LIFE

Уикенд бягство: Българските обекти в Списъка на ЮНЕСКО

21.11.2019

По повод 74 години от учредяването на ЮНЕСКО, които се навършиха този месец, решихме да разкажем за българската следа в организацията и да създадем кратък травел гайд с българските обекти, включени в Списъка на световното културно и природно наследство на организацията, обекти, които са чудесна идея за следващото ви уикенд бягство.

ЮНЕСКО или Организацията на обединените нации за образование, наука и култура, специална организация на ООН е учредена на 16 ноември 1945 г., за да насърчава сътрудничеството между държавите в областта на образованието, науката, културата и комуникациите. Задача на организацията е да насърчи универсалното зачитане на справедливостта, законите, човешките права и основните свободи.

След Втората световна война организацията цели възстановяването на образователните системи в държавите, опустошени от войната, както и попълването на колекциите на библиотеките и музеите в тези страни. От 1959 г. се създава международен комитет за запазване и възстановяване на световното културно наследство. През  1972 г. се приема и международна Конвенция за опазване на световното културно и историческо наследство и респективно се появява Списъкът със забележителности, който до днес не спира да нараства.

Днес – 74 години след учредяването на ЮНЕСКО, в нея членуват 193 държави. България се присъединява към организацията на 17 май 1958 г. През 2007 г. става член на Изпълнителния съвет на ЮНЕСКО. Освен това има и българска следа в ръководството на организацията. Ирина Бокова е генерален директор на ЮНЕСКО два последователни мандата –  от 2009 до 2017 г. Освен това тя е и първата жена, която заема този пост. По–важното обаче е кои са българските обекти.

В нашия кратък списък ще ви предложим девет маршрута и четири по-различни предложения за обектите, с които страната ни е известна. Не, не говорим за претъпкани хотели, алкохолни и секс приключения, а за онези няколко

положителни примера за български туризъм, които са задължителни за посещение, ако още не сте го направили.

Материалните обекти в България, включени в списъка на ЮНЕСКО със световното културно и природно наследство, са девет – седем културни и два природни. Освен това в него са включени и четири нематериални обекта –  хорът на Бистришките баби, ритуалът „Нестинарство“, традицията на производство на „Чипровските килими“ и ритуалът „Сурва„.

Културни обекти:

Боянската църква, София

Боянска църква – През 1979 г. към списъка на ЮНЕСКО е добавена и Боянската църква „Св. Николай и св. Панталеймон”. Уникалният храм се намира в софийския квартал Бояна, в полите на планината Витоша. Построен е в края на Х и началото на ХІ в. Най-голямата му ценност са няколкото слоя стенописи.

Ивановски скални църкви – През 1979 г. в списъка на ЮНЕСКО е включен и комплексът от скални църкви до село Иваново в природния парк „Русенски Лом”. Манастирският комплекс, обединяващ скалните храмове, носи името „Св. Архангел Михаил” и е основан в началото на XIII в. Най-впечатляващ е храмът „Св. Богородица”.

Ивановски скални църкви

Казанлъшката гробница – Казанлъшката гробница е включена в листата на ЮНЕСКО през 1983 г. Световната си популярност паметникът дължи на забележителните стенописи в коридора и куполното помещение – едни от най-добре запазените произведения на античната живопис от ранноелинистическата епоха.

Мадарски конник –  През 1979 г. в списъка на ЮНЕСКО е включен Мадарският конник. През 2008 г. след общонационално гласуване Мадарският конник бе избран за Глобален символ на България.

Стария град на Несебър – Заради уникалното си съчетание от древна история, антични останки и възрожденска архитектура Старият град в Несебър е включен в списъка на ЮНЕСКО през 1983 г.

Старият град в Несебър

Рилският манастир – Рилският манастир е включен в Списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО през 1983 г. Той е най-големият манастир в България. Намира се в сърцето на планината. Основан е през Х в. и през многовековното си съществуване е бил пазител на християнството. Манастирският комплекс обхваща площ от 8800 кв. м, в него има близо 300 помещения, 100 от които са монашески килии.

Свещарската гробница

Свещарска гробница – Свещарската гробница е добавена към Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО през 1985 г. Тя се намира на 8 км северозападно от град Исперих. Гробницата е построена през ІІІ в. преди Христа и впечатлява със своята архитектура и украса

Природни обекти:

Национален парк „Пирин – Националният парк „Пирин” е включен в листата на ЮНЕСКО през 1983 г. Той опазва редица природни забележителности, ледникови езера, иглолистни гори и богато биоразнообразие. В границите на парка има два резервата – Баюви дупки – Джинджирица и Юлен. Биоразнообразието на национален парк Пирин е представено от 1315 вида висши растения, над 2000 вида безгръбначни, над 200 вида гръбначни животни и 159 вида птици.

Езеро в Пирин

Природен резерват „Сребърна“ – Заради редките и изчезващи видове птици, които гнездят или почиват тук по пътя си на юг, през 1983 г. езерото Сребърна е включено в Списъка на световното природно и културно наследство на ЮНЕСКО.

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Делиян МариновУикенд бягство в Хисаря: сърцето на императорската резиденция07.03.2019

Още от Под Моста

Под МостаНад 200 деца в 7 града получиха безплатен урок по музика по време на „Rockschool на колела"Образование