LIFE

Непознатата Полша – архитектурно и природно съкровище

25.04.2019

 Днес няма да говорим за Варшава, Краков или Вроцлав. За големите полски градове е изписано много, а техните архитектурни качества са безспорни. Полша обаче не е малка държава, тя се разпростира на 312 683 km², което я поставя сред първенците в Европа. Въпреки липсата на особено впечатляващ релеф, полската природа не е за подценяване, а културното наследство на страната е видимо дори в най-малкото селище.

Полша може да се похвали с четиринадесет исторически обекта, световно наследство на ЮНЕСКО, както и с още стотици национални културни ценности и паркове. Но кои от тях са най-екзотични за нас, пътешествениците, и кои си струва да посетим през предстоящия пролетен сезон?

Торун – родното място на Николай Коперник

То̀рун е град в  северната част на Полша, основан през XIII век. Известен е като родното място на Николай Коперник, а също помещава и къщата-музей на известния учен. Старият град е включен в листата за културно наследство на ЮНЕСКО през 1997 г.

Торун се гордее и с едно кулинарно изкушение – меденките. Местните хора твърдят, че рецептата за сладките е стара колкото града, а формата на меденките е най-разнообразна – сърца, карети, герба на града и т.н. Легендата свързва тези богати разновидности с чувствата между майстор на сладки и неговата възлюбена. Разбира се, днес тези сладкиши се появяват в още по-чудати форми, за да привлекат вниманието на посетителите.

Сопот и музикалните фестивали

Сопот е разположен край Гданския залив на Балтийско море. Селището се намира между по-големите пристанищни градове Гданск и Гдиня. Името на града идва от старата славянска дума за извор, като за първи път е споменато през 1283 г.

Сопот е типичен морски и рекреационен курорт, а също и студентски град. Там е построен най-дългият дървен вълнолом в Европа, разположен на пристанището (515,5 m). Кеят е любимо място както на местните жители, така и туристите –  от него се открива панорамна гледка към целия Гдански залив.

Известен е и традиционният Сопотски музикален фестивалнай-голямото музикално събитие в Европа след конкурса „Евровизия“, в което през годините са участвали известни състави като Boney M., Scorpions и др.

Хел – северният рай на Балтийско море

Хел е разположен на върха на полуострова (носещ същото име), на приблизително 33 км. от континенталната част на Полша. Целият полуостров изиграва важна роля по време на Втората световна война, а до днес са запазени част от съоръженията, използвани при отбраната на града. След войната Хел става военноморска база. От 1996 г. обаче само малка част остава с военна функция. Пристанището служи предимно като яхтено, въпреки че през лятото е изпълва с рибарски лодки и фериботи до Гданск, Сопот и Гдиня.

В Хел са изложени примери на военноморско въоръжение и оборудване – то се вижда дори в парка и близо до морския бряг. Интересна атракция е и Музеят на рибарството, част от Гданския морски музей.

Малборк и замъкът на Тевтонския орден

Ма̀лборк е известен със средновековния си замък от XIII век, построен от тевтонските рицари. Строителството продължава почти 230 години, а замъкът Малборк (Орденсбург Мариенбург) е класически архитектурен образец от периода на Късното Средновековие. Той е най-големият в света, изграден изцяло от тухли. Служил е за резиденция на рицарите на Тевтонския орден. От 1997 г. също е включен в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО.

Първоначално е построена малка крепост, а след разширяването и укрепването ѝ от 1308 г. тук се премества резиденцията на Тевтонския орден. В края на XIX в. замъкът е изцяло реконструиран, за да възвърне автентичния си облик. През Втората световна война е почти разрушен, а след това изграден наново. Днес е един от най-посещаваните туристически обекти в Полша.

Величка и солните мини

Величка (Wieliczka) се намира в близост до Краков и също е в списъка на ЮНЕСКО. Първият тунел в мината е прокопан през далечната 1280 г. Оттогава насам шахтите, подземните езера и проходи са развити на девет етажа и достигат 327 м. дълбочина. През 1918 г. мината се национализира. През Втората световна война е използвана за склад, а  от 1993 г. обектът се превръща туристическа атракция.

