Литература

5 избора за книжен септември

09.09.2019

Календарът започна да изяжда дните на полуесенния месец. Алея на книгата от августова Варна заживява в септемврийска София. А заедно с тях нови заглавия чакат своето потенциално ъгълче из читателските етажерки. Светът на словото е необятен, а апетитът към различните му вкусове дори повече. Затова сме подготвили няколко предложения, а изборът оставаме изцяло във ваши ръце.

Джакомо Казанова – „История на моя живот“ (ИК „Колибри“)

Мемоарите на страстния любовник Казанова преминават границите на времето, будейки завиден интерес и до ден днешен. В тях превърналият се в нарицателно за неустоим ухажор описва с подробности срещите си с видни личности и владетели, но и не пропуска да разкрие детайли от прочутите си любовни авантюри.

Автобиографичната история на една от емблематичните фигури на 18 век за пръв път ще се срещне с българския читател в превод от оригинала на френски език, под редакцията на Жан-Мишел Гардер. Порядките през века на Просвещението, пречупени през погледа на пламенния венецианец, са събрани в 360 страници. И тъй като винаги е подходящо време за любов, а и за световна класика, оглеждайте се за „История на моя живот“.

Ерик-Еманюел Шмит – „Отмъщението на прошката“ (ИК „Леге-Артис“)

„Отмъщението на прошката“ е сборник съставен от 4 разказа, разглеждащи и обединени от темата за прошката. Подобно на други творби на автора, и тази те захвърля в дълбоко и стискащо за гърлото умозрение. Едноименната история, дала заглавието на творбата, разказва за майка, чиято дъщеря е изнасилена и убита. Преди 25 години Ерик-Еманюел Шмит се среща лично с адвоката на масов убиец, който му разказва за неестественото поведение на жена, шокирана от бездушието на убиеца по време на съдебния процес. Тя започва да го посещава в затвора, което нагнетява ситуацията с роднините на жертвата.

Исках да покажа прошката в цялата ѝ сложност“ подсказва за тежък и тъмен сюжет, който обаче си струва да бъде погълнат, за да се открие чистата красота на това да простиш.

Мария Донева – „Животните“ (ИК „Жанет 45“)

В сборника се хващат ръка за ръка прозата и поезията. За героите, оживяващи на страниците му, Мария Донева казва:

„Животните. Те са загадъчни, добри и нежни. Живеят скромно и се справят с всичко, което съдбата им поднася. Копнеят за любов и близост и мъчително се опитват да изразят чувствата, които изпълват сърцата им. Понякога страстите ги помитат и съсипват всичко, което са създали досега. Когато е тихо и красотата на мига променя цветовете и смекчава въздуха, животните спират, заглеждат се в някоя паяжинка, в някое трепкащо листо, в мъглата – и се сливат с всичко. Те се смеят, да, те умеят да се смеят. Вървят изправени. Обличат си дрехите, с които мислят, че изглеждат най-добре. Понякога не знаят как да се държат; какво да кажат на онзи любим, за когото знаят, че скоро ще умре, не знаят как да признаят слабостта си, нито как да я скрият. Те прегръщат щастието си и не го пускат дори и насън. Те са обикновени хора и живеят в тази книга“.

Обичаме Мария Донева. Причината може да откриете в начина, по който вижда света.

Джон Ленън – „Imagine. Представи си“ (ИК „Кибеа“)

Книга в музика и музика в книга. Текстът на знаковия призив за мир, написан и изпят от Джон Ленън излиза в книгата „Imagine. Представи си“.Предговорът на двуезичното издание е дело на Йоко Оно, която споделя:

„Тази книга е много специална за мен. Текстът е на съпруга ми Джон и аз съм много щастлива да го видя така прекрасно илюстриран. Джон написа песента “Imagine“ като призив за мир в света. Днес мирът ни е по-нужен отвсякога, затова думите му са все така важни…“

Авторът на илюстрациите е френският графичен дизайнер Жан Жулиен, а част отпечалбата от продажбата на книгата ще бъде дарена на „Амнести Интернешънъл“.

Борис Априлов – „Великата суета“ (ИК „Ракета“)

Великата суета“ е роман на Борис Априлов, написан преди 40 години, в облика на който са заложени психологически елементи, звучащи актуално и днес, в което навярно се корени идеята на ИК „Ракета“ да го срещне отново с българските читатели. Дали тази непреходност се крие в истинността на тезата, че когато си правим автопортрет, много по-малко приличаме на себе си, отколкото на образа, към който се стремим, или на някои от другите човешки и общовалидни теми като скритите страхове, комплекси и копнежите да се превърнем в по-добра версия на себе си. Дали защото е история, която разказва за любовника, който умее да обича, но не и да присъства. Това можем да разберем със сигурност след 9-и септември, когато е и официалната дата на публикуване на романа.

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Илияна МаринковаКакво чете един испански писател под пълна карантина?17.03.2020

Още от Под Моста

Под МостаНад 200 деца в 7 града получиха безплатен урок по музика по време на „Rockschool на колела"Образование