MARDEK – една от най-добрите флаш RPG игри

10.07.2013

В мрачните земи, където сянката управлява и слънцето не огрява, се издига Черната крепост. Там, сред свирепи зверове и несметни богатства, властва Драконът. Това чудовище безмилостно плячкосва земите и отвлича невинни девойки за нечестивите си цели. Последното му злодеяние – похищението на принцесата на едно от най-богатите кралства в Белфан. Кое кралство? Не е важно. Важното е, че нашите герои ще атакуват крепостта, ще убият Дракона и ще възстановят Мира и Справедливостта. Стига да научат митичната сила на Контролите и Менютата.

линк за играта, тук.

След тези надъхващи редове ще имате един въпрос, който не се отнася до менталното състояние на автора – какво точно е MARDEK? Щом сте се захванали да четете, с радост ще ви отговоря.

MARDEK_3_Fire_Guardian

Технически погледнато,  MARDEK представлява източна ролева  флаш игра.  И в  нея ще правите всичко, каквото се очаква от едно заглавие в жанра – ще си съберете компанийка от герои, ще ги екипирате както намерите за добре и ще ги поведете срещу силите на Злото за деня. Контролите са изключително опростени – стрелките, за да се движите или да минавате през интерфейса, X – за всички основни действия, Z – за отмяна, Enter – за менюто, а мишката – за да разпределяте предмети из инвентара.

Битките са походови, провеждат се на отделен екран и всички, освен босовете, са на случаен принцип. Което ще рече, вървите си из подземието и по някое време се появява знак над геройчето ви, а след няколко секунди следва мелето. Готиното е, че като вдигате нива и определени зони стават прекалено лесни, можете спокойно да откажете да се биете.

Обаче ако ви се наложи да се смлатите с някоя озъбена твар, ще трябва да разчитате на придобитите умения. И тук ще се спрем на най-отличителния белег на играта – развитието на героите. Пораженията си можете да увеличавате по два начина – с магии и с пасивни бонуси. Първите е ясно как работят – избирате си жертва и цъквате нужната иконка. За вторите ще ви трябват бързи рефлекси – една стрелка ще се движи по дъното на екрана и за да се възползвате от бонуса, трябва да уцелите точния момент.

mardek-chapter-1-big

Дотук всичко е стандартно. Разликата от другите ролеви игри е в това как се сдобивате с тях. Защото нови магии, техники с меча или пасивни умения могат да се научат само по един начин – като си сложите предмета, който ги предоставя. За постоянно ще ви служат само ако ги използвате определен брой пъти в битка. Прибавете към това и фактът, че всеки герой е в свой собствен клас и може да екипира само тези оръжия и брони, които са предназначени за него, и ще получите една добре обмислена и ефективно реализирана ролева система, чийто единствен недостатък е постоянната нужда от гринд.

Но какво са механиките на една игра – просто части на една машина, която няма да работи без своето гориво. А именно, нейният дух, нейната атмосфера. И ви гарантирам, че ако се занимаете с MARDEK, ще откриете един свят, който е колкото дебилен и веселя шки, толкова и затрогващ, а дори тъжен на моменти.
mardek1

Фабулата е следната  – главният ни герой Мардек е обладан от извънземното Рохоф, което се е вселило в него още когато е бил дете. За нещастие на нашия човек, пришълецът е беглец – преследват го могъщите членове на Управлението на Маговете, покварени от силата на мистерозния Виолетов кристал. Двамата трябва да съберат заедно съмишленици и да предотвратят сериозните поражения, които нашествениците могат да нанесат на света.

Но това е само общата рамка на историята. Иначе в самата си същност, MARDEK е една забавна пародия на жанра. Майтапи се правят с всичко, за което може да се сетите.

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Анна-Мария ПоповаЕдна културна нощна програма в Морската столица15.05.2019

Още от Под Моста

Габриела КанджеваПреди концерта: любимите ни 5 песни на Il VoloМузика