Как Рим спаси историята си

09.06.2015
1
Рим отгоре е гледка, която със сигурност ще ви накара да се завърнете някой ден във Вечния град. Снимки: Габриела Канджева

Всички пътища водят към Рим. Тази латинска сентенция може да бъде разбрана в пълния й мащаб, само ако се усети на място забързаната луда енергия и всепоглъщаща история на Вечния град. Рим очарова със заплетените си тесни улички, кафенета, магазинчета, аромати, изникващи ненадейно иззад някой ъгъл забележителности. Градът е съхранил в себе си красотата и корените на римската цивилизация отпреди 2800 г. Неповторимата му атмосфера, пица, джелато, паста, лимончело привличат годишно близо 8,6 млн. туристи от цял свят. Впечатляваща бройка посетители, която обаче има сериозни последици върху наследството на Рим.

6

Постоянният поток от туристи може да носи големи финансови постъпления на италианската столица, но причинява и трайни щети върху паметниците на културата. Историческото наследство на Рим изисква средства както за поддръжка, така и за реставрация. След три години на рецесия обаче Италия изпитва затруднения със запазването на много от паметниците си. Това принуди правителството да призове частния сектор да подпомогне културната сфера, особено след като бюджетът за 2014 г. беше намален до 1,6 млрд. евро – с 200 млн. по-малко от този за 2013 г. Това наложи редица църкви от епохата на Ренесанса и Барока да бъдат затворени заради липсата на средства за поддръжка. Частният сектор се отзова на призива на премиера Матео Ренци и на арената се появиха съвременните меценати на Рим.

9

Колизеумът е любима туристическа атракция и един от символите на Рим. Стъпвайки пред стените му, човек не може да възприеме с един поглед мащаба и величието му. Високите арки, прохладните коридори и тунели, стръмните каменни стълбища изумяват с архитектурата си и оставят безмълвен всеки, потопил се в огромната му вътрешност. Строежът започва през 70 г. и завършва през 80 г. –  над 1900 години, през които амфитеатърът служи за легендарните гладиаторски борби, за екзекуции, представления, жилища, храм и др. Историята оставя своя отпечатък върху Колизеума и след като италианското правителство не разполага с нужните средства за реставрация, то компанията за кожени изделия Tod’s има тази възможност. Президентът на компанията Диего Дела Вале дари 25 млн. евро за реставрацията на амфитеатъра, която започна през 2013 г. и протича на няколко етапа, за да може да бъде отворен за посетители постоянно. Първият включва почистване на потъмнялата от смог фасада и трябва да приключи през 2016 г. Планирани са нова книжарница и каса, както и подновяване на парапетите, които обезопасяват различните нива. За възстановяването на последното и третото ниво на трибуните са предвидени 1,8 млн. евро, както и за мрежата от тунели, по които до арената са преминавали гладиаторите и дивите зверове.

DSCF3878
Колизеумът, където преди стотици години са се провеждали легендарните гладиаторски битки.

Точно до Колизеума, на фона на хълма Палатин се е сгушил Римският форум, чиито останки от храмове и арки се преобразяват в мед и злато по залез слънце. Посетители се разхождат по всяко време на деня, любувайки се на вековната история, която се е наслоила, поради римската практика да се строи върху по-ранни руини. Част от внушителния форум е Базилика Улпия, която е построена преди близо 2000 години при управлението на император Траян. Траяновата колона неизбежно привлича със забележителния си спирален барелеф, описващ битките на императора с даките. Самата базилика има дължина 170 метра и ширина 60 метра, красивата светла фасада обаче е потъмняла, а някои от орнаментите се рушат. На помощ се притичва руският олигарх Алишер Усманов, който е съсобственик на „Арсенал” и третият по богатство човек в Русия според списание „Форбс”. Усманов дари 1,5 млн. евро за подновяване на базиликата, която според него е една от най-големите и най-важни обществени сгради в Древен Рим. Реставрацията започна в началото на 2015 г., а върху скелето е поставен голям транспарант, върху който е изобразена самата базилика. Хитър трик, който се използва при възстановяването на всички забележителности в града, за да не се загрозява иначе красивата гледка за туристите.

DSCF3945
Римският форум по залез слънце.

През 2014 г. 61-годишният Усманов дари 500 000 евро за реставрацията на римския Капитолийски музей. Музеите се разполагат в три двореца на проектирания от Микеланджело площад на хълма Капитолий. До момента реставрацията на сградите продължава, но посетителите имат пълен достъп до тях, а фасадите им са напълно открити. На 25 април на площада дори беше проведено тържество по случай националния празник на Италия. Стотици италианци и туристи от цял свят се бяха събрали, за да чуят празничната реч в чест на освобождението от фашизма.

