Хендмейд вълшебства – хартиеният свят от картички, кутии и албуми

Приказният месец декември ме отнася към търсене на подаръци, изработване на картички и копнежи за сняг и топли вечери. Разбира се, всеки от нас иска да изненада близките си с най-хубавите подаръци, придружени със специални картички с нашите още по-специални пожелания.

Под звуците на ‘Once upon In December’ откривам новите си любими героини.
‘Once upon a Time’ е приказка, която се пише от три прекрасни дами – „просто защото 3 е за щастие”, както казват сами. Това са Вили, Дени и Ива, които заедно разказват приказки с хората, които им се доверяват да станат част от тяхната. 🙂

Всичко при тях започва мноооого отдавна с бутането на бебешки колички заедно в парка. Познанството им се превръща в истинско и неподправено приятелство и често се шегуват, че са като героините от сериала “Сексът и градът”, само че вместо коктейли, пият много чай.

ХЕНДМЕЙД ВЪЛШЕБСТВА – ПРИКАЗКИ ОТ ГЛИНА, КОЖА И ПОРЦЕЛАН – четете Тук!

Причината? Една е, или по-точно пет, на възраст между 2 и 7 години и всичките до един са много вироглави. 🙂 Натовареният ни график със задачи и проекти също не помага да пием чая си заедно всеки ден като преди. Но времето показа, че приятелството, когато е в най-чистата му форма, няма нужда от ежедневно подсещане, че е такова.”

И така, през пролетта на тази година трите запретват ръкави и се впускат в онзи магичен свят на ръчно направени творения: цветя, албуми за снимки и спомени, картички за празника на любими хора… Движеща сила на това да се събират не само като приятелки, но и като творци, е Вили, която неуморно вече 3 години раздава красота с творенията си.

1-Once

И понеже в началото почти всичко от това се случваше в малките часове на нощта, когато всички зверове и птици отдавна са заспали, магията на излизащото изпод ръцете ни творение запълваше желанието и стремежа и на трите ни да създаваме и да се обграждаме с красота. Не само наша, а такава, която да излезе от дома ни и да отиде при други хора, за да живее в техния дом, в тяхното семейство. 

Трудност е последната дума, която им хрумва, когато ги питаме какво е да твориш в България. Приемат заниманието си с хендмейд като истинско предизвикателство за тях самите – „да прекрояваме историите на хората в хартия и плат и да може след това притежателят да види част от себе си в творбите ни. Тази летва се опитваме да вдигаме по-високо и постоянно да надскачаме. Може би в това всъщност виждаме най-голяма трудност.

2-Once
В днешното забързано ежедневие за тях все още има място за приказното. Казват, че винаги трябва да има приказка, която да те измъква. „Стремежът на човек да живее в красота никога няма да пресъхне и самите ние бяхме изненадани колко голямо желание има в хората да имат нещо ръчно изработено специално за тях. Такова, което е уникално, няма никой друг и разказва именно тяхната приказка, на техния език.

Материал ХЕНДМЕЙД ВЪЛШЕБСТВА (II) – ИЗНЕНАДИ ОТ ТЕКСТИЛ, ДЪРВО И ХАРТИЯ – вижте Тук!

Това, че напоследък има бум на хендмейд магазините, ги радва много, не само защото това означава, че хората масово търсят красотата на нещо специално сътворено за тях, но и защото в средата на конкуренция постоянно търсиш начини да си по-креативен, по-идеен, когато се заемеш с даден проект. Да бъдеш разпознаваем, нищо, че и много други правят албуми, картички или ръчно изработени цветя за празници.

3-Once
Това, което ги вдъхновява и мотивира да продължават напред? „Започнахме, когато Вили „ни събра на кръглата маса”, точно като мускетари, с идеята да творим заедно красота. До ден днешен сами себе си наричаме „мускетари в хендмейда”, а не е нужно да си чел много рицарски романи, за да знаеш, че мускетарите никога не се отказват от призванието си. Още по-малко, когато всъщност са мускетарки!… 😉

И продължаваме с приказките! За оставянето на техния красив отпечатък важна роля изиграва и тефтерът, който ще приюти думите. Наскоро осъзнах, че едно от нещата, на които винаги се радвам, са тефтерите. Дебели, тънки, достигнали до мен от далечна страна, обикновени или ръчно правени – удоволствието да ги разгръщам никога не стихва, а онова, което си струва да бъде оставено на страниците им, е това, което носи смисъл. Именно за тази цел възниква и скрапбукингът, който става все по-популярен и у нас, а в началото си започва именно като художествен способ за съхранение на „това, което си струва да бъде запомнено”.

