Литература

5 избора за книжен септември

09.09.2019

Календарът започна да изяжда дните на полуесенния месец. Алея на книгата от августова Варна заживява в септемврийска София. А заедно с тях нови заглавия чакат своето потенциално ъгълче из читателските етажерки. Светът на словото е необятен, а апетитът към различните му вкусове дори повече. Затова сме подготвили няколко предложения, а изборът оставаме изцяло във ваши ръце.

Джакомо Казанова – „История на моя живот“ (ИК „Колибри“)

Мемоарите на страстния любовник Казанова преминават границите на времето, будейки завиден интерес и до ден днешен. В тях превърналият се в нарицателно за неустоим ухажор описва с подробности срещите си с видни личности и владетели, но и не пропуска да разкрие детайли от прочутите си любовни авантюри.

Автобиографичната история на една от емблематичните фигури на 18 век за пръв път ще се срещне с българския читател в превод от оригинала на френски език, под редакцията на Жан-Мишел Гардер. Порядките през века на Просвещението, пречупени през погледа на пламенния венецианец, са събрани в 360 страници. И тъй като винаги е подходящо време за любов, а и за световна класика, оглеждайте се за „История на моя живот“.

Ерик-Еманюел Шмит – „Отмъщението на прошката“ (ИК „Леге-Артис“)

„Отмъщението на прошката“ е сборник съставен от 4 разказа, разглеждащи и обединени от темата за прошката. Подобно на други творби на автора, и тази те захвърля в дълбоко и стискащо за гърлото умозрение. Едноименната история, дала заглавието на творбата, разказва за майка, чиято дъщеря е изнасилена и убита. Преди 25 години Ерик-Еманюел Шмит се среща лично с адвоката на масов убиец, който му разказва за неестественото поведение на жена, шокирана от бездушието на убиеца по време на съдебния процес. Тя започва да го посещава в затвора, което нагнетява ситуацията с роднините на жертвата.

Исках да покажа прошката в цялата ѝ сложност“ подсказва за тежък и тъмен сюжет, който обаче си струва да бъде погълнат, за да се открие чистата красота на това да простиш.

Мария Донева – „Животните“ (ИК „Жанет 45“)

В сборника се хващат ръка за ръка прозата и поезията. За героите, оживяващи на страниците му, Мария Донева казва:

„Животните. Те са загадъчни, добри и нежни. Живеят скромно и се справят с всичко, което съдбата им поднася. Копнеят за любов и близост и мъчително се опитват да изразят чувствата, които изпълват сърцата им. Понякога страстите ги помитат и съсипват всичко, което са създали досега. Когато е тихо и красотата на мига променя цветовете и смекчава въздуха, животните спират, заглеждат се в някоя паяжинка, в някое трепкащо листо, в мъглата – и се сливат с всичко. Те се смеят, да, те умеят да се смеят. Вървят изправени. Обличат си дрехите, с които мислят, че изглеждат най-добре. Понякога не знаят как да се държат; какво да кажат на онзи любим, за когото знаят, че скоро ще умре, не знаят как да признаят слабостта си, нито как да я скрият. Те прегръщат щастието си и не го пускат дори и насън. Те са обикновени хора и живеят в тази книга“.

Обичаме Мария Донева. Причината може да откриете в начина, по който вижда света.

Джон Ленън – „Imagine. Представи си“ (ИК „Кибеа“)

Книга в музика и музика в книга. Текстът на знаковия призив за мир, написан и изпят от Джон Ленън излиза в книгата „Imagine. Представи си“.Предговорът на двуезичното издание е дело на Йоко Оно, която споделя:

„Тази книга е много специална за мен. Текстът е на съпруга ми Джон и аз съм много щастлива да го видя така прекрасно илюстриран. Джон написа песента “Imagine“ като призив за мир в света. Днес мирът ни е по-нужен отвсякога, затова думите му са все така важни…“

Авторът на илюстрациите е френският графичен дизайнер Жан Жулиен, а част отпечалбата от продажбата на книгата ще бъде дарена на „Амнести Интернешънъл“.

Борис Априлов – „Великата суета“ (ИК „Ракета“)

Великата суета“ е роман на Борис Априлов, написан преди 40 години, в облика на който са заложени психологически елементи, звучащи актуално и днес, в което навярно се корени идеята на ИК „Ракета“ да го срещне отново с българските читатели. Дали тази непреходност се крие в истинността на тезата, че когато си правим автопортрет, много по-малко приличаме на себе си, отколкото на образа, към който се стремим, или на някои от другите човешки и общовалидни теми като скритите страхове, комплекси и копнежите да се превърнем в по-добра версия на себе си. Дали защото е история, която разказва за любовника, който умее да обича, но не и да присъства. Това можем да разберем със сигурност след 9-и септември, когато е и официалната дата на публикуване на романа.

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Илияна МаринковаКакво чете един испански писател под пълна карантина?17.03.2020

Още от Под Моста

Анна-Мария ПоповаРей Бредбъри – вълшебникът с магическо пероЛитература