Хендмейд вълшебства – творците разказват

04.11.2014

Спомням си съвсем ясно първата си среща с ръчно изработените продукти – беше на рождения ми ден преди три години. Трябва да призная, че имах предположения какво ще намеря в шарената хартиена торбичка, за моя изненада обаче отвътре ме гледаше не парфюм, бижу или стилно бельо, а пъстро изрисувана в любимите ми цветове дървена кутия. Всичко в нея беше направено точно както аз бих го искала – вътрешността й беше покрита с плат в нежни окраски, а в дъното на чекмедженцата се кипреха малки цветчета, направени от текстил с декоративни перлички. Кутията ми се стори толкова магична, сякаш всеки момент от нея можеше да изскочи горска фея.

2

 

 

След първоначалното ми искрено изумление нямаше как да не се поинтересувам кой е създал тази уникална кутия (защото бях сигурна, че такива не се продават в обикновените магазини), така се срещнах с The Pink Shop и неговата талантлива създателка – Моника Монова.

ХЕНДМЕЙД ВЪЛШЕБСТВА – ПРИКАЗКИ ОТ ГЛИНА, КОЖА И ПОРЦЕЛАН – четете Тук!

Магазинчето на Моника се намира на ул. Осогово 36 в София, пространството е малко, но уютно и от всеки един предмет – картичка, кутия, дреха или бижу си личи, че е създадено с много любов и отдаденост. И няма как иначе – Моника споделя, че още от 4-5 клас се занимава с ръчно изработване на картички и това винаги е било нейна страст:  „При мен нямаше начало, вдъхновението винаги е било вътре в мен и по различни причини и поводи се е проявявало. Магазинчето беше въпрос на време…“ .

Забелязали ли сте, че почти не са останали неща, които да произвеждаме сами? Че всичко е стандартизирано, уеднаквено, прави се във фабрики, някъде далече от нас, а след това ни се заявява, че ние трябва да го притежаваме, че имаме нужда точно от това нещо. И бавно, или не чак толкова бавно, се превръщаме в роботи, носещи едни и същи дрехи, ядящи храна, която е еднаква на 6 континента, използващи само една марка телефони. Ръчно изработените неща внасят различното, няма две еднакви кутии в The Pink Shop. И още едно много важно нещо – изработени са точно за теб, по твой образ и подобие, а не по този на масовия консуматор. Друг важен елемен според Моника е, че хората искат да създават нещо с ръцете си.
А не е ли и това най-висшата форма на съществуване – да бъдеш творец?
3

Питам Моника дали комуникацията с клиентите не й натежава, все пак всеки продукт, който се прави по поръчка трябва да бъде обсъден, да се избере цвят, да се помисли за детайла. За нея обаче именно общуването с клиентите е едно от най-важните неща по време на творческия процес  „Това не само ме зарежда положително, но и винаги показва дали пътят, който си поел, е правилният. В тази професия, човек постоянно твори и експериментира, но в крайна сметка, продуктът, който създаваш е винаги за Клиента!“

Предимствата на това да работиш за себе си, да следваш сърцето и творческите си инстинки несъмнено са много, но с тях идват и трудностите. За Моника те се изразяват в това да успее да съхрани авторството си сред бума на хендмейд магазини. „Аз самата водя работилнички и предавам знанията, които имам, но винаги подчертавам, че всеки трябва да следва своята индивидуалност, а не чуждата!“

Продължава на следващата страница

1|2|3Next page sign

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon

Пламена КрумоваХендмейд вълшебства (II) - изненади от текстил, дърво и хартия01.12.2014

Още от Под Моста

Деница Димитрова„Мисис Америка“ е наелектризиращ сблъсък на интереси в неустоима картина на 70-теКино