LIFE

Къмпингите, на които трябва да отидем това лято

04.06.2021

Очаква ни второ лято, в което погледите на много от нас ще са ориентирани отново към България и възможностите за приключения тук. Outdoor културата се разви страхотно през последните години, все повече хора търсят алтернативен начин да прекарат почивните си дни, купуват кемпери и каравани, къмпинг оборудване или търсят уютни бунгала. Решихме да разгледаме къмпингите в България, които трябва да влязат в to-do листа на всеки, който е избрал да остави хотелите и големите курорти в една паралелна реалност. 

Разбира се, нуждата от социална дистанция и повече дейност на открито през лятото, направиха къмпингуването доста предпочитан вариант, особено сред младите. Развива се и луксозното къмпингуване (глемпингът). Ще направим един обзор на най-вълнуващите, на които да разположите своята палатка, каравана или кемпер. 

От север на юг

Любимо място на света е Крапец и едноименният къмпинг. Намира се на 2 км от селото и има бунгала, място за палатки, кемпери и каравани. Съвсем близо до дългата ивица, която се простира в северните части на нашето Черноморие. Ако трябва да съм честен – имам страхотни лични спомени от Крапец и всеки път, когато ходя там е истинско удоволствие. Северното Черноморие все още стои някак “девствено” за къмпингари, сравнявайки случващото се на юг. И имайки предвид как съседните къмпинги са застинали в стария си соц облик, потънали в арматура и носталгия, то Къмпинг “Крапец” носи нужното, за да се насладите на морския си престой.  

В близост до Варна, до вилна зона “Ракитника”, попадаме на къмпинг “Екоклуб Варна”. Въпреки малко скучното си име, мястото е в гората, част от природен парк и е удачно предимно за палатки. Намира се на склона над морето и като варненец мога да потвърдя, че тази част на Черноморието е страхотна – растителността почти стига водата, а плажовете създават усещане за отцепване от реалността. 

През 2018 г. бе създаден къмпинг “Шкорпиловци”, който се намира в непосредствена близост до морето. Бих казал, че това е един от добре поддържаните къмпинги, с пространства за каравани и кемпери, хубава сянка за палатки и адекватни санитарни зони. Шкорпиловци, стига да не е супер населено, си остава едно от емблематичните места за плажуване. 

Правим по-голям скок и отиваме до един от най-популярните къмпинги – Offshore Camp, разположен до плаж “Градина”. По една или друга причина го посещавам всяко лято, предимно за кратки периоди, имайки предвид, че е по-парти къмпинг. В непосредствена близост са плажът и баровете, има прекрасна борова гора и наистина много млади хора, което не винаги гарантира тиха и спокойна вечер под звездите. 

На север от Лозенец, в местността Караагач, се намира “Якото място”, на което си признавам, че не съм ходил, но много мои приятели ми гарантират, че е наистина яко. Къмпингът е сравнително малък, но е един от най-харесваните последните години. Има си всичко – магазинче, ресторант, детска зона, бунгала и каравани за наемане. От приятели знам, че мястото не е най-доброто за палатки, имайки предвид лекия наклон. В близост до него се намира и “Гора” – първото място в България, което предлага глемпинг настаняване. 

Ще прескоча къмпинг Делфин, който никога не съм харесвал, въпреки, че е близо до любимата Варвара и ще приключа черноморското пътешествие с къмпинг “Силистар”. Това не е най-перфектният къмпинг, но местоположението му го прави чудесно място, ако искате да се изолирате. Зоната за палатки и кемпери е на 5 мин ходене от плажа, а самата плажна ивица е невероятна и носи усещането за откъснатост от цивилизацията. 

Когато не става за плажуване

Повечето къмпинги във вътрешността на страната са насочени към палаткуващите и са фокусирани около различен тип алтернативен туризъм. 

Термален къмпинг “Велинград” е един от сравнително новите, но и много добре направени къмпинг зони в България. Един от малкото с добре разработен уебсайт, зона за кемпери и палатки и разбира се, най-важното – собствен термален център с три външни басейна, един вътрешен, сауна, парна баня и всичко, с което асоциирате СПА туризма. Къмпингът е удачен избор и за къмпингари с деца, защото условията му са на наистина високо ниво и не се прави компромис с комфорта на клиентите. 

В полите на предбалканския масив на Стара планина ще намерим сгушен и къмпинг “Къпиновски манастир”. Без съмнение, един от най-харесваните в България. Простира се в близост до река и е чудесна отправна точка за разходки в богатия на туристически находки район. 

Къмпинг „Велико Търново“ е модерен къмпинг, намиращ се на 14 км източно от гр. Велико Търново. Разположен е сред красива природа и разполага с модерни и чисти санитарни възли с топла вода, пералня, семейна баня и обща кухня. Има също така ресторант и бар, които предлагат разнообразни български и чужди ястия, които могат да бъдат доставени дори до кемпера ви. Интересен факт е, че собствениците на къмпинга са британци. 

Язовир Жребчево предлага феноменални гледки. Привлекателна точка е за рибари, фотографи и орнитолози. На брега му се разполага един също любим къмпинг – “Емануил”. Той се стопанисва от местно семейство и предлага отлични условия. 

Макар и не толкова класически къмпинг, винаги препоръчваме зоната пред Алпийския дом в прохода Вратцата. Намиращ се директно пред емблематичните скали, това е мястото, ако сте запалени по катерене. 

Екокъмпинг Батак” е друго място, което предлага отлични условия. Намира се, както може да предположите, на брега на язовир Батак и дава възможност за водни спортове, пешеходни и вело разходки в района. 

Препоръчителна екипировка за лятното къмпингуване от магазини “Стената”:

Ако сте запалени къмпингари или ви предстои първа нощувка под звездите – споделете с нас последните си приключения в нашата приключенска инстаграм страница – outsiders.bulgaria

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Боян СимеоновИво Нинов, който вярва в гравитацията29.03.2022

Още от Под Моста

Под МостаМирослав Стойчев: С "RockSchool на колела" сбъднахме мечтите на десетки децаОбразование