100% успех за Том Круз в „Мисията невъзможна: Престъпна нация“

03.08.2015

Заглавието на поредицата „Мисията невъзможна“ е изключително подвеждащо. За нейната звезда Том Круз няма невъзможни неща. Как е възможно тази поредица, стартирала в средата на 90-те години, да изживява своя най-голям разцвет сега, през второто десетилетие на 21-ви век? Тя представлява просто филмова адаптация на популярен в САЩ, но не и в чужбина, шпионски сериал по телевизията от 60-те години.
tom-cruise-mission-impossible-5-rogue-nation-PodMostaОще по-озадачаващ въпрос е какво кара 53-годишният Круз, един от най-печелившите актьори на планетата всяка година, човек, вече оставил в историята на седмото изкуство филмово наследство, за каквото 99% от колегите му не могат и да мечтаят, да заснема 8-минутни сцени под водата и да виси от излитащ самолет. Да, той, а не каскадьор. И да, от истински излитащ товарен самолет, а не от компютърно генерирано изображение.
Отговорът на тези въпроси е причината за шеметния успех на поредицата „Мисията невъзможна“, която с неочаквана от никой категоричност се утвърди през последните 5 години като най-добрата чиста екшън поредица (без научна фантастика, супергерои и тем подобни) в историята на киното със своите изключителни последни две попълнения. Петата част, с подзаглавие „Престъпна нация“, която върви по кината от петък насам, почти прави немислимото и достига нивото на своя предшественик „Режим Фантом“. Това означава високо качество, интригуващо действие и много, много адреналин.
Rebecca-Ferguson-Mission-Impossible-Rogue-Nation-PodMostaФилмите от поредицата винаги носят свеж привкус заради постоянните обновления във всеки един от тях. Екзотичните локации са винаги различни, в поддържащия състав винаги се включват нови и класни имена, спиращите дъха каскади все успяват да надградят над тези от предходния филм. Различните режисьори на всяка една от лентите допринасят за тази неизменна свежест със своите различими визуални стилове. А Том Круз със сигурност не ги избира случайно.

Този път в режисьорския стол сяда Кристофър МакКуари, човекът зад криминалния трилър „Джак Рийчър“, в който Круз раздаваше правосъдие в началото на 2013-а година, но в много по-малки мащаби от света на „Мисията невъзможна“. МакКуари, най-известен със спечеления си „Оскар“ за оригинален сценарий на класиката „Обичайните заподозрени“, тук засвидетелства невиждани досега от негова страна техническа компетентност и личен вкус, с които пропива визията на „Престъпна нация“ и я превръща в истинско зрелище. Преследвания, схватки, престрелки – всичко е заснето с максимално ясни кадри и минимум евтини трикове като разклатена камера или лоша анимация.
В поддържащия състав се завръщат познатият на всички Винг Реймс, всеобщият комичен любимец Саймън Пег и номинираните за „Оскар“ актьори Джереми Ренър и Алек Болдуин. Към тях се присъединява и Ребека Фъргюсън в ролята на мистериозен и доста привлекателен агент на британското разузнаване, който работи под прикритие в престъпната организация, известна само като „Синдиката“. Именно провалът на „Синдиката“ е целта на сюжетното действие, мисията на главните герои и желанието на всички зрители в киносалоните. Сценарият е балансиран и не обижда зрителската интелигентност нито с прекалена опростеност, нито с излишни и нелогични обрати. Диалогът лавира по същия начин между остроумните подмятания и истински значимите по-драматични реплики.
Всички поддържащи участници функционират според очакванията и изпълняват ролите си безупречно, като успяват и да демонстрират дефиниращите характеристики на своите личности като, например, скритата под хумора желязна лоялност на Бенджи (Саймън Пег) и категоричната студена рационалност на Бранд (Джереми Ренър). Именно те придават пълнота, човечност и крайно нужна доза реализъм на екзотичния, вълнуващ свят, в който се развива действието.
mission-impossible-rogue-nation-jeremy-renner-ving-rhames-PodMostaНо над всичко и всички остава Том Круз. Живата легенда на големия екран отново върши до съвършенство работата си пред и зад камерата. Не се съмнявайте ни най-малко – човекът с химикалката на сценариста, човекът в стола на режисьора, човекът с четката на гримьора, всички те са селектирани и събрани в един функциониращ екип от продуцента, перфекционист и работохолик Круз. Заплатата на половината от тях сигурно се плаща от него и работата на половината от тях сигурно се оценява от него. Но никой със сигурност не е измъчван от него повече, отколкото самия него.
Постоянни надбягвания, скокове, продължителни подводни сцени и вече всеизвестното висене от излитащ товарен самолет – това са все задачи, които Круз си поставя сам с почти налудничава отдаденост към професията и към самоналожения си дълг да забавлява масите по целия свят. Това не означава, че емоционалната му игра е по някакъв начин второстепенна или пренебрегната. Нищо подобно – в типичния си стил Круз се усмихва чаровно, когато трябва да бъде доволен, отваря широко очи и конвулсира, когато трябва да бъде изплашен, и нарежда категорично, когато трябва да бъде заплашителен.

Съжаляваме, агент 007 – но никой не владее модерната шпионска игра като Итън Хънт. Поднасяме извинения и на Вин Дизел – никое смехотворно инсценирано или анимирано изпълнение от неговата бърза и яростна поредица не е могло и няма да може да достигне откъм реализъм и зрелище изпълнените с безумно съвършенство практически каскади тук. „Мисията невъзможна“ става възможна, благодарение на мотора си Том Круз – и по всичко личи, че той има капацитета да я захранва още дълго време. Ако изключим „Лудия Макс: Пътят на яростта“ от филмовия репертоар тази година, „Престъпна нация“ със сигурност става най-качественият комерсиален филм за тази година, продуциран от американската студийна система и получил глобално разпространение.

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Георги Петров„Джак Ричър: Не се връщай“ с Том Круз - spoiler-free ревю23.10.2016

Още от Под Моста

Под МостаНад 200 деца в 7 града получиха безплатен урок по музика по време на „Rockschool на колела"Образование