Как се прави клуб за игри в България?

10.06.2014

Сега предстои най-важното – трябва да популяризираш клуба си така, че в него да дойдат и хора. Цаката обаче е не само някой да дойде, а и да остане да играе там за постоянно. Така в клуба ще се прави трафик и нещата ще се завъртят – повече постоянни играчи, повече известност, повече случайни гости, повече оборот, ако се продава нещо вътре, повече събрана членска такса и т. н.

Задача I: Създай си сайт на клуба в Интернет!

unnamed1

Вече всички знаем златното правило в бизнеса, че който днес не е в Интернет, утре няма да бъде никъде другаде. Ето защо като задача №1, която трябва да придвижиш от своя страна, ще бъде да създадеш сайт на клуба си в Интернет. За справка, това може да бъде и блог, дори Фейсбук страница, а най-добре и трите! Целта е ясно, да започнеш да набираш членска маса още онлайн, а защо не и да имаш свой електронен адрес, който да обявиш навсякъде след това (виж по-нататък). Като съдържание на сайта можеш да разкажеш за игрите, които ще се играят в клуба ти, можеш да поместиш снимки от примерни сесии, можеш да изведеш график на събиранията и т.н.

Задача II: Не подценявай Фейсбук, Туитър и Скайп!

Когато говорим за Интернет и сайтове, има два по-специални места, които не бива по никакъв начин да пропускаш – това са Фейсбук и Туитър. Вторият не толкова, но първият е просто задължителен. Създай страница, създай група на клуба онлaйн, напълни я със съдържание, сложи снимки, логота, видео и т.н. Покажи на света, че имаш клубче във вашия град и сподели с всички свои приятели тази актуална информация. Не пропускай да оставиш данни за клуба си по стените във Фейсбук на различни училища и младежки организации, които със сигурност ще проявят интерес към тази нова инициатива в града си. Свържи се с администратори на други (например, на фентъзи) групи и страници и ги помоли да обърнат внимание на своите потребители и към твоята група/ страница на клуба и т.н.

Задача III: Налепи плакати за откриване на клуба си!

Да не си мислиш, че като си създал група във Фейсбук и вече си готов! Напротив, голямото трепене едва сега започва! Трябва ти яко изглеждащ плакат и събитие в клуба си, с което да откриеш забавлението. Да поведеш хорото, така да се каже, или да биеш тъпана, това също ще е вярно. Ще са ти необходими поне 15 плаката, и вероятно малко повече, ако си софиянец. Разлепи ги на ключови места, училища и младежки центрове, библиотеки и т.н. Качи ги в сайта си и във Фейсбук, за да се обсъдят и там. На плаката ясно трябва да става какво си замислил, за какво е клубът, кога е откриването му, дали ще се заплаща нещо, къде се намира мястото и какво точно ще се прави (например дали ще има почерпка за гостите?). Изобщо бъди креативен и дай максималното от себе си при дизайна на плаката (или се свържи с професионален графичен дизайнер, ако имаш трудности за това). Имай предвид, че най-вероятно плакатът ще бъде най-първото (и може би единственото нещо, което ще се види от клуба) на първо време. Ето защо този плакат трябва да бъде изпипан и наистина да привлича, а след това…

unnamed2Задача IV: Свържи се с местните медиите и ги покани на откриването!

Нали знаеш, че ако нещо не се отрази в медите, то значи, че просто не се е случило! Ето защо от първостепенна важност за теб е да подготвиш перфектно прес-съобщение покана до всички местни и регионални медии и да им го изпратиш по пощата (ако не ги познаваш лично, в този случай им се обади директно). Те може би ще ти се обадят, за да разпитат за теб, а някои от тях може би ще се ангажират да дойдат и да те отразят като новина. Това би било чудесно, опитай се да влезеш максимално навсякъде и да заемеш по-голяма площ и повече време за гледане/ слушане. Вестници, радио, списания, дори телевизия, не се спирай пред нищо и се опитай да блеснеш с чудесно представяне там. Давай интервюта и т.н. Така ще стигнеш до максимално много нови хора (нали за това са медиите), ще можеш да разчиташ на нови записали се, нови постъпления от такси и т.н.

Задача V : Направи силно откриване и блогвай след това!

Така сега всички стъпки са спазени. Остава само да дойдат хора и да откриеш клуба си за всички. Не забравяй да раздаваш флаери, да почерпиш с кока-кола и солети гостите, или дори да отвориш шампанско и да осветиш клуба, ако инвестицията е по-голяма като цяло. Не забравяй демонстрационните игри с предварително подготвени водещи-инструктури и гост-играчи! Нека всеки да разбере какво и как ще се играе в клуба ти, ако трябва използвай и презентация на Пауър Поинт с проектор и видео стена, за да демонстрираш за възможностите на игрите, които ще се играят в клуба. Ако смяташ да вземаш на участниците клубна такса, или изобщо да искаш пари някакви, това трябва да се обяви още на самото откриване. А откриеш ли клуба си, почвай да блогваш до припадък, за да разберат всички и да дойдат в него! Не е трудно, нали? Успех!

 Материалът е написан от гост автора Дамян Христов (за връзка с автора: damyann@abv.bg)

1|2Next page sign

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Диян КаролевAssassin’s Creed: Liberation HD – българската следа!27.01.2014

Още от Под Моста

Под МостаМирослав Стойчев: С "RockSchool на колела" сбъднахме мечтите на десетки децаОбразование