LIFE

Непознатата Полша – архитектурно и природно съкровище

25.04.2019

 Днес няма да говорим за Варшава, Краков или Вроцлав. За големите полски градове е изписано много, а техните архитектурни качества са безспорни. Полша обаче не е малка държава, тя се разпростира на 312 683 km², което я поставя сред първенците в Европа. Въпреки липсата на особено впечатляващ релеф, полската природа не е за подценяване, а културното наследство на страната е видимо дори в най-малкото селище.

Полша може да се похвали с четиринадесет исторически обекта, световно наследство на ЮНЕСКО, както и с още стотици национални културни ценности и паркове. Но кои от тях са най-екзотични за нас, пътешествениците, и кои си струва да посетим през предстоящия пролетен сезон?

Торун – родното място на Николай Коперник

То̀рун е град в  северната част на Полша, основан през XIII век. Известен е като родното място на Николай Коперник, а също помещава и къщата-музей на известния учен. Старият град е включен в листата за културно наследство на ЮНЕСКО през 1997 г.

Торун се гордее и с едно кулинарно изкушение – меденките. Местните хора твърдят, че рецептата за сладките е стара колкото града, а формата на меденките е най-разнообразна – сърца, карети, герба на града и т.н. Легендата свързва тези богати разновидности с чувствата между майстор на сладки и неговата възлюбена. Разбира се, днес тези сладкиши се появяват в още по-чудати форми, за да привлекат вниманието на посетителите.

Сопот и музикалните фестивали

Сопот е разположен край Гданския залив на Балтийско море. Селището се намира между по-големите пристанищни градове Гданск и Гдиня. Името на града идва от старата славянска дума за извор, като за първи път е споменато през 1283 г.

Сопот е типичен морски и рекреационен курорт, а също и студентски град. Там е построен най-дългият дървен вълнолом в Европа, разположен на пристанището (515,5 m). Кеят е любимо място както на местните жители, така и туристите –  от него се открива панорамна гледка към целия Гдански залив.

Известен е и традиционният Сопотски музикален фестивалнай-голямото музикално събитие в Европа след конкурса „Евровизия“, в което през годините са участвали известни състави като Boney M., Scorpions и др.

Хел – северният рай на Балтийско море

Хел е разположен на върха на полуострова (носещ същото име), на приблизително 33 км. от континенталната част на Полша. Целият полуостров изиграва важна роля по време на Втората световна война, а до днес са запазени част от съоръженията, използвани при отбраната на града. След войната Хел става военноморска база. От 1996 г. обаче само малка част остава с военна функция. Пристанището служи предимно като яхтено, въпреки че през лятото е изпълва с рибарски лодки и фериботи до Гданск, Сопот и Гдиня.

В Хел са изложени примери на военноморско въоръжение и оборудване – то се вижда дори в парка и близо до морския бряг. Интересна атракция е и Музеят на рибарството, част от Гданския морски музей.

Малборк и замъкът на Тевтонския орден

Ма̀лборк е известен със средновековния си замък от XIII век, построен от тевтонските рицари. Строителството продължава почти 230 години, а замъкът Малборк (Орденсбург Мариенбург) е класически архитектурен образец от периода на Късното Средновековие. Той е най-големият в света, изграден изцяло от тухли. Служил е за резиденция на рицарите на Тевтонския орден. От 1997 г. също е включен в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО.

Първоначално е построена малка крепост, а след разширяването и укрепването ѝ от 1308 г. тук се премества резиденцията на Тевтонския орден. В края на XIX в. замъкът е изцяло реконструиран, за да възвърне автентичния си облик. През Втората световна война е почти разрушен, а след това изграден наново. Днес е един от най-посещаваните туристически обекти в Полша.

Величка и солните мини

Величка (Wieliczka) се намира в близост до Краков и също е в списъка на ЮНЕСКО. Първият тунел в мината е прокопан през далечната 1280 г. Оттогава насам шахтите, подземните езера и проходи са развити на девет етажа и достигат 327 м. дълбочина. През 1918 г. мината се национализира. През Втората световна война е използвана за склад, а  от 1993 г. обектът се превръща туристическа атракция.

