„Kingsman: Секретните служби“ е „king-sized“ забавление

22.02.2015

„Kingsman: Секретните служби“ на Матю Вон най-после пристигна по кината тази седмица и ефективно сложи край на очакването за забавен, развлекателен екшън филм с комични елементи, който хората да изгледат с удоволствие между множеството престижни драми около сезона на наградите в Холивуд и блудкавите опити за трилъри и комедии. Всеки, който харесва подобен тип развлекателни филми – сиреч, всичко живо без крайно чувствителните жени, претенциозните сноби и просто неинтересуващите се от кино люде – зачака излизането на филма още от миналото лято, когато излезе страхотният първи трейлър и насрочената му премиерна дата още беше за октомври 2014-а. Отлагането му за февруари по никакъв начин не намали очакванията и сега те най-сетне бяха оправдани.
kingsman-the-secret-serviceКакто вероятно вече сте видяли, в една от главните роли тук се подвизава самият носител на „Оскар“ за главна мъжка роля Колин Фърт. И то в каква роля само! Фърт е класически трениран драматичен актьор от старата школа на Великобритания. Това не означава, че е чужд на участия в по-леки филми за широката аудитория – достатъчно е само да спомена „Дневникът на Бриджит Джоунс“. Но въпреки това филмовите му превъплъщения досега са били предимно в драматичния жанр и са му спечелили не една или две похвали от критиците, както и доста награди. Ролята му в „Kingsman: Секретните служби“ обаче няма нищо общо с това.
kingsman-colin-firth-suitsТук Колин Фърт играе квинтесенциалния джентълмен-шпионин, класически екшън герой, който върви умело по тънката граница между откритото пародиране и отдаването на почит към класическия образ на Джеймс Бонд. Други негови именити британски колеги му правят компания. Марк Стронг, който познаваме като винаги сигурен поддържащ актьор от филми като „Мрежа от лъжи“ на сър Ридли Скот, „Шерлок Холмс“ на Гай Ричи, „Дама, поп, асо, шпионин“ и най-наскоро – „Игра на кодове“, тук играе нещо като Q от поредицата за агент 007. Той снабдява героите ни с нужното оборудване и тренира новите попълнения към секретната шпионска агенция. А начело ѝ, досущ както М управлява МИ-6, стои героят на сър Майкъл Кейн.
sirmichaelcaineА каква всъщност е тази секретна шпионска агенция? Именно тя носи името “Kingsman” и представлява нещо като модерна версия на рицарите на крал Артур. Задачата на 12-те агенти, които я съставляват, е да запазват световния мир, оперирайки на възможно най-дълбоко ниво на секретност. Всеки от тях носи кодово име. Героят на Колин Фърт се казва Хари Харт, но е наричан от колегите си Галахад, а персонажът на сър Майкъл Кейн използва името на самия Артур, макар и в действителност да се казва Честър Кинг. Основната сюжетна линия проследява търсенето и намирането на нов Ланселот, който да се присъедини към агенцията.
kingsman-the-secret-service-taron-egertonОсновен кандидат в случая е главният ни герой – лондонски младеж от работническата класа, когото всички наричат Егси. Играе се от Тарън Еджертън и за разлика от повечето модерни млади главни герои, той успява да вдъхне на зрителя повече симпатия, отколкото раздразнение. Докато той се запознава със структурата на “Kingsman” и се обучава в методите на агенцията, мегаломан в лицето на самия Самюел Л. Джаксън измисля план, с който да подчини света, и го привежда в действие. Оттам нататък нещата се заплитат сериозно.
kingsman-jacksonВ началото подчертах, че филмът е изключително забавен и силно развлекателен, и неслучайно го казвам за втори път. През миналата 2014 година чаках за подобно качествено заглавие по кината до края на месец март. Престижните Оскарови драми, лошите романтични комедии и болезнено клишираните трилъри сякаш нямаха край. Но “Kingsman: Секретните служби“ се появява още през февруари, за да придаде на 2015 година доста по-приятен вид още от самото ѝ начало.

Изтъкнатият актьорски състав, който вече изброих, очаквано се представя на високо ниво. Матю Вон, познат от колоритни заглавия като „Шут в гъза“ и „Х-Мен: Първа вълна“, режисира с динамика, лекота и изключително приятно темпо. Когато трябва, екшън сцените са вълнуващи и напрегнати. Друг път пък са откровено пародийни и единствената им цел е да разсмеят. Лекият сюжет няма друга функция, освен да движи забавлението напред, но все пак има умело вплетен политически сатиричен подтекст с държавните глави на много страни, който в никакъв случай не бих искал да издам.

В заключение мога само да Ви окуража да гледате “Kingsman: Секретните служби“ и да Ви гарантирам, че ще се забавлявате и няма да съжалявате. 🙂

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Деница Димитрова6 фестивални отличника от 2020, които да включим в списъка си за гледане10.03.2020

Още от Под Моста

Под МостаГеорги Енчев – Goosh: 20 години с модерна култура в обувкитеLIFE