Литература

Книгите, които да четем през октомври

28.09.2020

Ще си призная за пореден път: Никога не съм обичала съвсем есента! Обвинявах я, че ми краде от слънцето и скрива деня зад хоризонтите си по-бързо отколкото ми се иска. Мръщих се, че задушава лятото по кожата ми с дългите си ръкави. Как само ме терзаеше с онзи особен неин мирис – на носталгия и изсъхнали листа. Поизмих недоволството си в намръщените ѝ локви и започнах да се уча да я обичам.

Списъкът ми „Защо есента си струва“ е все още забележително беден, но сред причините просветва скромно прозрението, че само тя носи тихата златна светлина на следобедите за четене. Не е малко, нали? И за да не пропуснем този момент, ви оставяме с пет книжни предложения, а за светлината ще се погрижи октомври.

„Микроскрипти“ от Роберт Валзер (ИК „Критика и хуманизъм“)

Роберт Валзер (1878-1956) е забележителна личност с изключителен принос към швейцарската културна история. Обожаван от Валтер Бенямин, Франц Кафка, Херман Хесе и мнозина други изтъкнати писатели. Неговите „Микроскрипти“ са уникални по жанр и без аналог по форма. Ако се питате какво ги прави толкова специални, освен писателското майсторство, то отговорът се крие именно в целокупния образ и вид, чрез който са изградени.

Върху късчета хартия – от подложки за бира, през облепени с марки пощенски пликове, до визитни картички и откъснати парчета от календари, върху тях, в залеза на своя живот, Роберт Валзер пише кратки литературни произведения. В тогавашните дни и в очите на своите съвременници, делото му има на вид безсмислени драсканици. Години по-късно става ясно, че „драсканиците“ представляват едномилиметрови буквички, които изграждат микроистории – цял разказ върху няколкосантиметрова лентичка.

В изданието са включени само част от микроскриптите на Валзер, под повърхността на които се открива истинска поезия и полъх към една отминала епоха. Текстовете са придружени с десетки цветни репродукции на оригиналните късчета хартия, върху които са писани.

 „Етюд-и-те на София“ от Иван Шишиев (Издателство „Кръг)

Който се е сблъсквал с Facebook страницата „Етюд-и-те на София“, не би имал необходимост от допълнително разяснения какво ще открие между кориците на изданието с фотографска стойност, улавяща градската естетика София. На останалите, които тепърва научават, благородно завиждам за предстоящата първа среща с красотата на столицата, запечана от Иван Шишиев.  

Възникнала като фотографски проект през 2015 г., Facebook страницата днес открива физическо проявление в луксозен албум, реализирано от издателство „Кръг“. В него са побрани най-емблематичните снимки от проекта, вече превърнал се в летопис на града и неговата понякога явно, друг път свенливо обаяние.

„Тристахилядна София и аз между двете войни“ от Драган Тенев (Издателство „Българска история“)

И за да запазим тематичната линия, водеща ни по улиците на София, ще продължим с „Тристахилядна София и аз между двете войни“. В този случай с превес на думите над образите, ще се разходим из спомените на Драган Тенев от времето, когато жителите на града са наброявали триста хиляди.

Разказите ще ни развеждат из емблематични места в София и ще разказват истории за запознаствата на автора с легендарния Дан Колов и автора на химна „Върви, народе възродени“ Стоян Михайловски. Ще преживеем еуфорията около първото издание на конкурса „Мис България“ и навлизането на „говорещия филм“. Ще посетим кино „Модерен театър“, ще се подсладим в прочутите кафе-сладкарници „Роял“ и „Сан Суси“, ще достигнем до ресторант „Батенберг“, за да завършим в прочутата бирария на братя ПрошекВсичко, за да открием романтичната страна на стара София и нейните колоритни жители.

 „Гулаг – Лагерите на смъртта“ от Ан Апълбаум (Издателство „Изток-Запад“)

И докато още не сме изгубили разположението си и нагласата към литература, улавяща духа на миналото, се прехвърляме към „Гулаг – Лагерите на смъртта“. С нея ще се обърнем към тъмната и болезнена страна на историята. Разказът ни развежда из мрежата от трудовите лагери, пръснати из необятността на Съветския съюз – „от островите в Бяло море до бреговете на Черно море, от Арктическия кръг до равнините на Централна Азия, от Мурманск до Воркута и Казахстан, от центъра на Москва до предградията на Ленинград“.

Изследването на Ан Апълбаум обхваща хиляди мемоари на лагерници и огромни документални архиви, които въвличат читателя в бита и нравите, властващите в лагерите; йерархията, националните и социалните особености във взаимоотншенията на осъдените, глада, униженията и робския труд. За „Гулаг – Лагерите на смъртта“ Ан Апълбаум е отличена с престижната награда „Пулицър“ през 2004 година.

„Валери Петров – Над белия лист – Стихотворения 2010-2013“ (Издателство „Захарий Стоянов“)

За да завърнем към нашето време, светлината и красивото, завършваме предложенията със събрани стихотворения на Валери Петров от периода 2010-2013. Излишно е да запознаваме читателите с личността му, защото стиховете, преводите му на Уилям Шекспир и цялостната ми творческа съзидателност продължават да говорят за него. Затова ще завършим с неговите думи и ще оставим надеждата за спокойна и проникновена есен.

Сред бедите

Да, имали сме и преди
епохи грозни, но пък тая…
Сред набора й от беди
коя най-страшна е, не зная.

Дали е царстващата вред
агресия дебеловрата,
или е тъничкият лед
делящ, невидим, брат от брата?

Валери Петров
Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Елис Eмин4 заглавия за есените следобеди01.10.2018

Още от Под Моста

Под МостаГеорги Енчев – Goosh: 20 години с модерна култура в обувкитеLIFE