10
Чисто белият дворец „Венеция“, построен в чест на Виктор Емануил II, е близо до Римския форум и известната търговска улица Виа дел Корсо.

Боже мой!”, възкликва изумително красивата Силвия, когато лутайки се из пустите среднощни улички на Рим се натъква на фонтан Ди Треви… и се потапя в сладките му води. След нея Марчело тича запленен, докато търси мляко за котето, което е намерила. Навлезли в спокойствието на фонтана, те откриват тайната на щастието и любовта. Силвия потапя ръката си и посипва няколко капки върху косата на Марчело – жест, с който му разкрива безкрайната красота. С тази божествена черно-бяла сцена от филма ‘La Dolce Vita’ („Сладък живот”, 1960) с участието на Марчело Мастрояни и Анита Екберг Федерико Фелини остава в историята на киното. И превръща фонтан Ди Треви в най-прочутия фонтан в света. Тръгвайки по същите тесни улици, човек не очаква, че след поредния малък завой пред очите му ще се разкрие бароковият чар на Ди Треви.

DSCF4227
Фонтан Ди Треви е притегателен за туристите, дори и не в пълния си блясък.

Фонтанът е дело на Николо Салви от 1732 г. Великолепните и изящни фигури на бог Нептун и на Изобилието и Здравето се вписват прекрасно във Вечния град. Твърди се, че водата била толкова сладка, че който пиел от нея, непременно се връщал отново в Рим. Вероятно оттам идва и поверието да се хвърлят монети във водата. От миналата година обаче туристите не могат да се възхитят на цялата му красота, тъй като дори в момента тече 20-месечна реставрация. Модната къща на Карл Лагерфелд Fendi спонсорира ремонтните дейности с 2,2 млн. евро. Предвидено е почистване на фонтана и на статуите, премахване на калциевите натрупвания, проверка на издръжливостта на стоманените подпори, поставяне на нови помпи и електрическа инсталация. Фонтанът е изпразнен, от двете му страни са разположени скелета, а една трета от него е покрита. Това, разбира се, не спира интереса на туристите, които продължават да го посещават и снимат. През средата му е разположен малък мост за посетителите, които искат да разгледат статуите по-отблизо. Модната къща се е договорила логото й да бъде на строителната площадка, докато се извършва реставрацията, а малка плоча с благодарности да бъде поставена на фонтана за четири години.

DSCF4248
Испанските стъпала никога не остават празни.

Любимо място за срещи, отмора и шляене в Рим са стълбите на площад „Испания”. Площадът е на близо 300 г., а стълбите са добавени през 20-те години на XVIII в., за да свържат площада с ренесансовата църква Св. Троица на хълма. В подножието на стълбището е фонтанът с пробитата лодка Ла Баркача, а наоколо са някои от най-скъпите бутици в Рим. Огромни тълпи запълват площада от край до край, а стълбището от 138 стъпала е почти винаги пълно с насядали хора, които трябва да се заобикалят, за да се стигне до църквата. Гледката отгоре обаче си заслужава всички нерви и блъскане. Покриви-градини, Ватиканът, куполи, църкви, Пиаца дел Пополо – цял Рим се събира в един поглед. Постоянният поток от туристи по испанските стъпала през годините започва бавно да ги руши, а последният им ремонт е бил през 1995 г. Компанията Bulgari вложи 1,8 млн. евро за тяхното възстановяване, а ремонтът е предвиден за тази година. Директорът Жан-Кристоф Бабен уточни, че финансирането на проекта за възстановяването им ще е специален подарък по повод 130-годишнината на компанията. Самата църква Св. Троица на хълма в момента също е в процес на реставрация и на скелето е поставен рекламен билборд на изложението в Милано.

Въпреки рецесията и намаления бюджет, италианското правителство намери начин да съхрани културното си и историческо наследство, обръщайки се към частния сектор. Благодарение на чуждите инвеститори, някои от символите на Рим бяха запазени, а други тепърва ще бъдат реставрирани.

8
Из малките улички на Вечния град – любов от пръв поглед.
Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Йоанна АнтоваЯж, пътувай и обичай15.07.2019

Още от Под Моста

Боян СимеоновИзкуството да се храниш добре: Био вафлиLIFE