Исторически кадри превземат Моста на влюбените

01.05.2018

Фондация Фотофабрика организира изложбата „Образите помнят вместо нас” по случай 120- годишнината на Българската телеграфна агенция. С най-големия фотографски архив у нас БТА ни представя в 58 кадъра образната летопис на важните събития в страната, случили се от последните 50 години на миналия век до днес.

Фокусът във фотографиите e върху комунизма и падането му като събитията, за които снимките разказват, са пречупени през своеобразната естетика на агитационната журналистика.

Историята трябва да се помни, да се интерпретира, да дава пример и поуки. Вместо да я четем от старите страници на учебника по история, бихме могли да си направим кратка разходка в сърцето на София и да се опитаме да проникнем в изображенията, заснети от фотожурналистите на БТА.
Перфектната снимка разказва без думи. Достатъчно е само да я усетиш, да я разбереш.  Чрез нея се запечатва днешният ден, който ще е минало за нас, но бъдеще за други.

Представяме ви няколко интересни фотографии, изложени от БТА, които ни направиха най-голямо впечатление:

Първомайска манифестация – на този ден радиоактивният облак след аварията в Чернобил достига до България, 1.05.1986г.

Заснето от Стефан Тихов, дългогодишен репортер на БТА, спечелил наградата на World Press Photo за репортажна снимка, изобразяваща пленен в Северен Виетнам пилот на свален американски самолет. Медалът му и до днес остава най-голямата награда за фотография, печелена в 120-годишната история на агенцията.

Първият в България маратон за сервитьори, 11.09.1989г.

Заснето от Емил Иванов, а ние се питаме по колко ли метра е трябвало да тичат?!

Производство на висококачествени спортни обувки по лиценз на „Адидас“, 6.08.1990г.

Заснето от Димитър Алтънков.

Още са модерни!

Протестен рок концерт под наслов „Демокрация за рока“, 19.02.1990г.

Заснето от Георги Казаков.

Звучи някак романтично да протестираш за музиката, която обичаш…

Фотоизложбата ни дава възможност да разберем миналото на страната само чрез няколко кадри, които обаче разказват достатъчно изчерпателно исторически събития. Бихте могли да я посетите от 30.04. до 13.05. на Моста на влюбените и от 14.05. до 30.06 в столичното училище 120 ОУ „Георги С. Раковски”. Куратор е медийният експерт Георги Лозанов.


Текст: Анина Сантова

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Стажанти на "Под Моста"Международен фестивал на фолклорната носия26.06.2016

Още от Под Моста

Боян Симеонов5 албума от септември, които трябва да слушатеМузика