Мариус Куркински и Деян Донков отдават почит на Киркор Азарян

22.02.2017

На 15 март 1934 г. е роден един от най-значимите театрални режисьори в историята на съвременния театър у нас – проф. Крикор Азарян.

Ден след рождената му дата, в театъра, носещ неговото име, гостува новият моноспектакъл на Мариус Куркински – „Черното пиле“. Един от най-талантливите, забележителни и обичани ученици на проф. Азарян посвещава представлението на големия режисьор. То ще се играе на 16 март 2017 година.

В спектакъла са включени три разказа на Николай Хайтов – „Мерак“, „Пазачът на овесената нива“ и „Черното пиле“.

„Много искам да се върна пак на това репетиционно, изучаващо място, където привикваш гласовете на Хайтов, душата на българина. В неговите разкази тя е много чиста и неопетнена, там хората не са нагазили в никакви отношения с комерсиалното, в същото време страдат от живота, но не се жалват, а го преборват“, казва Мариус Куркински.

 

На 23 март 2017 от 19:30 ч. ще бъде първият премиерен спектакъл на Театър Азарян за този сезон. „В очакване на Годо“ по пиесата на Самюъл Бекет е режисьорската версия на Деян Донков, познат на българската публика с над 40 роли в театъра.

Спектакълът е вдъхновен от работата и приятелството между Деян Донков и проф. Крикор Азарян, който има формиращо значение за кариерата и артистичното въображение на актьора.

Изборът на произведение, с което да се почете личността на този, чието име носи театърът, е деликатна и сложна задача.

Много исках да е нещо, което е вярно, тихо и искрено. Когато Деян Донков дойде с идеята да направи спектакъл точно на тази сцена и ми разказа причините за това, аз се изправих пред личната и искрена необходимост на един актьор да изрази преклонението си към своя учител, да направи опит да изкаже неизказаното.

Казват, че и в най-тихите си спотаености, хората мислят в думи, независимо дали ги изричат или осъзнават. Театърът e история за силата на думите и за това как от летливата им субстанция се ражда материя, реалност или послание, което някой някъде би искал да предаде. Спектакълът „В очакване на Годо” е лично писмо до Крикор Азарян от негов  актьор и приятел, с когото са имали силна връзка. И защото е емоционален жест и е на тази сцена, трябва да се случи, за да може, малко по малко, театърът да се изпълни с душа.

ЧЕРНОТО ПИЛЕ

по текстове на Николай Хайтов

16 март 2017 | 19:30 ч.

моноспектакъл на МАРИУС КУРКИНСКИ

музика: ЕМИЛИАН ГАЦОВ- ЕЛБИ

със съдействието на ПК „Ажур Пико“

Организатори: Национален дворец на културата, Театър Азарян и Фондация „Проф. Крикор Азарян“

В очакване на Годо

от Самюъл Бекет

Премиера: 23 март 2017 | 19:30 ч.

режисьор: ДЕЯН ДОНКОВ

сценограф и костюмограф: ЧАВДАР ГЮЗЕЛЕВ

саунд дизайн: КАЛИН НИКОЛОВ

участват: ДЕЯН ДОНКОВ, ИВАН БЪРНЕВ, ЦВЕТАН АЛЕКСИЕВ, КАЛОЯН ТРИФОНОВ, МАРТИН ЦОЛОВ

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Под МостаВасил Михайлов отбелязва 80-годишния си юбилей на сцената на Театър „Българска армия“03.04.2018

Още от Под Моста

Деница Димитрова„Мисис Америка“ е наелектризиращ сблъсък на интереси в неустоима картина на 70-теКино