Кино

Как светът празнува 100 години Ингмар Бергман?

08.11.2018

В ерата на специалните ефекти, свръхестествените същества, драматичните сапунки и постоянните престрелки, все повече се нуждаем от един Бергман. Нуждаем се от неговите задълбочени разсъждения за човешките взаимоотношения, въображение и проницателен скок в душата. Особено когато искаме да докажем, че киното е изкуство.

Филмите му не са създавани, за да избягаш от себе си, а за да се потопиш в реалността и да вникнеш в човешката природа, което се оказва по-объркващо отвсякога.

Ингмар Бергман е шведски филмов и театрален режисьор, сценарист и продуцент, който остава в историята с повече от 60 филма и над 170 театрални постановки зад гърба си. Израснал е в религиозно и консервативно семейство, което превръща религията и връзката с Бога в една от основните теми в неговите филми.

Други екзистенциални въпроси във филмите му, които са актуални и до днес, са човешката самота и уязвимост и как се справяме с тях, сблъсъкът между доброто и злото при взимане на решения и всички препятствия, през които преминават хората в отношенията помежду си.

Биографичният филм “Bergman: A Year in a Life разкрива неочаквани детайли за живота му, сред които са нацистките му наклонности и вероятното му участие в митинг на Хитлер. Като свое вдъхновение, той използвал личните си преживявания и най-вече тези от детството си, за да направи филмите си въздействащи и истинни.Бергман служи за пример на много популярни режисьори, сред които са Мартин Скорсезе и Уди Алън.

Както вече стана ясно, причините да се празнува Бергман са твърде много, за да бъдат изброени точно както всички кътчета по света, които отбелязват кръглата годишнина. Събитията, посветени на 100 години от рождението на Бергман, в световен мащаб през 2018 г. надхвърлят 100. В Европа те са над 80, в Азия – 8, а в Северна Америка – 10. Европейските страни, които обръщат най-сериозно внимание на режисьора са рожденното му място Швеция, Франция и Швейцария, като България също е сред сравнително активните страни.

Ингмар Бергман по време на заснемането на “Мълчанието”

Карти с ключовите места за живота и творчеството на Бергман, негови стари интервюта под формата на подкастове, разкриване на всичките му ръкописи, креативни уъркшопове и, разбира се, множество прожекции на негови филми са ключовите начини, по които Швеция се отблагодарява за уникалното му наследство.

Сред най-предпочитаните прожекции са “Фани и Александър”, “Шепот и викове”, “Персона”, “Седмият печат”, “Есенна соната” и други.

В Азия сред градовете, които празнуват годишнината са Тел Авив и Йерусалим, а желаещите могат да се насладят на филмите през цялата година. Националният филмов фестивал в Торонто и Музеят за изкуства в Хюстън, Тексас са само част от местата в Северна Америка, където Бергман се помни и припомня.

Ингмар Бергман и актрисата Ингрид Тулин при заснемането на  “Мълчанието”

Питате се как България почете и предстои да празнува 100 години Бергман? Програмата е по-богата отколкото предполагате. На вече изминалия фестивал “CineLibri” 2018 някои от най-добрите филми на Бергман се прожектираха и се радваха на интерес. В следващите седмици тези, които са пропуснали да се докоснат до неговото киноизкуство, ще имат възможност да го направят по време на 32-то издание на “Киномания”. Филмовият фестивал трае почти месец, така че е трудно да си намерим оправдание да не го посетим, но и да знаем какво да гледаме. 9 са филмите режисирани от Бергман и достъпни по време на фестивала, който продължава до декември.

Ретроспективата на Бергман е в Дом на киното, Люмиер, Одеон и Културен център G8 в периода 9 – 15 ноември.

Не пропускайте, струва си!

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Деница Димитрова6 фестивални отличника от 2020, които да включим в списъка си за гледане10.03.2020

Още от Под Моста

Под МостаТеатрално, визуално и културноКино