Канелена вечер с Елин Рахнев и Остава

14.04.2016
kanela
Снимка: Емилия Найденова

На 19 април в столичния клуб ‘Hacienda’ (пл. Народно събрание №3) ще се сблъскат две неподражаеми и любими изкуства – нежната поезия на Елин Рахнев и лиричната музика на група Остава.

Гостите ще имат удоволствието да се насладят на романтичната меланхолия от стихосбирката на Рахнев „Канела” (изд. ICU) и на някои от любимите си песни на Остава. Началото на канелената вечер е 20 часа.

Остава е създадена през 1991 г. в Габрово. През 1994 г. е създаден първият хит на бандата – „Поля от слънчогледи”, а през 2000 г. излиза и първият албум – „Пинг-понг”. Някои от най-известните и любими песни на групата са „Шоколад”, „Поля от слънчогледи”, „Моно”, „Мъничко човече”, „Океан“ и др.

Елин Рахнев е роден на 3 юли 1968 г. в София. Завършил е Специална педагогика в „Св. Климент Охридски“, а по-късно учи режисура в НАТФИЗ в класа на Крикор Азарян. Автор е на стихосбирките „Съществувам“, „Развяване на минзухара“, „Октомври“, „Канела“ и на пиесите „Боб“, „Флобер“, „Прозорецът на Йонеско“, „Кукувицата“, „Фенове“, „Маршрутка“, „Тест“, „Любов“ и „Свалячи“. Пиесите и стиховете му са преведени на над 20 езика.

През 1992 г. с дебютната си стихосбирка „Съществувам“ печели първа награда на конкурса за поезия „Веселин Ханчев“, а през 1999 г. за стихосбирката „Октомври“ печели наградата „Иван Николов“. Елин Рахнев има две награди „Икар“ за драматургия – за пиесите „Боб“ (1999) и „Фенове“ (2003). През 2011 г. печели и „Аскеер“ за текста на пиесата „Тест“.

 

Хладината на очертанията ти ми спомня, че съм жив, че

тук съм бил, в парфюма ти от невени съм се спотайвал

и наркотичната тъма на устните ти съм протривал с рими            

по-паметна съм те видял с походката обрана да вървиш

сред шемета на градовете и фонтаните, в крайбрежията на 

дъха ти съм се крил от лоши и добри. Така мълчал съм те

във себе си, че се нашмърках целия, и плакал съм по теб във

мътните зори, по теб съм мрял, по теб се обобщих. (…)

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Емилия ИлиеваНакратко за обичта и поезията с Димитър Калбуров14.10.2019

Още от Под Моста

Сериали Зима 2021
Калоян ГуглевСериалите, които ще гледаме през тази зимаКино