.

Вижте още: Статия за това „Що са то фенфикшъните?“

Разбира се, началото не винаги е лесно – сайтовете за фенфикшъни са  многобройни, а означенията в тях имат различни вариации, и нерядко се налага чичко Google да се намесва с отговори на въпроси като „Какво е К+?“ или „Какво, за бога, е Кudos?”, a щом се стигне до препоръки за отделните фендъми, то там нещата стават откровено откачени – фенове се надпреварват да пращат любими Слаш и Флъф фикове, заривайки горкото опитно зайче с тонове инфо. Веднъж систематизирани и обяснени обаче, нещата във фенфикшън света стават напълно разбираеми и ужасяващо интересни. И, за да не ви оставяме да се прикачите към горната категория лутащи се прекрасници, ви представяме кратък обзор на най-често срещаните неща по фик сайтовете.
529092_35688940
Повечето от големите сайтове за фикове предлагат няколко вида търсене – улеснено, в което ви се предлагат различни резултати, свързани с вашия фендъм, и малко по-сложно, в което вие „определяте правилата“ и съответно може да сортирате фиковете, които ви се показват, спрямо вашите предпочитания.
В най-общия вариант, опциите ви ще изглеждат горе –долу така:
(таблицата с избори от fanfiction.net)
Първото меню, което е и най-базовото за сортирането, има следните опции – Publish Date, което ще изкара фиковете по публикувана дата(най-често от най-скорошния към първия излязъл), Update Date, според която листът ви ще излезе спрямо последно ъпдейтнатия фик за този фендъм, Reviews – броят на отзивите, които е получило даденото произведение, Favorites или още Kudos – според мен най-полезната категория – тази, която ще изведе фиковете според броя харесвания, които имат, и на последно място Follows – свързана с броя хора, които следят дадения фик.

Второто ви дава опцията да изберете предпочитан жанр – тук може да срещнем вече споменатите и добре познати ужас, приключенски, хумор, мистерия и въобще всичко, за което можете да се сетите.
Третата опция е и тази, която най-често е обект на въпроси. Означенията в нея винаги ми се струват прекалено условни и някак първите ми асоциации за тях определено не бяха правилните и, за да не ви занимавам с повече глупости, ето и значенията им:
К е категория, в която фиковете са подходящи за четене от всякакви възрасти, като произведенията са изчистени от всякакъв вид насилие и сексуално съдържание.
К+ все още минава към детския раздел, макар и възрастовата граница да се е качило леко. Тук се предполага, че съдържанието е подходящо за минимум деветгодишни.
Т пък означава тинейджърските фикове, тези, в които бихте могли да прочетете нещата, към които имат афинитет именно тийновете – вътре се прокрадват всякакви розови идейки и въобще всичко тийнско, за което се сещате.
И последна е М категорията, където всички ограничения са свалени и фиковете са със съдържание, което е подходящо главно за възрастни, в тях можете да се натъкнете на наистина брутални бойни сцени, както и на секс. По-тежките от тази категория обикновено се обознават като МА.
739211_26781351
Другите падащи менюта са лесни и ясни за разбиране – имате възможността да изберете персонажите, които да участват в историята на фенфикшъна, дължината (броя на думите), както и статусът на произведението, като тук имате две опции – вече завършено или все още в прогрес. Разбира се, може да избирате и езика, на който искате да търсите фикове.

И, за да не ви оставяме просто така, ето и няколко бързи препоръки за сайтове с фенфикшъни:
На първо място, и може би най-големият сайт за този тип произведения, е fanfiction.net. Базата, с която разполага, наистина е огромна и определено ще намерите нещо, което ще ви допадне. Веднага след него се нарежда пък archiveofourown.org, който може да се похвали със също толкова голямо разнообразие на фенфикшъни, както и с голям брой разнообразни кросоувъри.

Що се отнася до препоръчване на конкретни произведения обаче, тук няма правилна стратегия, но пък има основни стъпки, които значително ще улеснят намирането на подходящо четиво:
1. Направете си чаша от любимата ви напитка
2. Настанете се удобно под одеалото
3. Изберете фендъма си.
4. Отбележете любимите си персонажи и предпочитания жанр.
5. Настройте търсачката на Kudos и се захващайте с четене.
Разбира се, точен гайд за фенфикшъни надали може да се създаде, но пък това е част от чара на този тип произведения – всеки читател намира своя начин и оформя собствените си предпочитания, без да се съобразява с никого, и именно това прави света на фиковете толкова интересен.

Друг наш материал за Фенфикшъните четете – Тук!

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Анна-Мария ПоповаВреме за фантастика – съвременните автори, които си струва да прочетем05.04.2020

Още от Под Моста

Деница Димитрова„Любовникът от Zanziбар“ или когато щастието е по-близо, отколкото си мислимТеатър