„Квартет“ на Гърдев ще е театралното зрелище на 2015 г. (СНИМКИ)

07.05.2015

_DSC0081Това се случи в Зала 1 на НДК, а събитието събра целия сценичен екип на постановката – режисьорът Явор Гърдев и актьорите Захари Бахаров и Снежина Петрова. Само пред представители на медиите, бяха показани зашеметяващи части от „Квартет“, чиято премиера ще бъде на 12 май.

Той се определя от създателите си като първия спектакъл-филм у нас. Проектът се опитва да комбинира три вида подход – театрален, филмов и 3D вирутална среда. На първо ниво зрителите ще могат да гледат типичната театралната актьорска игра. Освен това обаче ще има 3 филмови камери, които ще снимат актьорите и ще прожектират в реално време на огромен екран зад сцената. Те ще са част от действието и сценографията и ще бъдат отчитани от персонажите.
_DSC0030

Най-уникалното обаче ще бъде третия план – технологията „motion capture„. Новото тук е, че тази технология се използва в киното и не е предназначена за театъра. Чрез нея актьори влизат в специални костюми и се записват движенията им, които после придават реализъм на анимационни и компютърно генерирани образи. За пример – аватарите от едноименния филм на Дейвид Камерън, са направени с тази технология.

Специалните камери, които ще заснемат в motion capture, са наредени в кръг около сцената. Те са 10 на брой, а самата сцена е футуристична и може да се издига. Актьорите, в специалните си костюми, са инкорпорирани маркери, които дават сигнал на камерите в зоната. Така се създава т.нар. „виртуален план„.

_DSC0172

Заснетите движения ще бъдат компютърно обработени от монтажистите и ще бъдат показвани на огромния екран зад сцената. По този начин актьорите буквално ще влизат в реално време в различни „аватари“ – напълно различни като визия 3D анимирани персонажи.

За тази цел аватарите на персонажите са разработени предварително от студио за специални ефекти, а дизайнът им е нарисуван от художника Владимир Тодоров, който е работил по големи Холивудски продукции като „Беулф“, „Стюарт Литъл“ и много други.

_DSC0103

Различно също ще бъде, че в голямата Зала 1 на НДК ще има само двама актьори, които играят повече роли. За тях ще е още по-трудно, тъй като жанрът е смесен, а спецификата на театралната и филмовата актьорска игра е различен. Захари Бахаров и Снежина Петрова ще играят трети лица, ще сменят половете и възрастта си и после отново ще се връщат в кожите си.

Режисьорът е изключително пристрастен към текста на Мюлер и това е първата пиеса, която поставя за втори път. „Това не е театър на посланията, това е театър на страстите. И то в техния най-краен и оголен вид. Тук човекът е оголен от пластовете на своите социално наложени ограничения и от екстремното очакване на смъртта, която трябва да настъпи много скоро. Тогава животът се интензифицира до краен предел. Става толкова наситен, че персонажите се опитват да изпитат своята любов до дъно и докрай. Това е един радикален текст за страстите и за онази част на човека, която не е подвластна на съзнанието и контрола„, коментира Явор Гърдев пред Kmeta.bg

_DSC0166

„Квартет“ е пиеса на Хайнер Мюлер по романа на Шодерло дьо Лакло „Опасни връзки“. Но той не е драматизация на книгата, а оригинална пиеса, която има силно влияние от театъра на абсурда. Спектакълът е забранен за зрители под 16-годишна възраст. Не заради интерпретацията, а заради съдържанието, твърди Явор Гърдев. Ограничението е поставено, защото според него, за да бъде разбрана творбата на Мюлер, е нужно зрителите да бъдат полово съзрели.

Прекарахме около един месец, в който не знаехме изобщо какво говорим. Просто си казвахме репликите. Чак след време текстът започна лека-полека да придобива някакъв смисъл„, разкри актьорът Захари Бахаров, а Снежина Петрова добави: „Все едно завърших цял семестър по теософия и философия„.

_DSC0217

Най-трудното във всичко обаче не беше техническата част, а текстът. Той е сложен и макар на пръв поглед репликата да означава едно нещо, всъщност във всяко изречение е вкаран двоен смисъл. Това е много сложна задача за актьорите – да уловят и двата смисъла. Сега обаче е още по-трудно тъй като Захари и Снежина играят няколко роли едновременно. На всичкото отгоре става въпрос за едни и същи хора в различен период от съществуването им. Например какви са били на 10, 15, 35 и 45 години. Те говорят за себе отпреди 15 години като за друг човек. Това е тотална емоционална рекапитулация на жизнения път. Текстът е полисемантичен. Сюжетът има смисъл, но и много нива предразполага към интерпретация„, сподели още режисьорът.

Освен двамата актьори на сцената, под оркестрината, се намира скрит цял голям екип от оператори и монтажисти, благодарение на които се осъществява всичко. Интересно е, че представлението може да бъде поставено дори на публичен площад – технологиите могат да се адаптират навсякъде, където има голямо пространство и тъмнина.

_DSC0191

От показаните две кратки сцени, които демонстрираха технологии и актьорската игра, стана ясно, че при всички случаи „Квартет“ ще бъде театралното събитие на тази година. Само след по-малко от седмица в Зала 1, Явор Гърдев за пореден път ще докаже, че е един от най-иновативните и добри български театрални експериментатори на нашето време.

Квартет“ ще се играе само шест пъти годишни, а цената на билетите е между 20 и 50 лв. Не пропускайте зрелището.

Източник: Kmeta.bg

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Калоян ГуглевТеатралните премиери, които да очакваме през декември01.12.2017

Още от Под Моста

Деница Димитрова„Мисис Америка“ е наелектризиращ сблъсък на интереси в неустоима картина на 70-теКино