LIFE

3 комикс артисти, в чието творчество се откриваме ежедневно

10.02.2020

„Това съм толкова аз“ или 3 комикс артисти, чието творчество разглежда обичта и взаимоотношенията, и историите зад тяхното създаване

Декември си има Коледа. Юни месец е за децата, септември е огласяван от първия училищен звънец, а февруари… е посветен на обичта. Без значение към виното или към ближния – един въпрос, стоящ в основата на безмилостна словесна война, в която вместо шпаги и мечове, се кръстосват откъснати червени рози и подрязани лозови клонки.

Армии от плюшени мечета хвърлят ръкавица на сомелиери в смъртоносен дуел, предвиден за 14-и февруари. Дали обаче ще заемете страната на Всепобеждаващата любов, подобно на едноименната картина на Караваджо, или ще подкрепите позицията in vino veritas –  изборът е свободен, макар и все за някого – грешен.

Затова дипломатично бихме казали – „Наздраве за любовта“, като ви оставим със следващия скромен списък от 3 комикс артисти, посветили творчеството си на взаимоотношенията. А там понякога се случва да присъства и виното.

One of Those Days

Йехуда (Юда) и Мая Девир са двойка комикс артисти, както в тврочески, така и в житейски план. И двамата завършват Академията за изкуство и дизайн в Йерусалим, но докато вдъхновението за Юда идва още от детските години, когато рисува по стените на стаята си, а стилът му е пряко повлиян от американските комикси, то Мая залага на изкуството изразено в реалистичен стил.

Интересното е, че комиксът е продукт на труда и на двамата артисти, завършили Академия за изкуство и дизайн в Йерусалим, независимо от различния им поглед и техники в рисуването.  Първото им правило е илюстрацията да отразява реален момент, защото така е по-автентична. В процеса на работа участват заедно. Концепцията се изгражда около един конкретен момент, за който правят няколко скици (на ръка или на компютър). След това следва същинското рисуване (дело на Юда), а когато то приключи, Мая се включва с предложения за подобряване на цвета, типографията и т.н.

Историята, криеща се зад създаването на съвместния проект One of Those Days, е съвсем прозаична. След като се преместват в Тел Авив, двойката започва да търси апартамент, в който да се настани. Тогава Мая прави ключовото предложение на Юда – да направи забавна илюстрация, с която да помолят приятелите си за помощ в намирането на жилище. След публикуването на техния „призив“, вниманието на интернет потребителите е приковано и лавинообразно започват да печелят симпатии.

Днес нещата изглеждат по съвсем различен начин. Случайната хумористична илюстрация е превърната в комикса – One of Those Day, за който в YouTube канала си двойката споделя, че докато в миналото се е налагало да съчетават рисуването с работа, то в момента той се явява основната им дейност и източник на прехрана. Последователите в Instagram профила на Юда наброяват 5,3 млн. А през май месец към семейството се присъедини трети член – тяхната дъщеря Ариел.

Catana comics

Източник: Facebook – Catana comics

Началото е като на шега. Годината 2016 г., Катана и Джон – двойка oт Ню Йорк, празнуват Деня на благодарността. Катана е „откраднала“ айпада на Джон и си драска, покрай отрупана с храна маса. По някаква случайна причина Джон подмята: „Защо не направиш комикс за нашата връзка?“. Катана отвръща: „Разбира се“. Така след един час първата илюстрация е готова, след няколко дни се раждат още пет.

Джон обаче отново дава начален тласък, който се оказва ключов: „Защо не ги публикуваш в интернет, ако не ти, аз ще ги, стига да си съгласна с идеята.“ Така благодарение на една негова спонтанна идея, както и на уменията му да създава уеб сайтове, творчеството на Катана заживява в интернет. Въпреки, че първоначалната нагласа не включва планове илюстрациите ѝ да срещнат по-голяма публика от тази, в лицето на Джон.

