Месецът в историята

11.12.2013

Theory

В съзнанието на днешния човек месец декември често остава в сянка на Коледните и Новогодишните празници. Сякаш целият декември е посветен само на тях и в него не се случва нищо друго. Е, вярно, има едно голямо запиване в началото – покрай осми – но извън това декемврийските дати нямат особена стойност. Преценяваме си почивните дни и отпуските в края на месеца, изчисляваме кога и къде ще пътуваме за празниците, купуваме подаръци…

А всъщност декември е напоен със значими събития за историята. Още на първия ден от декември през 1347 г. се сключва един от най-значимите бракове в нашата история – между Иван Александър и еврейката Сара. Българският цар е бил направо луд от любов – заради скромната девойка от неблагородно потекло той изпраща в манастир първата си съпруга. Междувременно Сара се покръства и щастливо влиза в царския дворец. Влиянието й е толкова силно, че след време Иван Александър решава да пренебрегне децата от първия си брак и да даде престола само на синовете на Сара. С това се започва процесът на разцепление в България. Години по-късно страната ще е разкъсана между синовете на Иван Александър от различни съпруги и към края на века ще падне под османска власт.

TzarIvan

Макар началото на декември да е трагично за българската държавност, то поне почитателите на киното могат да намерят утеха в няколко по-светли събития. В началото на декември през 1908 отваря врати първият киносалон в България и едва втори в Европа. Той е бил наречен „Модерен театър” и се е намирал на булевард Мария-Луиза в София. В средата на декември 1939 г. в Атланта е премиерата на филма „Отнесени от вихъра”. И до днес това остава най-гледаният филм в световната киноистория. По размер на приходите лентата не може да се сравнява със съвременните блокбъстъри, тъй като цените на билетите в онези години са несравнимо по-малки. Но като брой продадени билети „Отнесени от вихъра” продължава да оглавява класациите.

И докато българската академична общност празнува през декември, учените по света открай време използват и този месец за активна работа. През декември 1868 г. в Лондон е включен първият светофар, през 1916 г. в Берлин Айнщайн за първи път публикува „Теория на относителността”, през 1970 г. е извършено първото в света кацане на друга планета – Съветския космически апарат Венера 7 каца на Венера, а през 1981 г. в щата Вирджиния се ражда първото инвитро бебе. Всяка година през декември се състои и връчването на Нобеловите награди.

gone_with_wind1

Разбира се, през декември са родени и са починали редица невероятни творци. „Ще се радват на труда си хората и ще се обичат като братя” казва Никола Вапцаров, роден на 7-ми декември. „Imagine all the people sharing all the world! You may say I’m a dreamer, but I’m not the only one.” пее Джон Ленън, застрелян на 8-и.

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Наталия ИвановаTo perform feminism. Предистория и суфражизъм. *Част първа*09.08.2015

Още от Под Моста

Калоян ГуглевИзкуството в дигиталната епоха. Как артистът живее от него?LIFE