Туристите обаче се допускат само до по-горните нива – на 130 м. под земята. Главна забележителност са галериите, изпълнени със скулптури от солни кристали, изработени с огромно майсторство. В подземните зали са разположени много изложби, но и магазини за сувенири, откъдето всеки турист може да вземе своето късче кристал за вкъщи .

Замошч  – едно архитектурно съкровище

През 1992 г. историческият център на За̀мошч (Zamość) е включен към листата на ЮНЕСКО за световно културно наследство. Магически град, където минало и настояще се срещат в перфектна симбиоза. Архитектура, градоустройство и изкуство работят ръка за ръка, за да омаят всеки посетител. Едно бижу, останало от Ренесанса, днес градът е важен икономически и културен център в региона на Люблин.

Основател на града е Ян Замойски (1542-1605), държавник, известен хуманист с отлична академична подготовка, меценат на изкуствата и науката. Замойски наема италианския архитект Бернардо Морандо да построи Замошч по италиански образец (откъдето остава и италианският привкус на града и очевидните прилики с градовете от Ренесанса).

Замошч е домакин на много международни, национални и местни събития. Музикални  фестивали, дни на културата, изложби – те са само малка част от богатия културен живот на селището.

Карпатите и дървените църкви

Дървените църкви на Карпатите се намират от двете страни на полско-украинската граница и са изключителна архитектурна, но и природна забележителност. Шестнадесетте църкви са изградени от хоризонтални дървени трупи между XVI и XIX в. Те свидетелстват за една специфична строителна традиция, съчетание на католическо и православното църковно проектиране, разбира се, преплетено с елементи на локалната традиция и обичаи. Интересни са осмоъгълните обеми, покрити с куполи, както и дървените камбани, църковните дворове, портите и гробищата. Дървената конструкция стъпва върху каменни основи, а до някои от църквите са разположени свободностоящи камбанарии.

Комплексът е в списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство.

Беловежката гора и разходките из природата

Отново обект на световното културно наследство на ЮНЕСКО. Гората е разположена на границата между Полша и Беларус. Голямата територия от девствени гори (141,885 ха), включваща иглолистни и широколистни видове, е естествено местообитание за европейския бизон – зубъра, а също и на различни видове глигани и елени. Като защитена територия Беловежката гората става известна още през 1409 г., когато полският крал Владислав II Ягело, в чиито владения тогава се намира гората, издава указ, който забранява ловът на зубри. В местността се срещат уникални природни образци – 700-годишни дъбове, 300-годишни борове и др.

Гората има богата история – била е част от Великото Литовско княжество, а по-късно влиза в територията на Руската империя. През 1919 г. Беловежката гора се завръща в границите на Полша, но това не е окончателно. От 1939 г. гората преминава към тогавашната ССР Беларус и се създава Беларуски държавен резерват „Беловежка гора“.

Днес е разделена от границите на Полша и Беларус, но и от двете страни ѝ получава необходимото уважение – беларуската част на гората е превърната в  Държавен национален парк „Беловежка гора“, а Полша създава Народен парк „Беловежки“.

Полша е необятна шир, изпълнена с красота със своите богати на забележителности Краков, Гданск, Познан… Въпреки трудната си история и дългогодишните влияния от германска и руска страна, поляците успяват  да се утвърдят като народ със собствена идентичност и характерни обичаи. Все пак на изток все още се усеща повеят на Русия, а на запад немското влияние. Те в никакъв случай не нарушават автентичната обстановка. Напротив – дават богатство в градоустройството и архитектурата на полските градове, а също и разказват многовековната история на държавата.

За да разберете напълно душата на полския народ и културни традиции, не се ограничавайте с най-известните забележителности. Отделете време, за да посетите по-малките градчета и да усетите от истинския вкус на обичаите им, дайте си шанс  за културен отдих, но и за разходки сред природата сред величествените Карпати и буйната Беловежка гора.

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Под МостаПъзелът Прага25.07.2016

Още от Под Моста

Стажанти на "Под Моста"Джон Ленън и “Imagine”: една мечта, поднесена под формата на песенМузика