История на шаловете

15.01.2014

Около средата на ноември, когато топлият преход между лятото и есента окончателно приключи и започнат мрачните дъждовни дни, идва момент, в който дебелите дрехи са просто недостатъчни да прикрият една част от тялото ни с огромно анатомично, стратегическо и еротично значение – врата. В тази безмилостна борба срещу природата и климатичните условия, човечеството отдавна е изобретило своето най-могъщо оръжие – шаловете. И докато днес дамите нямат проблем с това да се увият с топъл вълнен или кашмирен шал, при част от господата все още битува схващането, че да ходиш с гордо оголена адамова ябълка през зимата, е въпрос на чест и мъжество.

Шалът обаче въпреки преобладаващото и носещо нотка на хомофобия мнение далеч не е единствено женски аксесоар. Обикновеното парче плат е било част от мъжкия гардероб в продължение на хиляди години, изпълнявайки различни функции – от проста хавлия до начин да разграничиш офицерите от подчинените им редови войници.

Една от най-старите исторически находки, изобразяваща мъже с шалове, е Теракотената армия, открита в гробницата на първия китайски император, датирана около трети век пр.н.е. Статуите изобразяват воини в пълно бойно снаряжение, носещи брони, мечове, копия, брадви, щитове, арбалети и… парчета плат около вратовете си. Предполага се, че тази ранна форма на шаловете е служила, за да се разграничат различните рангове в китайската войска.

Малко след китайците, в периода на Късната римска империя, шаловете, познати като focale, изпълняват сходна функция. Римляните са били по-практични – при тях шалът служи за защита на врата от протриване при дълго носене на бронята. Друго име за същото приспособление обаче е sudarium, което от латински се превежда като „плат за пот”. Много вероятно е въпросният плат да е бил нещо средно между хавлия и кърпичка, с която римляните са се подсушавали в жегите. Макар и не  особено хигиенично, не може да се отрече, че малко неща са по-мъжествени от миризмата на шал, с който цял ден сте си забърсвали потта от специалните места. Император Нерон пък често е носел подобно нещо на врата си като моден аксесоар – може да е бил луд, но вкус поне е имал.

Следващата спирка е малко по-близо до дома. През 17 век хърватските наемници отново въвеждат шаловете като средство за разграничаване между редовите войници, които носели памук, и офицерите, за които била запазена коприната. Французите, разбира се, се нахвърлят като невидели върху новия аксесоар и го правят задължителна принадлежност на всяко дворцово конте, превръщайки го от военна в изцяло модна приумица. Шаловете от този тип се наричат „крават” (поради хърватския им произход) и се считат за първообраз на съвременната вратовръзка.

Тенденцията за преминаване на шаловете от сферата на чисто военната екипировка в цивилен аксесоар продължава и във Викторианска Англия, където намира един от най-големите си привърженици в лицето на самата кралица. По това време съществува дори специален орден за военни заслуги, който представлява парче правоъгълен плат, носен през рамо. През Викторианската епоха шаловете и краватите са също така знак за социален статус и са незаменима част от тоалета на английския джентълмен в студено време.

Shalove2

В модерната история шаловете отново си пробиват път в облеклото на въоръжените сили. През Първата и Втората световна война те се превръщат в незаменим аксесоар за пилотите на изтребители и са неразделна част от представата ни за авиаторите от периода. Белият копринен шал, носен около врата, предпазва от студа при големи височини, но също така предотвратява протриването около врата на пилота, докато оглежда небето за вражески самолети.

В последното десетилетие, предвид конфликтите в Близкия Изток, популярност набира и един друг вид шал, традиционно свързван с арабската култура. Това е т.нар. куфия или шемаг, предназначен за защита както от студените нощи в пустинята, така и от прах и пясъчни бури. Шемагът отдавна е популярен сред британските военни заради кампаниите им в Афганистан, но със засиленото участието на САЩ във въоръжени конфликти в района все повече американски войници оценяват ползата му в неблагоприятните условия. Вследствие на това и с помощта на медиите и киното шемагът успешно си проправя път в европейската култура, редом с традиционния шал.

Shalove3

Толкова за шаловете. Ако все още нямате, спестете си настинката и зачервено гърло тази зима и се снабдете възможно най-скоро – топли са, а и изглежда доста яко.

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Наталия ИвановаTo perform feminism. Предистория и суфражизъм. *Част първа*09.08.2015

Още от Под Моста

Деница Димитрова„О, ти, която и да си…“: спускане в сърцето на ВазовТеатър