Grimm – когато приказките станат реалност

24.07.2013

grimm-season-one-blu-ray-cover-40Детството е някак неразривно свързано с приказките – почти всяко момиче е искало да стане принцеса, а надали има и момче, което да не се е опитвало да подражава поне малко на Самурай Джак, Костенурките нинджа или някой друг от хилядите герои в анимационния свят. Разбира се, всичко това е придружено със строене на пясъчни замъци, битки с въображаеми чудовища и търсенето на феи, които да те оставят завинаги малък или поне да изкарат любимата ти приказка от книжките и да я превърнат в реалност.

Е, представете си сега, че приказните герои са съвсем истински и бродят сред нас, а Грим не е просто име на двама братя, а наименованието на пазителите, които трябва да поддържат баланса между митологичните същества и хората, и се потопете в света на  Grimm” и винаги имайте едно наум, защото в този сериал някак всичко върви на обратно.

Сериалът ни отвежда в Портланд – градът, в който работи Ник Бъркхард – разследващ детектив, който води съвсем нормален живот, доколкото би могъл да се нарече такъв, когато разследваш престъпления, и така, докато не започва да вижда странни неща, а леля му Мари се появява в града, сервирайки му най-неочакваната и странна новина – че е Грим. И оттук започва забавта – Ник трябва да изпълнява задълженията си като пазител, криейки самоличността си от партньора си в полицията и дори от приятелката си, а някак в случаите му винаги се оказва намесено някое приказно същество, което прави задачата му още по-трудна и на моменти невъзможна.
И понеже казах, че всичко в сериала върви на обратно  – детектив Бърлхард не като другите Гримове, той успява да види зад маската на съществата, разбирайки, че не всички, набедени за чудовища, са такива. Доказателство за това е и приятелството му с Монро – Blutbad(или еквивалентът на Големия лош вълк), който се оказва изключително миролюбив и напук на всички негови истинкти – тотален вегетарианец. Двамата заедно редовно работят по различни случаи, а доверието между тях е толкова голямо, че Ник показва на Монро един от най-важните Грим-ски пособия, а именно книгата, в която е записана всичката информация, събрана от предците му, за мистичните същества, с които се сблъсква. А и, нека бъдем честни, нашият Грим хич не го бива в немския и малко помощ никак не му е излишна.

grimm_189ov6d-189ov91В началото някак всичко изглежда простичко, скучновато дори, но постепенно историята се оплита и от престъпления, в които участва някой друг Кумчо Вълчо или някоя зла вещица, в сериала се оформя цяла нишка от събития, която намесва не само Ник, но и неговия шеф в полицията – капитан Ренар, а от Портланд събитията се разпространяват и до Европа, където се намират Кралските семейства, чиято цел е да съберат седемте ключа пазени от Гримовете, които водят към нещо, заровено преди години от едни от първите пазители.

В „Грим” почти няма второстепенни герои. Дори някои от персонажите да изглеждат поставени на заден план, всеки от тях има собствена история и бива включен в общата картинка-  има своя звезден миг. Колкото и незначителен да ви се струва някой персонаж, неговата история започва бавно да се развива, поглъщайки ви напълно – точно така ще разберете какъв точно е капитан Ренар, ще установите, че никой не е в безопасност и че не всичко е такова, каквото изглежда. Особено пък приказните създания.

Разбира се, като всеки сериал и този си има своите минуси. Нали знаете как сериалите винаги започват силно, а после стават скучни и историята им се разтяга прекалено, действието замира и продължаваш да го гледаш, само защото си го започнал? И навярно помните какво казах преди няколко реда за това, че сериалът върви наобратно и не ви излъгах. „Грим” започва някак плавно и първата част на сезона не блести с кой знае какво действие, но само дотам, след това създателите натискат газта и не спират, докато вече не сте напълно запленени от сериала. Краят на първи сезон е драматичен и динамичен и буквално ни накара да си гризем ноктите от притеснение и да се почесваме леко, чудейки се какво ще стане, а когато се завърна за втори сезон вече бяхме безвъзвратно влюбени в него. На сцената се появиха нови същества, сюжетната линия се заплете още повече, зададени бяха нови въпроси, но динамиката на сериала не спадна дори и за миг, напротив  – случаите са все така интригуващи, а разрешаването им още по-любопитно и на моменти адски забавно, а краят само ни остави със същото усещане, което имахме след първи сезон – на очакване, трепет и с безброй въпроси, на които нямаме търпение да получим отговор. А най-хубавото е, че чакането почти приключи –  премиерата на трети сезон ще бъде на 25ти октомври и вече изгаряме от нетърпение да разберем какво ще случи по-нататък с нашите любими герои.

Grimm - Season 2Впуснете се в невероятния свят на „Грим” на NBC, където ще преследвате приказни същества, ще научите за различни кланове, ще се изправите срещу Кралските семейства и ще се забъркате в куп странни събития и съюзи без въобще да се усетите, защото приключението определено си заслужава.

Оценка: 7.5/10

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Боян СимеоновКак Game of Thrones превърна композитора си в рок звезда?29.03.2019

Още от Под Моста

Под Моста„Операция „Жълти стотинки“ събира средства за олимпийските отбори по природни наукиLIFE