Защо настолните игри не са само за „нърдове“ (пътеводител за бордови игри)

20.02.2014

Представете си, че навън не е 20 градуса, а февруари си е февруари, студ, сняг, одимено пране и космически сметки за ток и парно. Събота следобед е и навън вече е тъмно. Насядали сме по турски на диваните, топлим ръцете си в чаша горещ чай и единственият звук, който чуваме, е тихото пращене на стария радиатор. Тишината е гробна. „Цупете се, обаче аз настолни игри с вас няма да играя, пораснах за това Монополи и Не се сърди човече…”, казва единственият човек в стаята, който никога през живота си не се е докосвал до това животно „бордовите игри”. Усещам впитите погледи на останалите към мен, изпускам тежка въздишка и казвам:

Статия на тема – „Как се прави клуб за настолни игри?“ – четете Тук!

Настолните игри далеч не се изчерпват с Монополи и Не се сърди човече. Всички тези игри, които сме играли като малки, са възможно най-простите и обикновени такива. Днес съществуват хиляди различни игри, стотици системи, безброй тематики, видове и жанрове. Има игри, за които ще ти трябват десетки часове, за да научиш правилата, и още толкова, за да ги „сетнеш”, тоест наредиш. Има и такива, които са толкова лесни, че можеш да ги играеш и с баба си.
how-to
На такива, които играеха такива игри, не им ли казваха „нърдове” – дебели, пъпчасали и очилати – никога не докосвали жена?

Това е поредният стереотип на американското кино. Настолните игри са за всякакви хора – далеч не само за описаните от теб „нърдове”. Всъщност всичко зависи от това каква игра ще седнеш да „разцъкваш”. Да, има такива, които са с типична класическа фентъзи или фантастична тематика, и те не са за всеки, но в същото време има и такива, които са леки, забавни, увлекателни и често – хумористични. И на всичкото отгоре настолните игри не са само момчешко хоби – напротив, немалка  част от тях ще впечатлят дамите около теб и ще грабнат въображението им, както никога не си предполагал.

 – Като спомена „компютърни игри” – кажи ми защо просто да не седна да изиграя една такава, вместо да се занимавам с бордовите игри?

Разликата между настолната и компютърната игра намира паралели в разликата между книгата и филма – едното е относително статично преживяване, подчинено на това да „консумираш“ готовото съдържание, докато второто ти дава лостове, с които да задвижиш собственото си въображение. Настолните игри просто ти припомнят как се прави това – от отварянето на кутията и лъхналата те миризма на детство, през сглобяването на дъската и фигурките, изчитането на книжката с правила, която в общия случай само изглежда заплашително, но се оказва смешно елементарна, та чак до онзи момент, когато вече сте компания и първоначалният скептицизъм плавно преминава в засилващ се ентусиазъм, докато накрая неусетно всичките се смеете, карате или мълчите със зле прикрита спортна злоба, докато измисляте подла стратегия за саботаж на останалите. Не че League of legends не е забавна, но… заедно, в една стая, с приятели, докато се гледате в очите и си подавате пакета с чипс. Откога не ти се е случвало?
настолни игри

 – Добре, може и да си помисля. Но от цялото това море от игри какво да играя?

Както споменах, има безброй много различни видове и жанрове. Всъщност важно е да ти кажа, че купуването на настолна игра само по себе си е истинско малко приключение. Те не са съвсем евтино хоби и като всичко останало са въпрос на вкус – не всяка е за теб.  Едва когато се информираш предварително, разгледал си за какво става въпрос в интернет, изгледал си няколко видеа и си видял как се играе, можеш да се насочиш към покупка. Звучи досадно и трудно, но ако наистина настолните игри ти харесват, това е по-скоро приятно прекарано време. Да поставяш категории и рамки на тези игри е непосилна задача, но ще се опитам да те запозная с най-основните типове и жанрове, като е важно да уточним, че много често игрите излизат от каквито и да е рамки, а жанровете им се смесват и размиват.

Едни от най-популярните настолни игри са така наречените card games. Те са два основни типа. Първият са най-вече YuGiOh и Magic The Gathering. Всяка година от тях излизат стотици нови карти, само единици от които струват стотици долари. Те имат голяма колекционерска стойност, скъпи са, с тях се играе по турнири и често се разменят между играчките. Обикновено в тях имаш „чудовища” и „магии”, с който правиш безброй уникални и сложни комбинации с една цел – да победиш противника си. Само за да придобиеш идея за мащабите – до момента са излезли 13 000 различни Magic карти, а от YuGiOh са продадени в световен мащаб над 25 милиарда карти общо. Другият вид card games е по-неангажиращ и подходящ за обикновените хора. Това пак са подобни игри, но не толкова натоварващи и ангажиращи финансово – картите пристигат директно в кутията с ясни правила и готови за игра. Прекрасен пример за такава игра е Smash Up, която е изключително лесна, приятна и бърза. И между другото, за твоя информация, съвсем скоро ще бъде преведена на български и пусната на достъпна цена.