За това, което си струва да бъде запомнено, е и страничката ‘Dess V-Handmade’ – за ръчно изработени албуми, картички и покани за всякакви поводи. Създателката ѝ Деси започва да твори преди около три години, когато открива страница за дигитален скрапбукинг. И тъй като от малка е увлечена по изкуството, се запалва по идеята и започва да търси какви материали и инструменти са и необходими, до деня, в който майка ѝ има рожден ден и тя решава да я изненада с ръчно направена от нея картичка. „След това започнах да правя картички за всякакви поводи на мои приятели и близки. Желанието ми да творя се разпалваше все повече и реших да създам блог, в който да показвам нещата си.

dess v-1
Първият дневник-албум направих за моя приятелка, която беше бременна. Тя записваше историята на бременността си в един обикновен тефтер и ми се прииска да я зарадвам с нещо по-необикновено и ръчно изработено от мен. Така открих и страстта си по изработването на албуми за снимки. Обожавам фотографията и винаги се стремя да съхранявам снимките си в албуми, защото така спомените остават живи. С времето започнах да купувам все повече материали и инструменти, които ми помагат да творя с удоволствие. С подкрепата и подбудата на най-близките ми реших да започна да творя и за непознати хора. За голяма моя изненада интересът към творенията ми започна да се разраства и все повече хора започнаха да ги харесват.

Трудностите за Деси като хендмейд творец са свързани най-вече с намирането на материали. „Цените на материалите за това хоби също са доста скъпи и недостъпни за повечето хора. В това отношение е жалко, когато един творец има достатъчно потенциал и желание и е с вързани ръце да осъществи нещата, които е намислил. Всичко това произлиза от трудния живот, който живеем, разбира се. Чуждестранните „крафтъри“ нямат подобни проблеми.

По отношение на времето, което отнема изработването на каквото и да е – също може да се каже, че това е една времеемка дейност, но пък всяка една вложена минута доставя изключително удоволствие. Това е и идеята на всяко едно хоби – да ти доставя радост, независимо от трудностите и ограниченията. С времето наблюдавам все по-голямо търсене на ръчно изработени неща. Все повече хора започват да оценяват и да се доверяват на ръчната изработка и осъзнават, че всичко това е качествено и уникално. ”

dess v-2
Хендмейд страницата ѝ носи срещи с много различни хора – с различни професии, интереси и характери, но Деси се опитва да създава неща, които да отговарят максимално на вкуса и интересите им. „Радвам се, когато срещам позитивизъм и това ми помага да продължавам напред с още по-голяма увереност, но най-много съм щастлива, когато хората, за които творя, са доволни и видя усмивката им. Стремя се да се усъвършенствам все повече и да правя още по-интересни и различни неща. Винаги искам повече и повече от себе си и се старая всичко да е изрядно направено.

Деси казва, че творецът винаги оставя малка частица от себе си в своето творение, именно защото го прави с огромно желание и влага своята любов в него. „Нещото, което най-много ме мотивира и което приемам като награда, е, когато някой е останал толкова доволен, че се връща отново.

Автор, който винаги оставя частичка от себе си във всичко, което изработва, е и Анелия Некезова – създател на фейсбук страницата ‘Handmade by Nekezova’, където може да откриете ръчно изработени картички, покани и други интересни хрумки. Ани се занимава с различни неща, докато накрая открива своята страст – „ По образование съм географ, в момента работя във фармацевтична фирма – иначе съм творец по душа и обчам да правя различни неща с ръцете си. Като връщам лентата назад, си мисля, че всичко започна покрай моята сватба, за която разполагахме с ограничен бюджет, и за да спестим пари, реших да си изработя дребните детайли сама – кошничките за хвърляне, подаръците за гостите и украсите за масите.”

