Музика

Изгубеният албум на Марвин Гей

02.04.2019

Щастието се дефинира с музиката на Марвин Гей. В общи линии, не познавам човек, на когото да не му трепва нещо, когато чуе първите звуци на „Let’s get it on„. Марвин Гей е отделна култура, начин на мислене, възприятие за това как виждаш света. И дори и в най-лошите зимни дни на София те кара да се чувстваш все едно си в Кубо или ако не си от Варна и не знаеш какво е Кубо, то поне някъде, където е лято, има вълни, които се разбиват в бряг и хора, които пият мента със спрайт.

Затова и нямаше как да не се развълнувам, когато прочетох новината, че „изгубеният албум“ на Марвин Гей вече не е толкова изгубен, даже е ремикснат и ще види бял свят в края на март.

Истината е, че песните в албума никога не са били точно изгубени, а просто са гравитирали в музикалното пространство в различен контекст, неиздавани и по различни канали. Нещо, което лейбълът Motown реши да поправи 47 години по-късно и да издаде в албум.

1972-та трябва да бъде годината, в която Марвин Гей е на върха на света. По-малко от година по-рано той печели битката с Motown и успява да издаде „What’s going on“ като сингъл. Шефът на звукозаписната компания Бери Горди казва по повод песента: „the worst piece of crap I ever heard„. Впоследствие парчето се залепя за пет поредни седмици на върха на R&B класацията в Щатите, а едноименният албум е номиниран за Грами в две категории и продава над милион копия. Гей е обявен за дефиниращ тенденциите в музиката през годината от Bilboard, а изпълнителят в същото време подписва нов договор с Motown, което се превръща в най-доходоносната сделка с чернокож артист за времето си.

Щастието е кратко, защото както Марвин казва: „Когато си на върха не ти остава нищо друго, освен да слезеш от него.“ Битката с Motown съвсем не е свършила. „You’re the man“ е следващият сингъл на Марвин Гей и представлява мрачна и недоверчива оценка на президентската кампания в САЩ (завършила с избирането на Ричърд Никсън). А след този сингъл се е готвил цял нов албум, предназначен за издаване. Не е ясно и може би никога няма да разберем дали Бери Горди се плаши от контекста на песента или просто иска да си отмъсти на Гей за бунтовете му от предишната година, но резултатът е красноречив – Motown изтегля промоцията на сингъла и оказва натиск върху радиата да не пускат песента, като така да се уверят, че целият проект на Марвин е обречен на провал.

Албумът „You’re the man“ е пост-„What’s going on“. Много нови музикални идеи, много социален контекст. Марвин Гей работи по него с талантливи продуценти и музиканти като Уили Хъч, Глория Джоунс, Хол Дейвис и Джини Пейдж. Това е не толкова албум, колкото сет от идеи и експерименти, които носят ново, авангардно звучене и дръзки послания.

Година по-късно е издаден „Let’s get it on“, а в крайна сметка „You’re the man“ по някаква причина отива в канала, за да бъде изваден оттам 47 години по-късно. И ако не всички послания са все още актуални, то тези 17 парчета в албума са прекрасен начин да си припомним музиката и величието на Марвин Гей. Приятно слушане.

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Боян Симеонов5 албума от ноември, които трябва да слушате13.12.2019

Още от Под Моста

Емилия ИлиеваПътуване по следите на Коледа - на лов за традицииLIFE