За стила на комикса създателката му обяснява, че не е умишлено изработен или избиран. В него най-открояващите се елементи – брадата на Джон и очите, които са поставени отстрани на лицата на двамата персонажи, не са целен ефект. Катана признава, че рисува очите по този начин от съвсем малка. В интервю, публикувано в YouTube, Джон разказва, че скоро след създаването на комикса именно заради брадата, го попитали – „А защо Джон носи ски маска?“.

Комиксът е вдъхновен от реални ситуации, случили се между тях, макар Катана да разказва, че понякога се случва да отиде при Джон с думите – „Джон, направи нещо, трябва да си нарисувам комикса“. В други моменти обаче, Джон признава, че Катана често го наблюдава, дебнейки с телефон в ръцете и водейки си бележки, които да послужат за мотив.

До голяма степен успехът на комикса е продиктуван от откровените ситуации и забавния неподправен начин, по който е представено творчеството ѝ. Това кара последователите на Catana comics да се припознават в илюстрираните ежедневни моменти.

Въплъщаването на живота им в илюстрациите е до такава степен застъпено, че се появяват по-„лични“ моменти, в които можем да се натъкнем на илюстрираното дупе на някой от двамата герои. За този тип илюстрации Джон се шегува, че няма против, но все пак и майка му следи творчеството на Катана.

И докато третият герой в комиксите на Юда и Мая Девир е тяхната дъщеря, то в Catana comics се появява домашният любимец на двойката – кучето Момо. Нещо напълно обяснимо, съдейки от личното представяне в официалния сайт на комикса, в което авторката се дефинира като ‘obsessive dog mom’.

От 2016 г. насам комикс дейността на Нюйоркската двойка се е развила до 2,8 млн последователи в Instagram, както и публикуването на книгата Little moments of love, преведена на 6 езика, сред които и български.

Sarah’s scribbles

Сара Андерсън започва да рисува на работното си място, защото ѝ е скучно, а днес работата ѝ е да рисува. Комиксът Sarah’s scribbles си проправя път в интернет пространството през Tumblr, където създателката му започва да качва творчеството си.

За разлика от характера на дейността на предходните артисти, Sarah’s scribbles не е изцяло съсредоточен върху романтичните взаимоотношения, тъй като неговият идеен спектър е много по-широк. Може би по-скоро засяга взаимоотношенията ѝ със света. Независимо от това, много често реализираните теми засягат пряко връзката между партньори и как това рефлектира върху ежедневния живот.

Друга съществена разлика е формата, под която е представен комиксът. Тя се различава от перцепцията за дневник, въпреки, че представя лични идеи и мисли на авторката. Това до някъде разграничава артиста Сара от изградения персонаж, носещ същото име, но въпреки това, комиксът продължава да бъде правдоподен и искрен.

Интересното е, че при изготвянето на Sarah’s scribbles най-времеизискващи се оказват изборът и създаването на темата. Като по думи на Сара Андерсън, процесът може да продължи няколко дни, докато изобразяването на идеята и нейната художествена реализация обикновено се свежда до под 2 часа. Поради това авторката на комикса Sarah’s scribbles определя същността на проекта си повече като писмена, отколкото рисувателна.

Освен във виртуалното пространство, творчество на Сара Андерсън излиза в офлайн средите.Тя е автор на три публикувани печатни издания, състоящи се от нейното уеб комикс илюстрации. Като характерните за стила пет-панелни рисунки са събрани в книгите – Adulthood is a Myth (обявена за най-добра книга в раздел Graphic novel & comics в годините награди на Goodreads), Big Mushy Happy Lump и Herding cats, а последователите ѝ в Instagram наброяват 3,6 млн.

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Емилия ИлиеваДа (съ)преживееш Полша. Един почти гид.06.03.2020

Още от Под Моста

Боян СимеоновФренските New Wave филмови постери, които разбиха статуквотоКино