Ани попада случайно на различни сайтове за правене на картички и, запленена от всичките красоти, които хората правят, от това, че всеки споделя някакви идеи, техники и всички са много положитени, започва да споделя и своите творения в блога си http://nekezova.blogspot.com/, а след това и във FB страницата си. „Всеки следващ човек, който харесва страничката ми, дава още повече смелост и криле да продължавам да правя това и да се развивам в тази насока. Всяка сутрин,докато си пия кафето, я преглеждам, чета коментари, качвам снимки или просто пускам някой весел статус за деня.

1-Nekezova
Хендмейдът ми дава много позитивизъм – най-вече, като видя радостта на хората, когато получат картичка, направена специално за тях. Като правя картички, винаги питам за човека, за когото е предназначена, за интересите му, за повода, за името и т.н., за да може да стане максималко лична.”

Ани споделя, че има все повече хора, които предпочитат да подаряват и получават ръчно изработени неща и ценят тяхната стойност, защото самият факт, че някой е изработил нещо специално за теб, заредил го е с положителна енергия, отделил е от времето си, от емоциите си, те кара да се чувстваш специален. „Когато пък получиш ръчно изработена картичка по пощата, усещането е безценно.

Българинът страшно обедня и има доста хора, които предпочитат да купят евтината китайска стока, защото пазарът е залят с такава, но има и такива, които нямат възможност да си купят ръчно изработена картичка, но непропускат възможността да изразят възхищението си от нещо красиво. Цените на хендмейд нещата също не са евтини, тъй като, за да се получат красиви и издръжливи неща, трябва да се използват качествени материали, които обаче са предимно внос от чужбина и това допълнително оскъпява нещата.”

2-Nekezova
Важен, разбира се, е и факторът време, защото само за една картичка Ани отделя не по- малко от 3 часа, а да не говорим за албумите и бебешките кутии. Казва, че за всеки влак си има пътници и много се радва, че нейните пътници стават все повече и то с нови идеи, с които я предизвикват. Освен картичките, другото нещо, което прави с голямо желание, са така наречените кутии за бебешки съкровища, които са идеален подарък за новоредено.
За Ани особено важен е въпросът за авторското право в България, за директното копиране на чужди проекти, чийто отговор според нея остава да виси в пространството. „Ние всичи картичкофурии, както наричаме себе си, се учим една от друга, гледаме много клипчета в мрежата, следим наши и чуждестранни блогове, правим си работилнички, срещи и обменяме опит, но с цел вдъхновение! Едно е да се вдъхновиш от нещо и да го преработиш през своята глава, съвсем друго е да направиш Copy-Paste на чуждия труд и дори да сложиш своето лого отдолу.

Първа част на нашия материал със заглавие “ХЕНДМЕЙД ВЪЛШЕБСТВА – ТВОРЦИТЕ РАЗКАЗВАТ” – вижте Тук!

В последно време хендмейдът се превръща в мода, всеки нещо майстори, отваря се магазинче след магазинче. „В България има страшно много креативни хора, които правят изключителни неща, но когато оставят нещата си на консигнация в някои от тези магазинчета, собствениците слагат такива надценки, че в един момент продукцията става непродаваема. Смятам,че понякога се злоупотребява с цената на ръчния труд, само защото е хендмейд. За мен най-важното е нещата ми да са харесвани, ценени и продаваеми. Най-добрата реклама е рекламата от уста на уста. Когато някой доволен клиент те препоръча на друг, усещането е безценно.

3-Nekezova
Ани предпочита да прави картички със закачка или да са пъстри и много весели, за да пораждат усмивки – „Винаги гледам да вмъкна нещо закачливо, за да се усети моят почерк.

Емилия Найденова
е на 25 и е завършила специалност Българска филология в СУ „Свети Климент Охридски”. Интересува се от литература, култура, театър. Зад името й стои автор на две стихосбирки, млад мечтател, събирач на истории. Обожава да чете и пише поезия. Извън сайта работи като уеб мастър и учител по английски на малки деца.

Сподели тази публикация

Google+ Linkedin Reddit Tumblr+ @Email to