LIFE

Маратони. Ама Ултра.

08.10.2021

Главна снимка: Facebook / Pirin Ultra. Автор: Яне Голев

В Уикипедия ще прочетете, че ултрамаратон е спортно състезание включващо, бягане и ходене, на разстояние над това на класическия маратон (42,195 километра). Но е много повече от това.

Ултрамаратоните са изпитание за духа, преминаване отвъд себе си и своите собствени лимити. Делят се на два вида – бягания за минимално време на конкретно разстояние и бягане на максимално разстояние за конкретно време. Ако трябва да сме честни – форматите са вече всякакви. Различни терени, различна височина, 24-часови бягания, многодневни състезания, има и такива за над 1000км. 

В тях има нещо “свръх”, което е над обикновеното. Ако в стандартните маратони всеки може да даде предизвикателство за себе си, то в ултрамаратоните най-добрите прескачат представите за възможност на обикновения човек. 

Намери своите Julbo очила в магазини „Стената„.

Ултрамаратоните са популярни из всички континенти, като най-малко интерес има към тях в Южна Америка. За сметка на това Европа, Азия и Северна Америка са превърнали този тип бягания в отделна суб култура. В Европа има данни за подобни състезания още от Древна Гърция, а впоследствие и във Викторианска Великобритания. 

В България популярност придобиват през 80-те години на миналия век, обикновено под формата 100 км за 24 часа. Както се досещате, именно Витоша 100 е първото популярно състезание, започнало през 70-те. Днес, вече има множество възможности да изпитаме тялото и духа си, а културата на ултрамаратоните става все по-популярна. Ще разгледаме и някои от състезанията, които може да намерите в България. 

Снимка: Балкан Ултра

Персенк Ултра

Оставяме на вас да прецените дали е най-трудното и красиво състезание, но със сигурност можем да твърдим, че е с най-голяма денивелация – 7100 м. Провежда се ежегодно през месец август и започва от Асеновград. Следва маршрут по планински пътеки из Родопите, впечатляващо красив в по-ниските гористи части и още по-впечатляващо техничен в по-високите. Състезанието е категоризирано от ITRA и дава 6 точки на всеки състезател, който успее да завърши. Победители през годините са били Божидар Антонов, Антония Григорова, Андрей Гридин, Мария Николова и други. 

Трявна Ултра

Още един планински ултрамаратон, който се провежда ежегодно през юли. Както се досещате от името – стартфиналната права е в Трявна. Всичко започва през 2015 г., а 6 години по-късно състезанието се радва на участници от над 19 страни. Състезателите имат право да избират между 5 дистанции – 23, 42, 76, 100 и 144 км. Последната дистанция трябва да бъде завършена за най-много 36 часа. Най-нова е 100-километрова дистанция, която изкачва билото на Балкана и минава през Шипка, Бузлуджа и природен парк „Българка“.

Витоша 100

Всичко започва още през 70-те години на миналия век, когато се появява под името “Обиколката”. В първия си вариант се излиза от Витоша и се навлиза в Люлин планина, за да се спазят 100-те километра. Днес състезанието е 98 км. (което не прави нещата по-лесни), сборното изкачване е 2090 м. и е не само за бягане, но и за колоездене. Днес най-добрите бегачи изминават трасето за по-малко от 10 часа. Няма какво да се лъжем – това е най-масовият ултрамаратон, на който хиляди аматьори се впускат в това да надскочат собствените си прагове. Маршрутът на състезанието тръгва от резиденция Бояна, преминава през Тихия кът, Владая, Кладница, язовир Студена, Боснек, Чуйпетлово, Ярлово, Ярема, местността Брезите, над Железница, Бистрица, Симеоново и през Бояна завършва отново пред резиденцията. По трасето има контролни/подкрепителни пунктове. Състезанието се провежда обикновено през юни. 

Pirin Ultra 

Pirin Ultra се провежда в сърцето на Национален парк Пирин. Първото издание е през 2016 г., а едва три години след това е вече част от Световните серии по Скайрънинг. Има три трасета: A – 160 km, B – 66 km, C – Pirin Extreme – 38 km. Последното е най-ново и преминава през хребета Котешки чал, Кончето, вр. Кутело, вр. Вихрен и масива на вр. Тодорка. 

Tarnovo Ultra

Ултрамаратонът се организира в старата столица от спортния клуб “Браун Тим”. Идеята се формира в реалност през 2016-а година. Трасето се движи предимно по туристически пътеки. През годините се формираха 14 км, 28 км, 48 км и 71 км дистанции. Освен за бегачи, състезанието е отворено и за колоездачи, има и опция за дуатлон. 

Spring360

Spring360 е първият градски ултрамаратон в България и първото състезание по бягане за фиксирано време. Първото издание е през 2014-а. Участниците се надпреварват кой ще избяга най-дълго разстояние за конкретно време. Има възможности за отбори по двама или трима, а може и соло – 6 или 12 часа. Провежда се всяка пролет в Южния парк на абсолютно равен 650-метров маршрут. 

Ултрамаратоните са много повече от състезание с други бегачи. В тях се състезаваме преди всичко със себе си и собствените си лимити. Учат ни на постоянство, воля, самоконтрол. Карат ни да скачаме по-високо от това, което сме предполагали. 

Намери своето състезание на: https://racecalendar.bg/

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Боян СимеоновЖивот без следа09.03.2021

Още от Под Моста

Под МостаМирослав Стойчев: С "RockSchool на колела" сбъднахме мечтите на десетки децаОбразование