Туристите обаче се допускат само до по-горните нива – на 130 м. под земята. Главна забележителност са галериите, изпълнени със скулптури от солни кристали, изработени с огромно майсторство. В подземните зали са разположени много изложби, но и магазини за сувенири, откъдето всеки турист може да вземе своето късче кристал за вкъщи .

Замошч  – едно архитектурно съкровище

През 1992 г. историческият център на За̀мошч (Zamość) е включен към листата на ЮНЕСКО за световно културно наследство. Магически град, където минало и настояще се срещат в перфектна симбиоза. Архитектура, градоустройство и изкуство работят ръка за ръка, за да омаят всеки посетител. Едно бижу, останало от Ренесанса, днес градът е важен икономически и културен център в региона на Люблин.

Основател на града е Ян Замойски (1542-1605), държавник, известен хуманист с отлична академична подготовка, меценат на изкуствата и науката. Замойски наема италианския архитект Бернардо Морандо да построи Замошч по италиански образец (откъдето остава и италианският привкус на града и очевидните прилики с градовете от Ренесанса).

Замошч е домакин на много международни, национални и местни събития. Музикални  фестивали, дни на културата, изложби – те са само малка част от богатия културен живот на селището.

Карпатите и дървените църкви

Дървените църкви на Карпатите се намират от двете страни на полско-украинската граница и са изключителна архитектурна, но и природна забележителност. Шестнадесетте църкви са изградени от хоризонтални дървени трупи между XVI и XIX в. Те свидетелстват за една специфична строителна традиция, съчетание на католическо и православното църковно проектиране, разбира се, преплетено с елементи на локалната традиция и обичаи. Интересни са осмоъгълните обеми, покрити с куполи, както и дървените камбани, църковните дворове, портите и гробищата. Дървената конструкция стъпва върху каменни основи, а до някои от църквите са разположени свободностоящи камбанарии.

Комплексът е в списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство.

Беловежката гора и разходките из природата

Отново обект на световното културно наследство на ЮНЕСКО. Гората е разположена на границата между Полша и Беларус. Голямата територия от девствени гори (141,885 ха), включваща иглолистни и широколистни видове, е естествено местообитание за европейския бизон – зубъра, а също и на различни видове глигани и елени. Като защитена територия Беловежката гората става известна още през 1409 г., когато полският крал Владислав II Ягело, в чиито владения тогава се намира гората, издава указ, който забранява ловът на зубри. В местността се срещат уникални природни образци – 700-годишни дъбове, 300-годишни борове и др.

Гората има богата история – била е част от Великото Литовско княжество, а по-късно влиза в територията на Руската империя. През 1919 г. Беловежката гора се завръща в границите на Полша, но това не е окончателно. От 1939 г. гората преминава към тогавашната ССР Беларус и се създава Беларуски държавен резерват „Беловежка гора“.

Днес е разделена от границите на Полша и Беларус, но и от двете страни ѝ получава необходимото уважение – беларуската част на гората е превърната в  Държавен национален парк „Беловежка гора“, а Полша създава Народен парк „Беловежки“.

Полша е необятна шир, изпълнена с красота със своите богати на забележителности Краков, Гданск, Познан… Въпреки трудната си история и дългогодишните влияния от германска и руска страна, поляците успяват  да се утвърдят като народ със собствена идентичност и характерни обичаи. Все пак на изток все още се усеща повеят на Русия, а на запад немското влияние. Те в никакъв случай не нарушават автентичната обстановка. Напротив – дават богатство в градоустройството и архитектурата на полските градове, а също и разказват многовековната история на държавата.

За да разберете напълно душата на полския народ и културни традиции, не се ограничавайте с най-известните забележителности. Отделете време, за да посетите по-малките градчета и да усетите от истинския вкус на обичаите им, дайте си шанс  за културен отдих, но и за разходки сред природата сред величествените Карпати и буйната Беловежка гора.

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Под МостаПъзелът Прага25.07.2016

Още от Под Моста

Под Моста„Операция „Жълти стотинки“ събира средства за олимпийските отбори по природни наукиLIFE