Изтъканият от абсурд и качествен хумор свят на „Червеноризци“

06.02.2015

ЧерноризциМога да кажа, че е комедия. Но ще е непълно. Мога да добава, че е и пародия. Но едва ще съм одраскал повърхността. Казано другояче, една дума трудно би ми стигнала, за да опиша изумителната лекота и освежаващият хумор, с които романът на Джон Скалзи „Червеноризци“ елегантно осмива фантастичния жанр във всичките му проявленя.

Но не ме разбирайте погрешно. Книгата в никакъв случай не цели да се подиграе. Дори напротив, улвекателната и динамична история, ведно с разнообразните й и колоритни персонажи, хитро иронизира някои от най-култовите фантастични сериали и романи на изминалия век, съумявайки същевременно да им отдаде почит. Оригиналните похвати и ударните акценти върху абсурда успяват да запленят неусетно читателите и да ги направят част от тази пленителна и шеметна история.

Виж още: „ПРАВДАТА НА ТОРЕН“ – МАЙСТОРСКИ ШЛИФОВАН ДИАМАНТ НА КАЧЕСТВЕНАТА ФАНТАСТИКА

Ето и за какво иде реч в нея. Представяме ви мичман Андрю Дал – приветлив, земен, напълно обикновен. Той и четиримата му приятели са най-новите попълнения на флагмана на Общовселенското владение „Дръзки“. Несъмнено огромна чест… ако не броим подозрително големият брой смъртни случаи, сполетяващи кораба по време на изследователските му мисии. Жертвите са винаги обикновени кадети. И никога висшестоящи командири. На нашите герои им предстои да се преборят със собственото си тесногръдие, да захвърлят в ъгъла здравия си разум и да разбулят тази загадка, която накрая – повярвайте ми – надминава дори най-откачените им теории.

Несъмнено най-силната черта на романа е лекотата, с която историята се разгръща пред читателя. Хуморът е умерен, елегантно разположен и ненатрапчив; обратите не секват, но и не затормозяват сюжета, оставяйки предостатъчно място за развитие на персонажите. А цялостното структуриране на историята, обогатена допълнително от трите коди (допълнения в края на музикално произведение), посветеи на третостепенните персонажи, създава един плътен и жив свят, притежаващ необичайна за жанра човечност и реализъм.

Под острието на авторовия сарказъм попада не само измисления от него свят, но и нашият собствен. Киното, телевизията, снобизмът на „елита“ и дори самата структура на Холивуд не биват пощадени от хитроумното парадиране и прикрития упрек, прозиращи през страниците. Всичко това, подплътено с елегантен поклон към титанични имена в жанра като „Стар Трек“, „Старгейт“ и „Междузведни войни“.

Виж още:СИВ ЛИ Е ПЪТЯТ НА БЪЛГАРСКОТО ФЕНТЪЗИ?  

„Червеноризци“ умело съчетава в себе си комедията и драмата на два свята – едно необозримо бъдеще и една до болка позната реалност. Редовното разбиване на „четвъртата стена“, внасящо допълнителен колорит, сближава неусетно Скалзи с читателя, създавайки впечатление за една споделена история, за едно приключение, в което всеки от нас е едновременно герой и наблюдател. Несъмнено завладяващ и находчив роман, който, макар и без да бъде шедьовър, съумява да развълнува за дълго ума.

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Александър КълбовХаос и психопати? Добре дошли в Деми-Монд!23.04.2015

Още от Под Моста

Под МостаМирослав Стойчев: С "RockSchool на колела" сбъднахме мечтите на десетки децаОбразование