Носталгия по Star Wars: Knights Of The Old Republic

16.06.2013

Или най-добрата Star Wars игра, правена някога.

kotor_1

Ако сте върл фен на компютърните игри, то в живота си сте попадали поне на едно заглавие, което ви е омагьосвало тотално. Сещате се, от онези игри, които ви приковават пред екрана от началото до края, потапят ви напълно в атмосферата си и остават завинаги сред любимите ви игри, които можете да преигравате отново и отново, без да ви омръзват. За мен KotOR e едно от тези заглавия. Скорошните новини за закриването на Lucasarts ме накара да я инсталирам отново и след множество крясъци, кръв, пот и няколко пепелника червено Лъки около подкарването й под Windows 7 си спомних защо за мен това е най-добрата Star Wars игра, правена някога.

Разработена от BioWare и пусната за PC на 19-ти ноември 2003-та, КotOR печели множество награди, сред които Game Developers Choice Awards’ 2004 игра на годината и Interactive Achievement Awards за най-добро RPG.

Да видим тогава, какво ни трябва за добра интерпретация на Междузвездни Войни? Светла страна, тъмна страна, уукита, космически кораби, дзен будизъм и един поръждясал дроид-убиец с чувство за хумор. Историята на “Рицарите“ ни запраща в ерата на старата Република, 4000 години преди оригиналната трилогия.  Главният герой е републикански войник, чувствителен към Силата, който в самото начало на приключението се събужда дезориентиран, само за да разбере, че корабът, на който служи, е атакуван от ситски войски.kotor_2
След краткия туториъл, представляващ сравнително лесно преминаване през гореспоменатите, биваме запратени на планетата-град Taris, където трябва да намерим секси джедайка, с помощта на колега-републиканец. Бих могъл да ви спойлна, но ще ми е трудно, поради простата причина, че историята на играта протича, в зависимост от изборите, които прави играчът. В зависимост от собствения ви стил на игра, можете да бъдете пазител на светлината, или най-гадното копеле в галактиката, обличащо се в черно и размятащо парчета от същества навсякъде. В интернет има и мод за черни очила, в случай, че искате да завършите образа си на леденостуден убиец. Каквото и да изберете ще получите възможността да посетите седем планети, да бъдете обучени за джедай в академията на Дантуин, да се състезавате със Swoop Bikes, да взривите космическа станция, да разрешите едно-две убийства и да накълцате огромно количество сити. По отношение на сюжета, KotOR се нарежда забележимо над всички Star Wars филми, излезли след епизод 6, комбинирайки една не особено популярна времева линия, с класическото Star Wars чувство от оригиналната трилогия. kotor_5

Всяка задача, пред която ще се изправите, може да бъде изпълнена по няколко начина – например, на Татуин трябва да спрете атаките на племе пясъчни хора, като можете да направите това чрез преговори, или като ги изколите. В първия случай, получавате точки опит за три задачи наведнъж и се придържате към светлата страна, докато във втория, получавате точки само за едната, но пък компенсирате чрез точките от убитите опоненти и се приближавате с една стъпка до това да кажете на някого, че сте баща му. По този начин се балансира прогреса ви спрямо алтернативите.

Бойната система на играта се базира на трето издание Dungeons & Dragons, като действията се извършват на ходове и изходът от тях се изчислява на принципа d20 – произволно число от 1 до 20, сумирано с непроменливите статистики на героя. Първоначално, това може да бъде малко объркващо, но след първия половин час игра, става изключително удобно. Разполагате с колоритна група съотборници, в пълен състав наброяваща девет – споменатите вече републиканси пилот и сески джедайка, туи’лек тийнейджърка, ууки с благородно потекло, сервизен дроид, мандалориански наемник, жената-котка-джедай с руски акцент, застаряващ отшелник и HK-47, дроид-убиец, който от време на време ще ви кара да се смеете от сърце. През повечето време ще бъдете придружавани от двама други персонажа, над които можете да поемате контрола по всяко време. Всички тези персонажи и отношенията ви с тях се развиват забележимо с течение на играта и до известна степен са вдъхновени от героите в оригиналната трилогия. Космическият ви кораб, The Ebon Hawk, пък представлява един от най-силните аспекти на играта. Той наподобява Хилядолетния Сокол – чрез него пътувате от планета до планета, но също така служи и като главна база, където можете да говорите с всеки от спътниците си относно техните лични истории и куестове, да се снабдявате с провизии и да работите върху екипировката си на спокойствие. Дори имате няколко куеста на самия кораб. Единственият минус е, че докато сте на него, губите достъп до инвентара на другите персонажи и за да прехвърляте предмети помежду им, се налага да слезете с тях.kotor_3

В KotOR има и множество мини-игри, с които да се разсейвате от тежката си съдба на badass джедай – ще цакате карти, ще се състезавате по пистите със своя Swoop Bike, ще стреляте с оръдията на Абаносовия Ястреб по ситски изтребители, ще краквате кодове и какво ли още не. Повечето от тези мини-игри са интегрирани в историята, така че ще ви се наложи да се представяте добре, но в голяма част от случаите има и алтернативно решение, ако се издъните.

Като цяло, играта няма да ви остави да скучаете нито за секунда и ще ви потопи в атмосферата си още от самото начало – и преди да го осъзнаете, ще съпреживявате всяко събитие, разиграващо се на екрана ви, докато не стигнете до финалната развръзка, с оцъклени очи и жажда за още. Поне така подейства на мен. Втората част е също толкова запленяваща и уникална, но за това – някой друг път. Дотогава, нека силата бъде с вас.

Ето и няколко минути от самата игра:

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Илияна МаринковаВиктор Топалов и първата кулинарна обиколка на София02.07.2019

Още от Под Моста

Деница Димитрова„Любовникът от Zanziбар“ или когато щастието е по-близо, отколкото си мислимТеатър