LIFE

3 комикс артисти, в чието творчество се откриваме ежедневно

10.02.2020

„Това съм толкова аз“ или 3 комикс артисти, чието творчество разглежда обичта и взаимоотношенията, и историите зад тяхното създаване

Декември си има Коледа. Юни месец е за децата, септември е огласяван от първия училищен звънец, а февруари… е посветен на обичта. Без значение към виното или към ближния – един въпрос, стоящ в основата на безмилостна словесна война, в която вместо шпаги и мечове, се кръстосват откъснати червени рози и подрязани лозови клонки.

Армии от плюшени мечета хвърлят ръкавица на сомелиери в смъртоносен дуел, предвиден за 14-и февруари. Дали обаче ще заемете страната на Всепобеждаващата любов, подобно на едноименната картина на Караваджо, или ще подкрепите позицията in vino veritas –  изборът е свободен, макар и все за някого – грешен.

Затова дипломатично бихме казали – „Наздраве за любовта“, като ви оставим със следващия скромен списък от 3 комикс артисти, посветили творчеството си на взаимоотношенията. А там понякога се случва да присъства и виното.

One of Those Days

Йехуда (Юда) и Мая Девир са двойка комикс артисти, както в тврочески, така и в житейски план. И двамата завършват Академията за изкуство и дизайн в Йерусалим, но докато вдъхновението за Юда идва още от детските години, когато рисува по стените на стаята си, а стилът му е пряко повлиян от американските комикси, то Мая залага на изкуството изразено в реалистичен стил.

Интересното е, че комиксът е продукт на труда и на двамата артисти, завършили Академия за изкуство и дизайн в Йерусалим, независимо от различния им поглед и техники в рисуването.  Първото им правило е илюстрацията да отразява реален момент, защото така е по-автентична. В процеса на работа участват заедно. Концепцията се изгражда около един конкретен момент, за който правят няколко скици (на ръка или на компютър). След това следва същинското рисуване (дело на Юда), а когато то приключи, Мая се включва с предложения за подобряване на цвета, типографията и т.н.

Историята, криеща се зад създаването на съвместния проект One of Those Days, е съвсем прозаична. След като се преместват в Тел Авив, двойката започва да търси апартамент, в който да се настани. Тогава Мая прави ключовото предложение на Юда – да направи забавна илюстрация, с която да помолят приятелите си за помощ в намирането на жилище. След публикуването на техния „призив“, вниманието на интернет потребителите е приковано и лавинообразно започват да печелят симпатии.

Днес нещата изглеждат по съвсем различен начин. Случайната хумористична илюстрация е превърната в комикса – One of Those Day, за който в YouTube канала си двойката споделя, че докато в миналото се е налагало да съчетават рисуването с работа, то в момента той се явява основната им дейност и източник на прехрана. Последователите в Instagram профила на Юда наброяват 5,3 млн. А през май месец към семейството се присъедини трети член – тяхната дъщеря Ариел.

Catana comics

Източник: Facebook – Catana comics

Началото е като на шега. Годината 2016 г., Катана и Джон – двойка oт Ню Йорк, празнуват Деня на благодарността. Катана е „откраднала“ айпада на Джон и си драска, покрай отрупана с храна маса. По някаква случайна причина Джон подмята: „Защо не направиш комикс за нашата връзка?“. Катана отвръща: „Разбира се“. Така след един час първата илюстрация е готова, след няколко дни се раждат още пет.

Джон обаче отново дава начален тласък, който се оказва ключов: „Защо не ги публикуваш в интернет, ако не ти, аз ще ги, стига да си съгласна с идеята.“ Така благодарение на една негова спонтанна идея, както и на уменията му да създава уеб сайтове, творчеството на Катана заживява в интернет. Въпреки, че първоначалната нагласа не включва планове илюстрациите ѝ да срещнат по-голяма публика от тази, в лицето на Джон.

