Кръв и пот по арената на „Спартак“

25.04.2016

1 (Anicent Capua)Ако ви се гледа нещо, наситено с високооктанов адреналин, несекваща вакханалия и прикрита хомоеротика, то имаме сериал за вас – „Спартак“. Античната сага за самоинициираното освобождение на един роб, която може да бъде описана само с една дума – кръв. Много, много кръв. Не се шегуваме, можеше да я откриете в повече сцени, отколкото са голите тела в „Игра на тронове“. Затова нека уважим това режисьорско решение и се придържаме в зададения тон.

Добре дошли в кървавия Рим, където кървави гладиатори се бият за кървави чест и слава на пропитите с кръв пясъци на кървави арени, докато кървавите аристократи изкарват кървави пари от тяхното кърваво нещастие. Но кръвта не свършва дотук. Присъединете се към кървавата политика на тази горда, кървава империя, където кървавите интриги и кървавите предателства се леят по-усилено и от проклетото кърваво вино, което всички пият вместо вода. Кръв.

Spartacus; EpisodeНо освен хляб и зрелище, сериалът може да ви предложи още много. Свирепият екшън и продажните интриги нямаше да са на такова високо ниво, ако не бе великолепният актьорски състав, стоящ зад тях. Да започнем с Джон Хана, изминал дълъг път от „Мумията“ насам и превъпълтил се в безскрупулния и властолюбив Батиат – собственик на гладиаторска академия и пословичен лицемер, решен на всичко, за да се издигне в римската йерархия. Образ толкова противен и прокажен, че няма как да не се влюбите в него. Налице е и Ганик – талантливият, вечно усмихнат и крайно харизматичен шампион, изигран от Дъстин Клеър. Атрактивната му бойна акробатика, несекващата самоувереност и вътрешната болка го превръщат мигновено в идол и, по мое скромно мнение, в най-интригуващия персонаж в историята. И накрая стигаме до самия Спартак. Въплътен от Анди Уитфийлд, а след смъртта му и от Лиам Макинтайър, буйният тракиец ще измине път, осеян с падения и възходи, в отчаян опит да се завърне при своята любима и по пътя да свали Римската империя на колене. Класически протагонист с привлекателна външност, завидна хитрост и неподозирани лидерски умения. О, за малко да забравим Крикс. Той е там, за да изглежда страшен и да спи с жената на Батиат. Удава му се.


Но заплетената политическа интрига и прочувствената драма ще останат на заден план в мига, в който гладиаторите пристъпят на арената. Защото – сериозно, нужно ли е да обяснявам! Мечове, щитове, звън на оръжие, касапница, рев, пясъци, кръв! Ако сте от мъжки пол и това не ви накара да застанете на нокти от кеф, значи нещо във вас е безвъзвратно умряло. Хореографията на битките е великолепна и майсторски изиграна, подплътена с зашеметяващ саундтрак и доволно количество обрати. Е, голите потни мъже могат да ви дойдат в повече в даден момент, но на кого му пука, когато всеки от тях е изваян като Аполон. И покрит с КРЪВ!

Последователността на сериала може да ви се стори леко объркваща, тъй като вторият сезон се нарежда хронологически първи и предхожда появата на Спартак. Първият епизод може дори да отврати повечето от вас с привидно самоцелната си перверзност и първичност. Но доверете ни се. Сюжетът е толкова задълбочен, многопластов и наситен с обрати, че трудно ще се въздържите да не изгледате всичко на един дъх. Сместа от насилието на „300“, драмата на „Гладиатор“ и перверзиите на „Калигула“ е перфектната рецепта за една пленителна и заредена с тестостерон продукция, каквато е „Спартак“.

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Стажанти на "Под Моста"Десет години, откакто Breaking Bad промени възприятието ни за сериали06.08.2018

Още от Под Моста

Димитър РахталиевАнимациите, които създадоха едно поколениеКино