Кино

Литературата, която оживява на екран през 2019

02.08.2019

Стане ли въпрос за екранизации на книги, взаимоотношенията между литература и кино почти винаги са сложни. Но това никога не е пречело да очакваме с нетърпение, когато екранът вдъхва нов живот на съвременни романи и вечни класики, за да преживеем още по-ярко историите от страниците.

Изключение не правят и следващите най-известни 10 заглавия, с които ни радва 2019 г. Едни от тях вече са излезли, други все още предстоят, но независимо кога решите да ги гледате, не забравяйте да си отделите време и за някои от книгите.

„След това“ (“The Aftermath”)

Романът на Ридиън Брук ни пренася в зимата на следвоенна Германия през 1946 г. Британски военнослужещи се грижат за възстановяването на Хамбург, настанени в конфискувани немски домове. Сред тях е полковник Луис, но когато съпругата му Рейчъл пристига в разрушения град заедно със сина им, е стъписана да разбере, че ще живее заедно с местен вдовец и дъщеря му в тяхното богато имение. След конфликтите в началото между двете семейства започва да расте напрежение, което застрашава живота им такъв, какъвто е бил досега.

След дебюта си с друга историческа драма – „Завет на младостта“, Джеймс Кент пътува няколко десетилетия по-късно, за да облече в костюми от епохата Кийра Найтли като Рейчъл, Джейсън Кларк в ролята на съпруга ѝ и Александър Скарсгард като немския вдовец Стефан. Интригата в сюжета е често срещана, а по-високи оценки критиците дават най-вече заради актьорската игра.

„Най-добрите врагове“ (“Best of Enemies”)

Книгата разказва за действителния сблъсък между активистката за права на чернокожите Ан Атуотър и лидера на Ку Клукс Клан в Северна Каролина С. П. Елис по време на сегрегацията. След поредица от събития през 60-те и 70-те години обаче, от врагове двамата се превръщат в приятели и остават такива до живот.

Невероятната история е пренесена на екран от продуцента на „Игрите на глада“ и „Свободния щат“ Робин Бисел, който тук режисира носителя на „Оскар“ Сам Рокуел и Тараджи П. Хенсън. Филмът си спечели сравнения със „Зелената книга“, макар и не с толкова високи оценки от критиците, но е по-сигурно, че историята за прозрение и промяна ще ни накара да се почувстваме поне толкова приятно, колкото ни накара най-добрият филм за 2018 г. според Академията.

„Гробище за домашни любимци“ (“Pet Sematary”)

Книгата на Стивън Кинг разказва за д-р Луи Крийд, неговата съпруга и двете им деца, които се преместват от Бостън в провинцията. Скоро те откриват, че в гората до новия им дом е закътано гробище, където децата погребват домашните си животни. След като семейството е сполетяно от трагедия, Луи се обръща към съседа си Джуд, а след опитите да надвият смъртта, кошмарът тепърва започва.

Сюжетът в лентата с Джейсън Кларк и Джон Литгоу търпи някои промени, според някои отзиви – за да разгледа по-обхватно темите, но сякаш повечето зрители го определят като „плосък“ и „слаб“. Сравненията с предишни филмови адаптации също не помагат, но ако сте заклет фен на Стивън Кинг, едва ли ще ви се иска да пропуснете.

„Къде си, Бернадет?“ (“Where’d You Go, Bernadette”)

Бернадет Фокс на пръв поглед има успешна кариера и любящо семейство, което внезапно решава да изостави. Отличният успех на детето ѝ става повод за семейна почивка в Антарктика, но малко преди заминаването се оказва, че тревожната и страдаща от агорафобия Бернадет е изчезнала. Така нейната 15-годишна дъщеря Бий се впуска в издирване, а това кара момичето да преоткрие не само себе си, но и своята майка.

Ричард Линклейтър се заема с режисурата и сценария на тази комедийна драма, като използва книгата на Мария Семпъл от 2013 г. Главната роля поверява на Кейт Бланшет, а във филма ще видим още Кристен Уийг, Джуди Гриър, Лорънс Фишбърн и др.

„То: Част втора“ (“It: Chapter Two”)

Още една история на Стивън Кинг ще бележи годината – завръщането на „То“ след успеха на филма през 2017 г. Членовете на Клуба на загубеняците са поели по своя път, но ще трябва да се съберат, когато 27 години по-късно злото отново посещава градчето Дери.

Като порасналите деца се включват Джесика Частейн, Джеймс Макавой, Бил Хейдър, Еди Касбрак и Исая Мустафа. Тук естествено е и Бил Скарсгард като клоуна Пениуайз, който се очаква да направи продължението още по-зловещо.

Продължава на следващата страница

1|2Next page sign

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Деница ДимитроваНай-обещаващите филми по книги, които да гледаме през 2021 г.23.06.2021

Още от Под Моста

Под МостаНад 200 деца в 7 града получиха безплатен урок по музика по време на „Rockschool на колела"Образование