Кино

„Чернобил“ е смразяващ кръвта шедьовър

31.05.2019

Виждам в главата си един от първите кадри на сериала отново и отново. Прозорец и проблясък светлина, пoследван от по-силен втори, който осветява небето, а няколко секунди по-късно ударната вълна достига до нас и ни разтриса. С тези ужасяващи кадри, по-плашещи и нереални от всеки филм на ужасите, започва първият епизод на феноменалния, изпипан до съвършенство сериал на HBO – „Чернобил“. Просто „Чернобил“. Без подзаглавие и без оригиналничене, защото няма нужда от тях, защото реалността е по-ужасна и по-въздействаща от всичко, което може да бъде създадено от добрия писател или сценарист. И все пак това е само началото на нещо зловещо, началото на една невидима война и историята за всички знайни и незнайни герои, които са загинали в нея.

Най-високо оцененият сериал в историята

Минисериалът на HBO неслучайно бързо се превърна в най-високо оценената телевизионна продукция в историята в IMDB. Оценката 9.7/10 не е плод на актуалност, на сляпа фен реакция или на виралност, както се е случвало с други заглавия преди. Трудно е да скрия възхищението си и съвсем субективно в следващите редове ще изложа всички възможни аргументи защо тази оценка е съвсем реална, защо „Чернобил“ е равен на съвършенство и как HBO, наред с британската Sky, успяват да съживят една отминала епоха, предавайки целия ужас на 26 април, 1986 г., и последвалите месеци след експлозията.

Сериалът ни връща в нощта, която ще промени хиляди, милиони животи в Украйна, Русия, Беларус и цяла Източна Европа. Четвърти реактор на АЕЦ „В. И. Ленин“ експлодира, блокът на централата е почти напълно разрушен, а графитените пръти, които контролират и забавят ядрената реакция, биват изхвърлени на хиляди парчета около централата и върху нейния покрив. Първи пристигат пожарникарите, после се събират партийците, хаосът и страхът нарастват, постепенно всички осъзнават какво се е случило, но това не променя почти нищо – никой не е подготвен.

Ужасът от случилото се набира сила, изобразен може би най-добре от стълба светлина, предизвикан от реакцията между йонизиращата радиация и въздуха над откритото ядро, който тръгва от реактора и осветява нощното небе. Припят се събужда. Всички са вперили поглед в светлината.

Продължава на следващата страница

1|2Next page sign

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Димитър Панайотов„Дяволското гърло“ и „Денят на бащата“, за които „български“ не е обида27.05.2019

Още от Под Моста

Емилия НайденоваЕфективна домашна среда за онлайн обучение – мисия възможнаОбразование