Лято в киносалона

10.09.2018

Лятото вече е към края си и сега е време за онези носталгични равносметки за приключенията, любовта, разочарованията и всички онези емоции, които изживяхме през отминалите три месеца. Oт Под Моста също направихме тези равносметки, но се фокусирахме върху най-добрите филми, излезли през лятото, филми, които ще ни помогнат да го изживеем отново за няколко часа и чрез които ще се сбогуваме с него, за да посрещнем есента.

Дрейф

Филмът разказва истинската история на Тами Олъмъм (Шайлийн Уудли) и Ричард Шарп (Сам Клафлин), които се влюбват и са готови да прекарат живота си заедно. Двамата предприемат пътуване с луксозна лодка, но ги застига буря, която разрушава не само нея, но и бъдещето им. Филмът, макар и представящ една истинска трагедия, попада в нашия малък списък, защото показва именно онази луда лятна любов, която преобръща целия ни живот, която ни променя до толкова, че през септември вече сме други.

Mamma Mia! Отново заедно

Десет години след първия филм се появява и втората част на “Mamma Мia”. В главните роли са Лили Джеймс, Анди Гарсия, Мерил Стрийп, Шер, Колин Фърт, Пиърс Броснан и Аманда Сейфрид. Дейстwието отново се  развива на фона на хитовете на ABBA, а локацията – слънчевият гръцки остров Калокаири. Филмът ни представя последиците от заплетените връзки от миналото. Комедийни ситуации, музика и разбира се, Гърция – това е дефиницията за хубаво лято, което имаме възможност да изживеем за по-малко от два часа в киносалона.

Слънце в полунощ

Що е то лято? Отговорът вероятно ще е слънце или море. Какъв обаче ще е животът на човек, който поради рядко заболяване не може да се излага на светлина, а слънцето е убиец? Филмът ни разказва историята на Кати (Бела Торн), която от дете не е излизала от дома си през деня. Тя има рядко заболяване, като дори един слънчев лъч би могъл да е смъртоносен. Съдбата й се усмихва едва когато среща Чарли (Патрик Шварценегер) и двамата се впускат в нежен летен роман. Midnight sun” е един от онези филми, които считаме за поредната холивудска блудкава продукция, но пък ни изненадват с добра актьорска игра, заплетен сюжет и трогателен финал, на който, да си признаем, плачем неутешимо.

To All the Boys I’ve Loved Before

Филмът ни представя една сладка, наивна любовна история, каквито са и повечето летни връзки – нали? „To All the Boys I’ve Loved Before“ ни разказва историята на тийнейджърка, която пише писма до всичките момчета, които е обичала, но никога не ги изпраща. Когато обаче писмата достигат до получателите си, се създават редица комични ситуации и дори пламва отново една стара любов.  В главните роли са Лана Кондор, Ноа Сентинио и Джанъл Париш. Филмът определено не е нищо драматично или разтърсващо – напротив, той е по-скоро един обикновен романтичен филм, но пък и лятото понякога е обикновено, просто и именно в това се крие красотата му.

Любов, разтърсваща или обикновена, бури, смях, слънце и море – това е лятото. Филмите по-горе са именно това. Те бяха едни от най-популярните през лятото на 2018 г., защото дори и да не сме успели да си вземем отпуск, те ни позволяват да изживеем едно истинско лято в киносалона.


Автор: Йорданка Веселинова

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Георги Петров"Отряд самоубийци" - spoiler-free ревю03.08.2016

Още от Под Моста

Под Моста6 български изпълнители ще развият своята музикална кариера във второто издание на Музикален АкселераторОбразование