Хендмейд вълшебства – хартиеният свят от картички, кутии и албуми

16.12.2014

Приказният месец декември ме отнася към търсене на подаръци, изработване на картички и копнежи за сняг и топли вечери. Разбира се, всеки от нас иска да изненада близките си с най-хубавите подаръци, придружени със специални картички с нашите още по-специални пожелания.

Под звуците на ‘Once upon In December’ откривам новите си любими героини.
‘Once upon a Time’ е приказка, която се пише от три прекрасни дами – „просто защото 3 е за щастие”, както казват сами. Това са Вили, Дени и Ива, които заедно разказват приказки с хората, които им се доверяват да станат част от тяхната. 🙂

Всичко при тях започва мноооого отдавна с бутането на бебешки колички заедно в парка. Познанството им се превръща в истинско и неподправено приятелство и често се шегуват, че са като героините от сериала “Сексът и градът”, само че вместо коктейли, пият много чай.

ХЕНДМЕЙД ВЪЛШЕБСТВА – ПРИКАЗКИ ОТ ГЛИНА, КОЖА И ПОРЦЕЛАН – четете Тук!

Причината? Една е, или по-точно пет, на възраст между 2 и 7 години и всичките до един са много вироглави. 🙂 Натовареният ни график със задачи и проекти също не помага да пием чая си заедно всеки ден като преди. Но времето показа, че приятелството, когато е в най-чистата му форма, няма нужда от ежедневно подсещане, че е такова.”

И така, през пролетта на тази година трите запретват ръкави и се впускат в онзи магичен свят на ръчно направени творения: цветя, албуми за снимки и спомени, картички за празника на любими хора… Движеща сила на това да се събират не само като приятелки, но и като творци, е Вили, която неуморно вече 3 години раздава красота с творенията си.

1-Once

И понеже в началото почти всичко от това се случваше в малките часове на нощта, когато всички зверове и птици отдавна са заспали, магията на излизащото изпод ръцете ни творение запълваше желанието и стремежа и на трите ни да създаваме и да се обграждаме с красота. Не само наша, а такава, която да излезе от дома ни и да отиде при други хора, за да живее в техния дом, в тяхното семейство. 

Трудност е последната дума, която им хрумва, когато ги питаме какво е да твориш в България. Приемат заниманието си с хендмейд като истинско предизвикателство за тях самите – „да прекрояваме историите на хората в хартия и плат и да може след това притежателят да види част от себе си в творбите ни. Тази летва се опитваме да вдигаме по-високо и постоянно да надскачаме. Може би в това всъщност виждаме най-голяма трудност.

2-Once
В днешното забързано ежедневие за тях все още има място за приказното. Казват, че винаги трябва да има приказка, която да те измъква. „Стремежът на човек да живее в красота никога няма да пресъхне и самите ние бяхме изненадани колко голямо желание има в хората да имат нещо ръчно изработено специално за тях. Такова, което е уникално, няма никой друг и разказва именно тяхната приказка, на техния език.

Материал ХЕНДМЕЙД ВЪЛШЕБСТВА (II) – ИЗНЕНАДИ ОТ ТЕКСТИЛ, ДЪРВО И ХАРТИЯ – вижте Тук!

Това, че напоследък има бум на хендмейд магазините, ги радва много, не само защото това означава, че хората масово търсят красотата на нещо специално сътворено за тях, но и защото в средата на конкуренция постоянно търсиш начини да си по-креативен, по-идеен, когато се заемеш с даден проект. Да бъдеш разпознаваем, нищо, че и много други правят албуми, картички или ръчно изработени цветя за празници.

3-Once
Това, което ги вдъхновява и мотивира да продължават напред? „Започнахме, когато Вили „ни събра на кръглата маса”, точно като мускетари, с идеята да творим заедно красота. До ден днешен сами себе си наричаме „мускетари в хендмейда”, а не е нужно да си чел много рицарски романи, за да знаеш, че мускетарите никога не се отказват от призванието си. Още по-малко, когато всъщност са мускетарки!… 😉

И продължаваме с приказките! За оставянето на техния красив отпечатък важна роля изиграва и тефтерът, който ще приюти думите. Наскоро осъзнах, че едно от нещата, на които винаги се радвам, са тефтерите. Дебели, тънки, достигнали до мен от далечна страна, обикновени или ръчно правени – удоволствието да ги разгръщам никога не стихва, а онова, което си струва да бъде оставено на страниците им, е това, което носи смисъл. Именно за тази цел възниква и скрапбукингът, който става все по-популярен и у нас, а в началото си започва именно като художествен способ за съхранение на „това, което си струва да бъде запомнено”.

За това, което си струва да бъде запомнено, е и страничката ‘Dess V-Handmade’ – за ръчно изработени албуми, картички и покани за всякакви поводи. Създателката ѝ Деси започва да твори преди около три години, когато открива страница за дигитален скрапбукинг. И тъй като от малка е увлечена по изкуството, се запалва по идеята и започва да търси какви материали и инструменти са и необходими, до деня, в който майка ѝ има рожден ден и тя решава да я изненада с ръчно направена от нея картичка. „След това започнах да правя картички за всякакви поводи на мои приятели и близки. Желанието ми да творя се разпалваше все повече и реших да създам блог, в който да показвам нещата си.

Продължава на следващата страница

1|2Next page sign

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon

Под МостаХендмейд вълшебства - творците разказват04.11.2014

Още от Под Моста

Под МостаНад 200 деца в 7 града получиха безплатен урок по музика по време на „Rockschool на колела"Образование