Smash UpСледващ вид настолни игри, най-общо казано, са така наречените family games. Те са съвсем ненатоварващи, много прости и подходящи за всекиго. Най-добър пример е страхотната Dixit. В основата си Диксит е игра на асоциативно мислене  с проста, но гениална концепция. Нямаш дълги правила, числа, фигурки и т.н. Единствено тесте големи, цветни, често абстрактни, но винаги красиви и детайлни карти. Целта е да се познае неизвестна карта, представена от разказвач (който се сменя всеки ход), а останалите играчи се опитват да „прецакат“ разказвача, давайки карти, които според тях отговорят по-добре на описанието му. Самото описание на картата може да е всякакво – с една дума, с приказка, сравнение с личност, може дори да се изиграе. Ограничение няма. Всяка карта може да се опише по хиляди начини и всеки човек измисля различни асоциации. Правилата се усвояват за 5 минути и можеш да я играеш както с най-добрите си приятели, така и с приятелката и семейството си. Другият основен елемент на играта е, че играчът трябва да открие баланс в това с как описва своята карта – целта е едновременно да има познал я човек, но това да не са всички. По този начин се предоставя поле за преоткриване на общи само за отделни играчи образи, спомени или интереси, намигването към които посредством описанието на определена карта може да донесе победата. Друга подобна игра, която можеш да си купиш, е The Resistance: Avalon. Играл ли си някога обикновената игра с класически карти, наречена Убиец, Мафия и т.н., където градът трябва да хване своя убиец? Е, представи си го същото, но много по-усъвършенствано, забавно и с повече правила и персонажи – игра на блъфове и спорове, която може да се играе с до 10 души на всеки купон.
DixitОще един стил, който  препоръчвам най-много на хора, които тепърва навлизат в това приключение, аз наричам „леки класически настолни игри”. Това са игри с фигурки, карта на която се развива действието и всякакви други елементи, за които можеш да се сетиш, но с прости правила и бърза за игра. Безспорен фаворит тук е King of Tokyo. В нея поемаш контрола на едно от шесте огромни чудовища, а крайната цел е или да завладеш Токио, или да убиеш останалите играчи. Всяко чудовище има собствени умения, а по време на играта си купуваш специални карти, които те правят още по-силен. Всеки ход въртиш и 6 специални зара, от които зависи как ще изиграеш хода си. Играта е уникално съчетание между хумор, страхотен арт, късмет, стратегия и комбинации. Играе се за около 30 минути и всяка игра е различна и интересна. Освен това е изключително драматична, динамична и е способна да събуди спортната злоба у всекиго – виковете, заканите, караниците и вживяването са неизменни характеристики на този жанр. В този раздел препоръчвам  също страхотната Smallworld.
King of TokyoДруг основен жанр са така наречените „кооперативни игри”. Такава е Легендите на Андор (която, за твое улеснение, вече е преведена на български) – тук не се състезаваш с другите, а напротив,  трябва да бъдете екип, защото поотделно е невъзможно да се справите с предизвикателствата на играта. А те са дракони, зли магьосници, оркоподобни твари и много други. Усещането е силно подобно на това от ролева игра – героят ти може да бъде екипиран с различни предмети, трениран, за да повиши силата и издръжливостта си, и т.н. Най-хубавото на Андор е именно съвместната игра и предварителното планиране и договаряне за всеки ход. В началото изглежда досадно, но в един момент усещаш как фигурките по дъската са оживели, а ти вече не си обикновен човек, а смел рицар, който убива гролове. И ако това ти се струва много задръстено, как ще ти се стори, ако ти кажа, че в компанията ни за тази игра половината са момичета, които, ако ги видиш, последното, за което ще си помислиш, е, че са „нърдове”? Може би най-известната и обичана игра в този раздел е Arkham Horror.

AndorИ накрая е редно да спомена и един друг основен жанр – стратегически насочените бордови игри. Типичен пример за това са известните Game of Thrones и 7 wonders.

Игрите по своему са интересни и имат много фенове, но са с по-сложни правила, изискват повече време и много мислене, затова и не бих ги препоръчал на човек, който тепърва навлиза в настолните игри. Имай предвид, че според разбирачите горните ми примери едва ли се водят за най-големите „класики” и „задължителни” игри. Препоръчвал съм ти такива, които лично съм пробвал и мисля, че ще ти харесат.
agot
Добре, убеди ме, искам да си купя такава игра. Откъде да го направя и колко струва?

В последните години в България се наблюдава възход на настолни игри, въпреки че те все още не са толкова популярни. Все повече стават дистрибуторите и клубовете у нас,  а и за най-голямо щастие – издателите. В по-големите вериги книжарници можеш да намериш доста игри, дори такива, преведени на български. Освен това можеш да си поръчаш от чужбина или роден дистрибутор почти всяка игра, за която се сетиш. Самите цени пък могат да ти се сторят доста солени (от 40 до около 100 лева, че и нагоре), но не и като вземеш предвид един факт – настолните игри се играя с приятели и в компания. Затова рядко ще си ги купуваш сам. Дори напротив – ако имаш ентусиазирани приятели, с които да играеш, заедно ще търсите и ще купувате настолни игри и съответно ще си поделяте парите. Така излиза много, много по-евтино и достъпно. А бордовите игри са една страхотна и дългосрочна инвестиция, която ти препоръчвам да опиташ най-малкото от любопитство. Кой знае пък – може и да ти хареса.

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Под Моста5 идеи за пролетни геройства23.04.2021

Още от Под Моста

Боян СимеоновЛюбо Попйорданов и Дните на предизвикателстватаLIFE