„Закрилникът 2“ получава пет звезди – и не по принуда

04.09.2018

„Закрилникът 2“ вече е в кината и със сигурност е екшън изживяването на месеца. Спомняте си първата минутка от трейлъра, нали? Е, лентата наистина си заслужава оценка от пет звезди – и не е нужно Дензъл Уошингтън да ни счупи пръстите, за да му я дадем.

Първият филм – „Закрилникът“, режисиран от Антоан Фукуа, ни въведе в света и настоящето на Робърт МакКол. Изигран от  Дензъл Уошингтън,  той притежава невероятни бойни умения, подплатени с морал и човещина.

Главният герой

В рамките на действието МакКол изгради образ на човек с нормално ежедневие, който не подлежеше на съмнение, а през това време се впусна в жестоки схватки и възстанови малка доза справедливост в света. Филмът изгради мистична аура около бившия таен агент, който се превърна в защитник на добри хора, попаднали в лоши ситуации.

Ала сюжетът остави много празни и недоизяснени случки в миналото на главния герой, които са съдбоносни за житейския му път. Точно тези празнини попълва втората част от своеобразната поредица.

Тя съдържа превъзходен, но добре преценен екшън, обвързан с личните преживявания на Робърт МакКол. Реалната му личност, която остана забулена в мистерия в първия филм, разкрива миналото си пред зрителите и от един герой в сянка, той се превръща в човек с история и тежко минало.

Новата му голяма мисия се оказва изцяло лична и свързана с единствения му останал приятел. В опита си да разреши сюжетната мистерия, МакКол се превръща в поредната мишена, която трябва да бъде отстранена в името на „разчистването на следите“. В хода на действието напрежението се покачва, загадките се разплитат, миналото на МакКол се разкрива и всичко, което се е събирало като информация, действия, емоции и разменени реплики, се излива като вълна – буквално! – в последната сцена на филма.

Уошингтън изиграва ролята си отново с изключителен професионализъм. Въпреки тихия характер на героя си, той успява да му вдъхне харизма и живот, и с малко действия да покаже своето превъзходство във всяка ситуация. Визията на героя му Робърт във филма продължава да бъде все така обикновена и невинна. Главните оръжия на МакКол са натрупан опит, затвърдени знания, изградени връзки с правилните хора и ненарушимо хладнокръвно спокойствие. За Уошингтън, това е перфектна роля.

Поддръжащите персонажи

Поддържащите персонажи във втората част са главната причина образът на Робърт МакКоли да бъде по-завършен. Всеки един от близките му подпомага обрисуването на неясното минало на МакКол. Старата му приятелка Сюзън Плъмър, изиграна от носителката на „Оскар“ Мелиса Лео, се завръща и в тази част, тя има много по-важна роля и се превръща в ключ към сюжетната завръзка.

Дейв Йорк, изигран от Педро Паскал, се оказва не по-малко ценен герой, който е бил част от миналото на МакКол като негов съдружник в ЦРУ. Един от най-неочаквано важните и невинни герои във филма пък е Майлс Уитакър. Персонажът олицетворява съдбата на тъмнокожи деца, които не получават шанс за развитие. МакКол се заема със задачата да му помогне и да го насочи в правилната посока.

Дензъл Уошингтън и Педро Паскал в „Закрилникът 2“

Екшънът

Бруталните екшън сцени са налице и във втората част на филмовата поредица, но всичко е снимано икономично и предадено в умерени количества. Кадрите не скриват кръвта и смъртта, но не изпадат в излишни графични подробности, които биха изместили духовния фокус на филма.

Премереността е добре усвоена и предадена благодарение на впечатляващата гледна точка на Антоан Фукуа. Големият режисьор видимо е създал сцените, но не заради екшъна в тях като такъв, а заради необходимостта им да спомогнат за развитието на историята.

Продължителността на лентата е неусетна. „Закрилникът 2“ е един от малкото екшъни, които не се съсредоточават върху броя схватки, а върху поуката от тях, детайлите, напрежението, средата и човешкото поведение в екстремни ситуации. През погледа на Робърт МакКол ние виждаме един свят, който, също като нашия, е далеч от това да е съвършен, и героят дава сила на всеки от нас да даде своя принос, дори и минимален, за това да го подобрим.

Автор: Алекса Кошутова

Facebook share icon Twitter share icon Linkedin share icon
Георги Петров„Джак Ричър: Не се връщай“ с Том Круз - spoiler-free ревю23.10.2016

Още от Под Моста

Под МостаМирослав Стойчев: С "RockSchool на колела" сбъднахме мечтите на десетки децаОбразование