Детски стихотворения за възрастни от Лулу и Петя Кокудева

27.04.2015

ЛулуМотаеше се преди време из фейсбуковата джунгла един цитат, който гласеше следното – „Недей да порастваш, капан е!“ Всеки път като попадна отново на него в ума ми изниква страхотната Петя Кокудева. Ако не знаете коя е тя, представете си Луна Лъвгуд – чудато странната героиня от Хари Потър – и добавете щипка Джани Родари – така обичаният италиански детски писател, написал невероятните и нетипични „Приказки по телефона“. Смесете с малко рими и разбъркайте добре. Имате си вече една Петя!

 

Лулу е момиче с големина на фъстък. Тя е „и някак в едно е дете и голяма, откакто се помни тя възраст си няма“. Сблъсква се с неща като мечтите, верните приятели, полезните врагове и много други и разсъждава умно, критично и нетипично за природата на тези житейски съставки.

лулу3Този стил на мислене. Тази житейска позиция. Не ви ли напомня на някого? На някого, когото познавате кажи-речи цял живот? Някого, с когото сте споделяли такива перипетии и сте мъдрували до късни вечери подобни фундаментални въпроси? Аз се виждам почти като на рентген в тази малка фъстъковка. Честна скаутска! Родителите ми често са ми разказвали какви съм ги ръсила като малка. Ей такива – Лулу-чени смехорийки. С щипка мъдрост в тях обаче! Ама, нали, трябва да си на определена честота, за да ги улавяш. Ловец на смехо-мъдрост. Ех, че готино!

За жалост, оказва се, че като тръгнем да порастваме, така се вглъбяваме в разни числа и хартийки, че позабравяме онези малките неща, заподозряни в украса и оцветяване на живота. Книжката е кръстена „Детски стихотворения за възрастни“ неслучайно. Защо ли? Защото ние не сме първо дете, после младеж, после възрастен. Ние винаги сме дете – просто в друг геройски костюм и с куфар със знания с наднормено тегло. Петя умело ни припомня тези неща.

лулу2

П.С: Лу е нарисувана от италианската художничка Ромина Беневенти, която рисува с истинска четка и палитра акварелни бои. Издава ИК Жанет 45.

 Автор: Кристина Илиева

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Емилия Илиева5 заглавия, с които да изпратим август08.08.2019

Още от Под Моста

Под Моста6 български изпълнители ще развият своята музикална кариера във второто издание на Музикален АкселераторОбразование