Какво да очакваме в Нощта на музеите?

16.05.2014

museumПреполовихме годината, преполовихме и най-хубавия месец,  колкото и да не ни се вярва с този дъжд и студ навън и като че ли това е времето от годината, което е препълнено със събития- кое от кое по-хубави и по-интересни. Само за тази вечер се сещам за две премиери на книги, една изложба и едно литературно четене. Но нещо не по-малко хубаво предстои след два дни и това е Нощта на музеите.

Ако предишни години сте обикаляли с ентусиазъм из софийските улици, за да откриете някоя малка галерия или сте се редили на опашка за някой музей, в който никога не сте влизали, но пък сте запазили хубави спомени, то едва ли ще пропуснете и тазгодишното събитие. Ако пък не сте ходили досега – бъдете сигурни, че има какво да се види. А и някак си някои неща са по-красиви нощем, а спомените, които се създават под уличните лампи – незабравими.

Европейската нощ на музеите тази година включва 48 арт галерии, музеи, институти, моста на влюбените, та дори и градинката на Народния театър, в която можете да видите фото изложба с най-доброто от хартиен арт фест в София. Входът за събитието е безплатен във всички музеи и галерии. Освен това тази година се провежда десетото издание на събитието. Музейната нощ е организирана за първи път през 2005 г. от френското Министерство на културата и за няколко години инициативата се разпространява успешно из цяла Европа.

В тази нощ, когато посещенията са безплатни и работното време е удължено до полунощ, е едно хубаво време за разглеждане на интересни изложби, стари, но интригуващи музеи, а и за галерии-дребосъчета, в които рядко спираме, но които винаги изненадват с екстравагантността си.

Наблягам на Софийската градска галерия, в която на 15 май откриха изложба, в памет на Кольо Карамфилов, на която, въпреки че видях днес, ще се насладя още веднъж в съботната вечер. Картините може би ще ви натъжат, но онова което носят е неописуемо, а заглавията им- са истинска поезия. Изложбата може да се види до 1 юни, а всеки четвъртък входът е свободен.  В градската галерия все още можете да видите и изложбата на Греди Асса- „През пустинята”.  А това са само част от събитията, които са ви приготвили там.

Не забравяйте литературните музеи в столицата! Ако не знаете за съществуването им, в инициативата влизат къщата музей „Никола Вапцаров”, „П.Яворов”, „Иван Вазов”(която е след ремонт и е страхотна!) и къщата музей „Петко и Пенчо Славейкови”. Гарантирам, че това, което може да се види и чуе там, не може да научите от никой учебник, а и не знам нещо по-интересно от живота на един творец.

Впечатление прави музеят на социалистическото изкуство, за което, лично аз, чувам за първи път, а и за първи път виждам да участва. Какво се крие зад стените му, можем да разберем заедно в събота вечер.

В съботната нощ в столицата ще се движи и ретро трамвай от пл.Възраждане до пл.Журналист и обратно, който обещава да ни потопи в духът на Златна Прага.

За почитателите на чуждестранното изкуство, галерията за чуждестранно изкуство ще излъчи прожекция върху фасадата си на слайдшоу върху фасадата си на тема „По следите на времето”.

Тази година отново ще е отворена и криптата на храм-паметника „Св.Александър Невски”, но имайте предвид, че входът е свободен до 19 часа.

Ако желаете карикатура- мястото е галерия „Алзара”, на Цар Самуил 47-49; ако сте почитатели на фотографията може да видите фотоси на „Огюст Роден в своето ателие”, които не са за изпускане в хотел Хилтън, а във Виваком Артхол- изложба на световноизвестния фотограф Бен Ритър; на музикални изпълнения може да се насладите в галерия УниАрт на Нов български университет, в Института за етнология и фолклористика на пл. Александър Невски и в Националния военноисторически музей. Е, май има за всекиго по нещо, така че просто открийте вашето, намерите си  другарче и да направите съботната си вечер още по-интересна. А това е само съвсем малка част от всичко, което ни очаква.

Пълна програма – Вижте тук!

 

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Анна-Мария ПоповаЕдна културна нощна програма в Морската столица15.05.2019

Още от Под Моста

Деница Димитрова„Когато гръм удари, как ехото заглъхва“ или страстите Яворови в Народния театърТеатър