За стила на комикса създателката му обяснява, че не е умишлено изработен или избиран. В него най-открояващите се елементи – брадата на Джон и очите, които са поставени отстрани на лицата на двамата персонажи, не са целен ефект. Катана признава, че рисува очите по този начин от съвсем малка. В интервю, публикувано в YouTube, Джон разказва, че скоро след създаването на комикса именно заради брадата, го попитали – „А защо Джон носи ски маска?“.

Комиксът е вдъхновен от реални ситуации, случили се между тях, макар Катана да разказва, че понякога се случва да отиде при Джон с думите – „Джон, направи нещо, трябва да си нарисувам комикса“. В други моменти обаче, Джон признава, че Катана често го наблюдава, дебнейки с телефон в ръцете и водейки си бележки, които да послужат за мотив.

До голяма степен успехът на комикса е продиктуван от откровените ситуации и забавния неподправен начин, по който е представено творчеството ѝ. Това кара последователите на Catana comics да се припознават в илюстрираните ежедневни моменти.

Въплъщаването на живота им в илюстрациите е до такава степен застъпено, че се появяват по-„лични“ моменти, в които можем да се натъкнем на илюстрираното дупе на някой от двамата герои. За този тип илюстрации Джон се шегува, че няма против, но все пак и майка му следи творчеството на Катана.

И докато третият герой в комиксите на Юда и Мая Девир е тяхната дъщеря, то в Catana comics се появява домашният любимец на двойката – кучето Момо. Нещо напълно обяснимо, съдейки от личното представяне в официалния сайт на комикса, в което авторката се дефинира като ‘obsessive dog mom’.

От 2016 г. насам комикс дейността на Нюйоркската двойка се е развила до 2,8 млн последователи в Instagram, както и публикуването на книгата Little moments of love, преведена на 6 езика, сред които и български.

Sarah’s scribbles

Сара Андерсън започва да рисува на работното си място, защото ѝ е скучно, а днес работата ѝ е да рисува. Комиксът Sarah’s scribbles си проправя път в интернет пространството през Tumblr, където създателката му започва да качва творчеството си.

За разлика от характера на дейността на предходните артисти, Sarah’s scribbles не е изцяло съсредоточен върху романтичните взаимоотношения, тъй като неговият идеен спектър е много по-широк. Може би по-скоро засяга взаимоотношенията ѝ със света. Независимо от това, много често реализираните теми засягат пряко връзката между партньори и как това рефлектира върху ежедневния живот.

Друга съществена разлика е формата, под която е представен комиксът. Тя се различава от перцепцията за дневник, въпреки, че представя лични идеи и мисли на авторката. Това до някъде разграничава артиста Сара от изградения персонаж, носещ същото име, но въпреки това, комиксът продължава да бъде правдоподен и искрен.

Интересното е, че при изготвянето на Sarah’s scribbles най-времеизискващи се оказват изборът и създаването на темата. Като по думи на Сара Андерсън, процесът може да продължи няколко дни, докато изобразяването на идеята и нейната художествена реализация обикновено се свежда до под 2 часа. Поради това авторката на комикса Sarah’s scribbles определя същността на проекта си повече като писмена, отколкото рисувателна.

Освен във виртуалното пространство, творчество на Сара Андерсън излиза в офлайн средите.Тя е автор на три публикувани печатни издания, състоящи се от нейното уеб комикс илюстрации. Като характерните за стила пет-панелни рисунки са събрани в книгите – Adulthood is a Myth (обявена за най-добра книга в раздел Graphic novel & comics в годините награди на Goodreads), Big Mushy Happy Lump и Herding cats, а последователите ѝ в Instagram наброяват 3,6 млн.

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Ивана ХитковаРаниците Kånken от Fjällräven – многообразие и удобство с мисъл за природата13.09.2020

Още от Под Моста

Момчил РусевМузиката като отдушник: Twenty One Pilots и пътят им към успехаМузика