Международен фестивал на фолклорната носия

26.06.2016
Източник: Facebook
Източник: Facebook

От 19-ти до 21-ви август село Жеравна ще се превърне в типичното българско село. Поляните ще заприличат на черно-белите снимки от албумите на нашите баби. За три дни посетителите ще се откъснат от всеки предмет напомнящ на 21-ви век. Всичко това заедно с музиката, танците, вечерният огън и усещането за фолклор и култура ще бъдат основната тема на фестивала.

Международният фестивал на фолклорната носия се провежда за пръв път през 2008г. Създаден е по идея на главния хореограф и режисьор на ансамбъл „Българе“-  Христо Димитров. Фестивалът си служи със строги изисквания като забранява внасянето на каквито и да било вещи, дрехи, храна, напомнящи за света в който живеем днес. Дори  за пушачите е препоръчително да съхраняват цигарите си в табакера или в кожена калъфка. Можеш да си починеш на поляната само върху черга или рогозка, а жените могат да носят изключително необходимите си вещи не в дамски чанти, а в  битови торби.  Излишно е да се споменават мобилните телефони, ръчните часовници и слънчевите очила. Всички тези правила, заедно с носенето задължително на автентична или сценична носия, създават едно истинско пресъздаване на онези забравени или непознати за нас времена.

За всеки който жадува да усети още и още от миналото този фестивал би бил страхотно изживяване. Подробности за събитието може да откриете както в сайта на фестивала, така и във фейсбук.

 

 

Автор: Илияна Павлова

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Стажанти на "Под Моста"„Радио парк фест” за втора поредна година в Южен парк12.06.2018

Още от Под Моста

Под Моста„Операция „Жълти стотинки“ събира средства за олимпийските отбори по природни наукиLIFE