Man at Arms – мечти от стомана

15.03.2017

 

В гимназията имах съученичка, с която бяхме запалени почитатели на провеждащите се в града ни исторически възстановки. Помня как един ден, докато сравнявахме предимствата на различните оръжия от ранното Средновековие, тя цъкна неодобрително с език по посока на едно преминаващо наблизо момче, облечено в сребрист потник с пайети, и промърмори: „Мъжете на този свят се изнежиха много, откакто спряха да носят мечове.“ Макар да не подкрепях (изцяло) това мнение, думите й ме върнаха с носталгия близо десет години назад. Когато всяко малко момче мечтаеше да бъде рицар, преди да поиска да стане полицай. Когато тичахме на село с намерената на двора пръчка и виждахме в нея могъщия Екскалибур.

Истината е, че някои момчета така и не порастват. Порастват само амбициите им. И пръчките им. Без да разбирате това погрешно.

Територията, извоювана от модерните CGI технологии, почти не остава място за традиционните занаяти, когато става дума за изработката на декора и костюмите в кино и телевизионните продукции. Кой би отделил средства за скъп, изискващ 6-часово нанасяне грим, ако може да постигне същия ефект с няколко клика по клавиатурата и съответната програма? Кой би платил баснословни суми за ръчно изработени декори, когато насреща е зеленият екран? Оказва се, че подобно търсене е още живо. А щом има търсене, има и предлагане.

Когато човек си представи мечове и щитове, в главата му напълно естествено изникват образи на средновековни замъци и крепости под обсада. Последното място, на което бихте ги търсили, са речните долини на Мериленд. Именно там обаче ни очаква ковачницата Baltimore Knife and Sword – работно място и втори дом на братята Кери и Мат Стагмър. Братята имат над 30 години опит в ковачеството, металургията, галванотехниката и изработката на оръжия, датиращ още от 80-те години на миналия век. Към днешна дата в редиците им попадат още оръжейникът Иля Алексеев, ковачът Сам Салвати, златарят Лорън Шот и политехникът Джон Мичъл. Екипът е водещ производител на въоръжение за сценични боеве, а сред клиентите му са гиганти като Дисни, Бродуей, Ubisoft и редица средновековни фестивали в САЩ.

Но по-интересно е предаването им в YouTube канала AWE me. Там ковачите от Мериленд усъвършенстват уменията си, изработвайки реални, детайлни и изключително боеспособни копия на популярни оръжия. Говорим за предмети като меча на Грифиндор, щита на Линк от Legend of Zelda и тризъбеца на Аквамен, като между тях откриваме още оръжия от поредицата The Witcher, чука на Тор и пръстена на Зеления фенер.

Всяко от видеата проследява пълния процес по изработката на оръжието. От изливането на метала до гравирането на ръкохватката, сцените са зрелищни и предлагат надникване зад кулисите на занаят, който можете да откриете на много малко места по света. Понякога проектите, с които се захваща екипът на Стагмър, са базирани на конкретни поръчки, докато друг път ковачите намират вдъхновение в предложение от някои от зрителите им. Така са се родили хибриди като ноктите на Върколака, но с батаранги на мястото на остриетата, или светлинен меч-катана.

Baltimore Knife and Sword приемат и частни поръчки. Но там стоманеният им имидж се пропуква. Сред повечето сайтове за любители и колекционери на хладни оръжия, като Sword Buyers Guide, откриваме доста негативни и дори озлобени коментари. Изглежда ковачницата има навика да забавя поръчките, да не поддържа активна кореспонденция с клиентите си или дори да ги пренебрегва изцяло, ако в момента се занимават с по-важен или интересен за тях проект. И всичко това след като вече са взели парите.

Подобно поведение определено е некоректно и подкопава бляскавия имидж на момчетата, снаряжили последните продукции на Дисни. Говорим за забавяния от месеци или дори година. В същото време трябва да вземем предвид сложността при изработката на подобен продукт. Насреща ни е ръчен труд, който изисква много подробно планиране и изпълнение, за да отговори на самоналожените стандарти.

Във всеки случай гледането на Man at Arms може да ви достави уникална и дори първична наслада. Да наблюдаваш как смъртоносно двуметрово оръжие изплува сред облак искри и течен метал, докато се намираш на безопасно разстояние от жегата на ковачницата, е рядко удоволствие. А финалните минути, заделени за тестване на готовия продукт, гарантирано пробуждат задрямалия във вените ви тестостерон.

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Деница Димитрова5 български филма, които очакваме през 2020 година12.01.2020

Още от Под Моста

Йорданка ВеселиноваДуми за любов: 14 февруари или денят на Христо ФотевЛитература